Με μια ασυνήθιστη απόφαση  Αυστρία και Ολλανδία απαγορεύουν τις ομιλίες όλων των Τούρκων πολιτικών στα εδάφη τους, μέχρι και το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα  συγκεντρώσει όλες τις υπερεξουσίες στα χέρια του.

Tόσο ο  Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς απαντούν ξεκάθαρα: «Ναι. Επιθυμούμε να απορριφθεί η συνταγματική αναθεώρηση του Ερντογάν και, παράλληλα, να αντλήσουμε οι ίδιοι πολιτικά οφέλη από τη στάση μας απέναντι στο δεσπότη του Βοσπόρου».

Στη Γερμανία, οι ομιλίες Τούρκων υπουργών έχουν προσκρούσει σε τεχνικά κωλύματα, όπως έλλειψη χρόνου για τον προγραμματισμό μέτρων ασφαλείας, έλλειψη πυρανίχνευσης, ρήτρες που απαγορεύουν τη χρήση για πολιτικές συγκεντρώσεις στα ενοικιαστήρια ιδιωτικών χώρων.

Στην Ολλανδία η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου στην αίθουσα δημοτικού διαμερίσματος του Ρότερνταμ χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ρούτε. «Δεν θα συνεργαστούμε, δεν το επιθυμούμε», δήλωσε ο Ρούτε, ενώ για την ακύρωση της εκδήλωσης έγινε επίσημη ενημέρωση στις τουρκικές αρχές.

«Πηγαίνουμε όπου θέλουμε για να συναντήσουμε τους πολίτες μας», απαντά αντιστοίχως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος θα μπορούσε να επιλέξει μια λύση αντίστοιχη με αυτή του Αμβούργου, όπου μίλησε στην κατοικία του προξένου.

«Η αλλαγή του τουρκικού συντάγματος περιορίζει τη δημοκρατία. Επίσης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εν ενεργεία υπουργούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία λέγοντας ότι μιλούν στους πολίτες τους, κάτι που δεν ισχύει γιατί πρόκειται για Ολλανδούς πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν και τουρκικό διαβατήριο», είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρούτε.

Στην Αυστρία, ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα πρότεινε αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή πολιτικών από το εξωτερικό σε προεκλογικές συγκεντρώσεις για κόμματα του εξωτερικού, όταν πρόκειται για τοποθετήσεις που αντιβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η φωτογραφική διάταξη έχει ονομαστεί Lex Erdogan από τον αυστριακό Τύπο, ενώ ο Σομπότκα δεν κρύβει σε ποιον αναφέρεται. «Αρκεί μια ματιά στο πρόγραμμα του ΑΚΡ και θα βρείτε αμέσως οκτώ ή εννέα σημεία», είπε η εκπρόσωπος του υπουργού στην αυστριακή εφημερίδα «Στάνταρντ».

Πάντως ο Ερντογάν δεν έχει προγραμματίσει ομιλία στην Αυστρία, ενώ η ψήφιση του νόμου, εάν αρθούν τα εμπόδια συνταγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει πριν από το καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, έχει όμως ευεργετικές επιδράσεις στη δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων, που δεν θέλουν να αφήσουν το θέμα Τουρκία στα χέρια του ακροδεξιού OVP. Τέλος, τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Αυστρία οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες ενστερνίζονται πλήρως την πολιτική αυτή επιλογή.

Στο κτήριο στο οποίο επρόκειτο  να μιλήσει αυτήν την εβδομάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου στο Αμβούργο, άγνωστοι Γερμανοί έγραψαν τη λέξη στον τοίχο «Όχι», στα τουρκικά (Hayir). Η ομιλία ματαιώθηκε αμέσως από τις γερμανικές αρχές για λόγους ασφαλείας.