Οι εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό και το εμβόλιο που είναι το κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης κορυφής, απασχόλησαν τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Η Υπουργός Υγείας, Marta Temido, προήδρευσε της ανεπίσημης αυτής τηλεδιάσκεψης με τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ.

Συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, και εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στο τέλος της συνάντησης, η υπουργός Μάρτα Τεμίδο και η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου. Η Υπουργός Υγείας ξεκίνησε υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνάντησης, η οποία οδήγησε στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαδικασία εμβολιασμού COVID-19, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα εμβόλια και η νέα παραλλαγή του SARS-COV-2

Η Marta Temido δήλωσε στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και το έργο που έχει γίνει στον τομέα του εμβολιασμού. Αποκάλυψε, επίσης, ότι οι υπουργοί θέλουν να συμβάλουν στην αύξηση της ικανότητας παραγωγής εμβολίων και στην ενίσχυση των κοινών διαπραγματεύσεων για την απόκτηση περισσότερων δόσεων υπό τους όρους διαπραγμάτευσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Υπήρξε επίσης ομόφωνη αναγνώριση από όλες τις χώρες του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη συνέχισης της ανταλλαγής δεδομένων και παρακολούθησης της διαδικασίας εμβολιασμού σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία.

Στη συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Μάρτα Temido υπογράμμισε τις ανησυχίες που μοιράστηκαν οι Υπουργοί Υγείας σχετικά με την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2 και ενίσχυσε την κοινή έκκληση για διατήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας, ενώ η διαδικασία εμβολιασμού σε εξέλιξη.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων τόνισε επίσης τη σημασία αυτής της συνάντησης, που διοργανώθηκε από την υπουργό Marta Temido, στο πλαίσιο της πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Στέλλα Κυριακίδη είπε ότι όλοι συμφώνησαν ότι αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονια που θυμούνται, όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, με τη διαδικασία εμβολιασμού σε εξέλιξη σε όλα τα κράτη μέλη, η Επίτροπος πιστεύει ότι έχουμε τώρα τα εργαλεία για να σταματήσουμε σταδιακά αυτήν την πανδημία.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο, μέσω της στρατηγικής για τα εμβόλια, η Επίτροπος αποκάλυψε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να εγκρίνει το εμβόλιο AstraZeneca έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Επίτροπος ευχαρίστησε επίσης την υπουργό Marta Temido για τη διοργάνωση της άτυπης συνάντησης, εκφράζοντας την επιθυμία της να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί προς μια υγιέστερη και ασφαλέστερη Ευρώπη.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com ( συνέχεια του marina anastas.kourbela)- επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής)