Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Γενικό Χειρουργό, Διονύση Πινιαλίδη, και συζήτησαν για το θέμα των πρωκτικών παθήσεων γενικά, και των αιμορροΐδων ειδικά, το οποίο αποτελεί ακόμη ταμπού για πολλούς ασθενείς.

Κύριε Πινιαλίδη, είναι αλήθεια πως οι ασθενείς αναβάλλουν την επίσκεψή τους στο γιατρό, όταν υπάρχει υπόνοια εμφάνισης πρωκτικών παθήσεων;

Είναι γεγονός πως οι καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού φαίνεται ότι αποτελούν ακόμη ταμπού για πολλούς ασθενείς, οι οποίοι δεν αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή και αναβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό, καθώς νιώθουν άγχος και αμηχανία. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια πάθηση στη ζωή τους, υποτιμούν ή υποκρύπτουν τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες πρωκτικές παθήσεις;

Οι αιμορροΐδες, οι ραγάδες, τα περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια, καθώς και τα κονδυλώματα πρωκτού. Οι περισσότερες από τις πρωκτικές παθήσεις είναι καλοήθεις, όμως συχνά προκαλούν δυσφορία και άγχος στον ασθενή.

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση αιμορροΐδων;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μέρος του σώματός μας, με σκοπό να προστατεύουν και να «στεγανοποιούν» τον πρωκτό. Οι διογκωμένες αιμορροΐδες φαίνεται ότι απασχολούν ποσοστό που ξεπερνά το 50% παγκοσμίως, αφορούν και τα δύο φύλα και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον δυτικό τρόπο ζωής και τα χαρακτηριστικά του, όπως είναι η καθιστική ζωή και εργασία κ.λ.π. Τα κυριότερα αίτια εμφάνισής τους είναι η κληρονομική προδιάθεση, η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο έντονος βήχας, το άγχος, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η ορθοστασία ή η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση.

Ο Δ. Πινιαλίδης

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι ο έντονος πόνος, η αιμορραγία, ο κνησμός, ο τοπικός ερεθισμός, οι εκκρίσεις βλέννας και το αίσθημα ατελούς αφόδευσης. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες, έως και πολλούς μήνες. Η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό είναι επιβεβλημένη, όταν παρατηρείται κάποια βλάβη στην περιοχή ή συμπτώματα που επιμένουν, όπως η αιμορραγία, προκειμένου να αποκλεισθούν δυσάρεστες καταστάσεις ή ακόμη και πιθανή κακοήθεια.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των αιμορροΐδων;

Σε περίπτωση αιμορραγίας από τον πρωκτό ή στα κόπρανα, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα ένα χειρουργό προκειμένου να προβεί σε διεξοδική κλινική εξέταση. Η αιμορραγία δεν αποτελεί σύμπτωμα μόνο των αιμορροΐδων, αλλά και άλλων παθήσεων του εντέρου. Ο υπεύθυνος γιατρός θα εξετάσει τον πρωκτό και τον ορθό και θα κρίνει αν υπάρχουν διογκωμένες αιμορροΐδες. Ενδεχομένως να σας παραπέμψει σε κολονοσκόπηση για τον πλήρη έλεγχο του παχέος εντέρου.

Ποιες θεραπείες ενδείκνυνται για την αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας;

Ανάλογα με το βαθμό και τη βαρύτητα της αιμορροϊδοπάθειας προτείνεται και η κατάλληλη θεραπεία, η οποία σε κάθε αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη.

Η αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού αντιμετωπίζεται συνήθως με συντηρητική αγωγή. Ένας καλύτερος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καλή υγιεινή της περιοχής, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και προϊόντα ολική άλεσης, σε συνδυασμό με νερό και χρήση τοπικών αλοιφών θα προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Συχνά χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου.

Η αιμορροϊδοπάθεια 2ου βαθμού αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά, και αν συνεχιστούν τα συμπτώματα, τότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, ελάχιστα επεμβατική ή μη. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις συνίσταται η αιμορροϊδεκτομή.

Η αιμορροϊδοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού αντιμετωπίζεται μόνο μέσω χειρουργικής αντιμετώπισης. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του συνήθως την ίδια ημέρα, το ίδιο και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Γιατρέ, τι συμβουλές θα δίνατε όσον αφορά στην πρόληψη των αιμορροΐδων;

Η πρόληψη για την εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τα στενά παντελόνια και τα στενά εσώρουχα, να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και μεγάλη ποσότητα νερού. Με αυτό τον τρόπο θα  διευκολύνουμε τις κενώσεις. Επίσης, καλό θα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλκοόλ, πικάντικων φαγητών, καφεΐνης και κόκκινου κρέατος.