Ένα σημαντικό κενό ήρθε να καλύψει η έκδοση με τίτλο «1940-1944. Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία». Το βιβλίο φωτίζει τη συνεισφορά των δημοσιογράφων στον αγώνα εναντίον των ναζί, αντλώντας υλικό από το Αρχείο Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» και το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με τα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή –γεγονός που δημιουργεί ευχάριστη έκπληξη: ένα σχολείο που προωθεί την γερμανική κουλτούρα και γλώσσα συνεισφέρει σε μια έκδοση με θέμα τον αγώνα εναντίον της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Και μπράβο του. Γιατί η μόρφωση και η καλλιέργεια των παιδιών πάει χέρι-χέρι με την γνώση του παρελθόντος και την αναμέτρησή μας με αυτό το παρελθόν –όσο επώδυνο κι αν είναι.

Σκοπός της εντυπωσιακής και πλούσιας σε ντοκουμέντα και φωτογραφίες αυτής έκδοσης είναι ακριβώς η συνεισφορά στη γνώση της εποχής μέσω της ανάδειξης πηγών, πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και της σύνδεσής τους με το σήμερα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα δημοσιογράφων-μελών της Ένωσης σχετικά με την περίοδο 1940-1944  όπως προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία του αρχειακού υλικού. Η έκδοση αφιερώνεται στη μνήμη του Κωστή Μ. Παπαδάκη, πρώτου νεκρού δημοσιογράφου στο αλβανικό μέτωπο.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται εφημερίδες της περιόδου του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.

Η συλλεκτική έκδοση περιλαμβάνει κείμενα επτά δημοσιογράφων, μελών της Ένωσης. Αναλυτικά:

  • Αλέξης Παπαχελάς – «Κοινό μέτωπο κατά του εχθρού»
  • Μαρία Καρχιλάκη – «Οι γενναίοι της κατοχικής Αθήνας»
  • Γιώτα Αντωνοπούλου – «Σχολεία στη δίνη του πολέμου και ο ρόλος του Τύπου»
  • Αντώνης Σρόιτερ – «Η Απελευθέρωση μέσα από τις σελίδες του Τύπου»
  • Χρήστος Νικολαΐδης – «Η Κλεισούρα του μετώπου»
  • Στρατής Αγγελής – «Η επισιτιστική δράση της ΕΣΗΕΑ στην Κατοχή»
  • Νίκος Κιάος – «Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος του μετώπου και η διαιώνιση των ιδανικών της Αντίστασης από τους δημοσιογράφους»

Ό, τι και να λέγεται σήμερα (ποιος δεν έχει ακούσει το γνωστό «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι»…), όσο και να έχει δυσφημιστεί το επάγγελμά μας, είναι χρέος μας να θυμόμαστε (και οι νεότεροι να μαθαίνουν) πως η δημοσιογραφία είναι πρωτίστως λειτούργημα και κάποιοι άνθρωποι το υπηρέτησαν ακόμα και με τη ζωή τους…

Το γενικό συντονισμό της έκδοσης είχε η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Η έρευνα και η ιστορική τεκμηρίωση είναι του ιστορικού Δημήτρη Σκλαβενίτη.

Η έκδοση έγινε από τον εκδοτικό οίκο «ΜΕΛΙΣΣΑ» και πραγματοποιήθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

 Info:

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο από την ΕΣΗΕΑ .

Ακαδημίας 20, 106 71 Αθήνα

https://www.esiea.gr/

https://www.ea.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ |morfotiko@esiea.gr | 2103675400