Η Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε το γνωστό Επεμβατικό Καρδιολόγο και Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, Εμμανουήλ Χρονάκη, και είχαν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη στεφανιαία νόσο και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Κύριε Χρονάκη, τι ακριβώς είναι η στεφανιαία νόσος;

Η στεφανιαία νόσος περιγράφει την αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες έχουν ως έργο τους την αιμάτωση της καρδιάς. Η αθηρωματική πλάκα σχηματίζεται από τη χοληστερίνη και από υλικό που προέρχεται από το τοίχωμα των αρτηριών. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιος θα νοσήσει, ωστόσο η στεφανιαία νόσος είναι σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίσιμη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου;

Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση των αρτηριών, η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στον αυλό τους. Εξαιτίας της στενώσεως, ο καρδιακός μυς δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα και αρχικά μπορεί να μην προκληθούν συμπτώματα. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και καθώς η ροή του αίματος προς τον καρδιακό μυ μειώνεται ακόμα περισσότερο, μπορεί να αναπτυχθούν σημάδια και συμπτώματα της νόσου, όπως είναι η στηθάγχη, η δύσπνοια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και σπανιότερα ταχυκαρδία ή ζαλάδα.

 

Πώς επιτυγχάνεται η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και τα συμπτώματα που προκαλεί, ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία από τον ειδικό ιατρό. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε επεμβατική. Όσον αφορά τη συντηρητική θεραπεία, υπάρχουν αρκετά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, τα νιτρώδη και οι β-αποκλειστές (b-blockers). Σχετικά με την επεμβατική θεραπεία, η καρδιολογία σήμερα παρεμβαίνει και αντιμετωπίζει ριζικότερα τη στεφανιαία νόσο. Δύο από τις πλέον γνωστές μεθόδους παρέμβασης είναι η αγγειοπλαστική (το επονομαζόμενο «μπαλονάκι») και η αορτοστεφανιαία παράκαμψη (by-pass).

Εμ. Χρονάκης


Γιατρέ, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την αγγειοπλαστική;

Οι καρδιολόγοι έχουν πολλά σκευάσματα στην «φαρέτρα τους» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη στεφανιαία νόσο παρατείνοντας την επιβίωση των ασθενών, ενώ ραγδαία είναι τα τελευταία χρόνια και η ανάπτυξη της επεμβατικής καρδιολογίας. Η αγγειοπλαστική με τη χρήση σύγχρονων μεταλλικών ελασμάτων -stent και μπαλονιών μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλές περιπτώσεις ασθενών με στεφανιαία νόσο. Σε επόμενο στάδιο κι όταν οι συνθήκες το απαιτούν, προτείνεται η αορτοστεφανιαία παράκαμψη , το γνωστό σε όλους by -pass.

Πώς πραγματοποιείται θεραπεία της στεφανιαίας νόσου με στεφανιογραφία;

Η στεφανιογραφία είναι μια διαγνωστική εξέταση της κατάστασης των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς. Πραγματοποιείται έπειτα από τοπική αναισθησία και παρακέντηση μίας αρτηρίας που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, στη συνέχεια εισάγεται ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καρδιακός καθετήρας) στην αρτηρία και προωθείται μέχρι την καρδιά. Η στεφανιογραφία πραγματοποιείται σε άτομα με πιθανή ή βέβαιη καρδιακή νόσο. Η ύπαρξη κατάλληλου εξοπλισμού και έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού είναι απαραίτητη.

Τι είναι απαραίτητο να γίνει προτού ο ασθενής υποβληθεί σε στεφανιογραφία;

Πριν τη στεφανιογραφία είναι αναγκαίο να διεξαχθεί λεπτομερής καρδιολογικός έλεγχος. Συγκεκριμένα, ο καρδιολόγος σημειώνει με κάθε λεπτομέρεια το ιστορικό του ασθενούς. Επίσης, πρέπει να γίνει καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Έπειτα, ο ασθενής οδηγείται για στεφανιογραφία, η οποία συνήθως δε διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Ο ασθενής δεν αισθάνεται ενόχληση ή πόνο, αφού έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία στο μηρό ή στο χέρι, όπου θα περάσει ο καθετήρας, προκειμένου να φτάσει μέχρι το στόμιο των αγγείων της καρδιάς.