Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μαδρίτη για την 3η Σύνοδο των αρχηγών κρατών των Χωρών του Νότου:Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα.

Κύρια θέματα αποτελούν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ρώμης και την έναρξη της αποχώρησης της Γηραιάς Αλβιώνος στις 29 του μήνα.
Στο κοινό ανακοινωθέν προβλέπεται αναφορά για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια και την τρομοκρατία μετά και το τρελό φορτηγό στη Σουηδία, την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη.

Η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενεργοποιηθεί η Ε.Ε. για την Συρία και επικροτείται η ενίσχυση του ρόλου της χώρας.

 

 Το αντίπαλο δέος του Βίσεγκραντ
Η συμμαχία των κεντρικών χωρών της Ευρώπης βρίσκει απέναντι της την ομάδα των επτά Νοτίων και δεν είναι τυχαίο πως ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέλεξε για δεύτερη επίσημη επίσκεψη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την Αθήνα, ενώ διαχρονικά έως τώρα οι νέοι Πρόεδροι της Γερμανίας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους επισκέπτονται στα πρώτα τους ταξίδια στο εξωτερικό μετά την Γαλλία, την Πολωνία ή την Ολλανδία.

Το μήνυμα προς  μια άλλη Ευρώπη

Η Διακήρυξη της Μαδρίτης σκοπεύει να αναδείξει την μετεξέλιξη της ηπείρου σε μια πιο κοινωνική και ισοβαρή κατεύθυνση.

Στον οικονομικό τομέα, ο κύριος στόχος είναι το ευρώ να εξασφαλίσει περισσότερη ευημερία για τους πολίτες της Ε.Ε., να ενισχυθούν η άμυνα και τα αυξημένα συστήματα ασφαλείας.

Το επόμενο ραντεβού έχει προγραμματιστεί στην Κύπρο και το πρόγραμμα της ημέρας (ώρα Ισπανίας) έχει ως εξής:

  • 13.45 Άφιξη των ηγετών στο Palacio Real de El Pardo
  • 14.05 Οικογενειακή φωτογραφία
  • 14.15 Έναρξη εργασιών Συνόδου
  • 16.45 Συνέντευξη Τύπου