Της Ευρυδίκης Παπαλάμπρου

Σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξιδεύουν σε άλλες χώρες του μπλοκ πάνω από μία φορά κάθε πέντε χρόνια, ενώ το 37% δεν έχει επισκεφθεί ποτέ κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

 

Η έρευνα καταδεικνύει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των 28 του ευρωπαϊκού μπλοκ, σε ό,τι αφορά στην τάση των πολιτών τους να… περάσουν τα σύνορα.

Σχεδόν όλοι οι πολίτες σε πλουσιότερες χώρες του Βορρά, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, έχουν ταξιδέψει σε άλλα κράτη του μπλοκ. Επιπλέον, πάνω από το 65% των πολιτών τους επισκέπτονται μια άλλη χώρα της Ένωσης τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Αντιθέτως, λιγότερο από το 10% των Ελλήνων ταξιδεύει σε κάποια άλλη χώρα μία φορά το χρόνο και πάνω από το 60% δεν έχει καν επισκεφθεί κάποιο άλλο κράτος. Η Πορτογαλία και η Βουλγαρία, δύο από τα μεγαλύτερα κράτη χαμηλού εισοδήματος στην ΕΕ, παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα.

Στο μεταξύ, η έξοδος της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ εκτιμάται πως θα έχει έναν μικρό αρνητικό αντίκτυπο στις μετακινήσεις στους κόλπους της Ένωσης: το 40% των Βρετανών ταξιδεύει στην ΕΕ μία φορά το χρόνο και μόνο το 27% δεν έχει ταξιδέψει ποτέ σε άλλη χώρα της ΕΕ.