Ποιες είναι μεγάλες απειλές για την Αθήνα; Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου που αποφεύχθηκε, η κυκλοφοριακή υποβάθμιση της Συγγρού με τη διέλευση τραμ, που αποφεύχθηκε και η κατασκευή υψηλών πύργων στο Ελληνικό, που δεν έχει αποφευχθεί ακόμα.

Τις τρεις αυτές απειλές περιγράφει με ακρίβεια και λεπτομέρεια το βιβλίο «Η τριλογία της απειλής για την Αθήνα» (Εκδόσεις Αστάρτη) των αρχιτεκτόνων Νίκου Μιχαλόπουλου και Γιώτας Βρεττάκου που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Polis Art Café, παρουσία δεκάδων προσκεκλημένων.

Η παρουσίαση έγινε από 6 εκλεκτούς αρχιτέκτονες, με πολύπλευρο έργο και προσφορά στα κοινά : Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, Ράνια Κλουτσινιώτη, Βασίλης Γρηγοριάδης, Αριστείδης Ρωμανός, Νίκος Χαρκιολάκης  και Βάνα Τεντοκάλη.

Σημαντικές παρεμβάσεις ακολούθησαν μετά τις κύριες ομιλίες, από τους: Στέφανο Μάνο, Γιάννη Αλαβάνο, Αυγή Μαρκοπούλου, Δημήτρη Κονταργύρη και Άννα Μελανίτου

Η εκ των συγγραφέων Γιώτα Βρεττάκου τόνισε:

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα κείμενο αναφοράς, ώστε να μπορεί να ανατρέξει ακόμα και ένας μη ειδικός – ο ενεργός πολίτης – για να κατανοήσει την πόλη, την Ιστορία της και τα προβλήματά της. Πέραν όμως του εντοπισμού και της κριτικής, προτείνει λύσεις σε αυτά – προτάσεις εφαρμόσιμες και λειτουργικές.

. Με το Rethink Athens λέμε ότι επιδίωξαν να μας πάρουν την πόλη μας. Και αποδεικνύεται στις 120 πρώτες σελίδες του βιβλίου ότι δεν είναι υπερβολή.

Αισθάνομαι δικαιωμένη με την απόφαση του ΣτΕ και περήφανη για τις προσπάθειες που κάναμε τότε το 2013-2015.  Ενάντια στο σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου και στην συντριπτική πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Ακόμα και οι «Διανοούμενοι» (δεν συνηθίζω αυτό τον όρο), παρότι ρόλος τους είναι «να αμφισβητούν τον κυρίαρχο λόγο, να εισάγουν μια κριτική σκοπιά» ή ακόμα, κατά τον Σαρτρ, «να ανακατεύονται σε ότι δεν τους αφορά και να παραβιάζουν ταμπού», και αυτοί συντάχθηκαν με την πρόταση του Rethink Athens, άκριτα και αβασάνιστα.

. Η πρόταση μετατροπής της Λ. Συγγρού σε Αστικό Δρόμο μειωμένης κυκλοφοριακής ικανότητας και χαμηλών ταχυτήτων, διέλυε τον Ολυμπιακό Δακτύλιο του Γ. Κανδύλη.

. Όσον αφορά το Ελληνικό, πιστεύουμε ότι αποτελεί μια ευκαιρία για την Αθήνα και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξή της στρατηγικά, αρκεί να γίνει η προσέγγιση με σεβασμό και γνώση. Με περιορισμό του ύψους των προβλεπόμενων κτηρίων, με προσοχή στα αξιόλογα υπάρχοντα κτίρια, με προσπάθεια μέσω πολεοδομικών εργαλείων διάχυσης του πρασίνου στις υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Αλλιώς κινδυνεύουμε να βλάψουμε ανεπανόρθωτα την εικόνα της πόλης και να αποτελέσει πράξη υπανάπτυξης, ακόμα και μη αναστρέψιμη.

Ανάμεσα σε εκείνους που  παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν:

Οι τ. Γενικοί Γραμματείς ΠΕΧΩΔΕ και Διευθυντές:  Αθ. Κουλουμπής, Μ. Ευαγγελίδου, Π. Σαββίδου, Α. Μαρκοπούλου, Κ. Νενεδάκη κ.α.. Ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Αντιδήμαρχος  Χ. Τεντόμας. Ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Ν.Δ. Ν. Κωστόπουλος.

Ο Συγκοινωνιολόγος Χρ. Λεμπέσης και Καθηγητές Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων: Ν. Μοσχολιός, Ελ. Καφαντάρη, Ηλ. Γραμματικός, Γ. Βρεττάκος, Νικ. Χιωτίνης, Χ. Αγαλιώτου, Κ. Πετράκης κ.α. . Οι Εικαστικοί: Αρ. Πατσόγλου, Αλ. Ραφτοπούλου – Πατσόγλου, Α. Δεβεντζής καθώς και η Ποιήτρια – Συγγραφέας Λεν. Στράνη.

Οι Δημοσιογράφοι Δ. Παπαχρήστος (Συγγραφέας), Β. Δεληπέτρος,  Κατερίνα Δωρή κ.α.

Ο Πρόεδρος ΣΠΕΛΕΟ Γ. Τριζώνης. Ο Ανώτερος Δικαστικός Σ. Λουκάκος με τη σύζυγό του και από το δικηγορικό χώρο : Στ. Βέρροιος, Κ. και Π. Φλώρου, Βιρ. Δένδια, Χρ. Τσακιρέλης, Γ. και Απ. Κουκούτση, Αικ. Ιατροπούλου, Α. Λουμάκης κ.α.

Ο τ. Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ  Ηλ. Βρεττάκος.

Αρχιτέκτονες – Πολιτικοί Μηχανικοί: Γρ. Αραχωβίτης, Μ. Σκαλτσά, Ο. Φίλιππα, Λ. Παγώνη, Γ. Μισούλης, Α. Βασιλόπουλος, Σ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Καστρινάκη, Σ. Μακρή, Δ. Αρνέλλος, Β. και Λ. Νενεδάκη, Κ. Βαλσαμάκης κ.α.

Μηχανικοί από ΕΛΕΜ : Στ. Στοφόρος με τη σύζυγό του, Σαβ. Τσουτσάνης, Δ. Βρεττάκος, Σωτ. Γκρατσάνης και άλλοι συνάδελφοι και φίλοι των συντελεστών του βιβλίου.