Η συνάντηση κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Ανδριανούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φόρεσε το ευρωπαϊκό μανδύα και κατάφερε να πάρει τη χρηματοδοτική ενίσχυση για το προσφυγικό.

Η Ευρώπη μπορεί να έβγαλε δόντια την περασμένη βδομάδα αλλά χθες στην ουσία γονάτισε στον Σουλτάνο. Του άνοιξε νέα κονδύλια υπό την απειλή να πλημμυρίσει η ήπειρος με 5 εκατ. μετανάστες.

Έβλεπα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να επικεντρώνει την προσοχή του στην προστασία των συμφερόντων των «μεγάλων» και οι αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο έγιναν με αυτό το σκεπτικό.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  υπογράμμισε πως «δεν απειλείται ο Ερντογάν από δύο στρατιωτικούς που χάθηκαν στα χιόνια» και για πρώτη φορά η απάντηση του Σουλτάνου ήταν πιο μαλακή. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως «οι δικαστές θα εξετάσουν το θέμα στην σωστή του διάσταση» αφήνοντας μια χαραμάδα οι κρατούμενοι να κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους.

Οι εκλογές την επόμενη χρονιά, οι συνεχόμενες αυξημένες δαπάνες για το μέτωπο της Συρίας και το όνειρο του Ερντογάν να γίνει ένας νέος Κεμάλ, πιέζει την τουρκική οικονομία και ο στριμωγμένος ηγέτης ψάχνει τρόπο να τονώσει το εθνικό αίσθημα των οπαδώ του.

Το στοίχημα είναι να βάλει χέρι στα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου και έχει ζητήσει ένα ποσοστό πάνω από 20% ενώ οι Αμερικανοί δίνουν το 10%. Το ανατολίτικο παζάρι συνεχίζεται και η απειλή αποσταθεροποίησης πλανάται στην περιοχή μας.

Η ελληνική πλευρά να μην έχει νέες αυταπάτες για την αμέριστη βοήθεια των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Τα δικά τους συμφέροντα προασπίζουν και καλοβλέπουν να πάρουν τζάμπα τα δικά μας κοιτάσματα σε περίπτωση σύρραξης με τη γείτονα.

Αν αποφασίσει να απασφαλίσει ο Σουλτάνος, ο εύκολος στόχος είμαστε εμείς και ιδιαίτερα νότια του Καστελόριζου. Μπορεί να κατηγορήσουμε τον Πάνο Καμμένο αλλά είναι σωστή τακτική να γαβγίζει προς την Τουρκία όπου σταθεί για να μην μας θεωρούν «πρόθυμους».

Τα τελευταία 10 χρόνια τα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων έχουν παγώσει, δεν ανανεώνουμε τα οπλικά μας συστήματα επαρκώς και η αποτρεπτική δύναμη μας στον αέρα και στη θάλασσα έχει εξασθενήσει.