Στις αμερικανικές  φυλακές οδηγήθηκε σήμερα άμεσα υψηλόβαθμο στέλεχος της Volkswagen, ο 48άχρονος Όλιβερ Σμιντ, που έχει 11 κατηγορίες εις βάρος του, σχετικές με το σκάνδαλο των ρύπων.

Η γερμανική εταιρεία είχε δώσει τη συμβουλή στα υψηλόβαθμα στελέχη της να μην πατήσουν το πόδι τους στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν  φόβοι για σύλληψή τους λόγω των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Όμως, δεν άκουσε τη συμβουλή ο Όλιβερ Σμιντ και την πάτησε, όταν επέστρεφε από διακοπές με την οικογένειά του από την Κούβα. Μόλις πάτησε αμερικανικό έδαφος, συνελήφθη από τις αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018, οπότε και θα γίνει η δίκη του.

Ο 48άχρονος έχει 11 κατηγορίες εις βάρος του, οι οποίες έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, όπως απόκρυψη του σκανδάλου, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των ΗΠΑ και παραβιάσεις του νόμου περί καθαρού αέρα. Μάλιστα, αυτές μπορούν να τον στείλουν στη φυλακή για 169 ακόμα χρόνια, που σημαίνει ότι θα πεθάνει πίσω από τα σίδερα.

Βέβαια, έγινε αίτημα να αφεθεί ελεύθερος και να είναι κατ’ οίκον περιορισμό στην οικία του στο Μίσιγκαν, όμως αυτό απορρίφθηκε. Έτσι, εστάλη ηχηρό μήνυμα στους υπόλοιπους κατηγορούμενους να μην πάνε στις ΗΠΑ, αφού ο νόμος στη Γερμανία προβλέπει ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να εκδοθεί μόνο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.