Με την προβολή των ντοκιμαντέρ «Νίκος Καζαντζάκης» και «Κ. Π. Καβάφης» που υπογράφουν οι σκηνοθέτες Σπύρος Τσιφτσής και Χρήστος Μπάρμπας αντίστοιχα, ολοκληρώνεται το τετραήμερο προβολών.  Την έρευνα-τεκμηρίωση και των δύο υπογράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Κ. Καλαμαράς.

Tα 55λεπτα ντοκιμαντέρ-πορτρέτα από τη σειρά «Αυτοί που τόλμησαν» (2016-2017) του συνδρομητικού Cosmote TV / History. Παραγωγή «Foss on air Productions» θα προβληθούν παρουσία των δημιουργούν και θα ακολουθήσει συζήτηση. Συντονίζει ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο οποίος είχε την ιδέα της δημιουργίας της συγκεκριμένης σειράς.

Οι φίλες και οι φίλοι της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου μπορούν προσέλθουν δωρεάν, σήμερα και αύριο (8μ.μ.), στον φιλόξενο χώρο Poems and Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, 210-3228839).

Από τα πρώτα του βήματα, ο Νίκος Καζαντζάκης αντιμετωπίστηκε ως διεθνής προσωπικότητα από σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Άγγελος Σικελιανός, καθώς και από ξένους συγγραφείς, όπως ο Παναΐτ Ιστράτι και ο Ανρί Μπαρμπίς. Στην ώριμη μυθιστοριογραφία του, ο οικουμενικός συγγραφέας συνδέθηκε και ταυτίστηκε με τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα του όπως «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Τελευταίος Πειρασμός» και «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Το 1956, έναν χρόνο προτού πεθάνει, του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης (1956), ενώ την τελευταία χρονιά της ζωής του, ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Πλον ανακοίνωσε την έκδοση των απάντων του.

Στο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν» για τον Νίκο Καζαντζάκη, μιλούν σε αποκλειστικότητα ο Πίτερ Μπίεν από τις Η.Π.Α, ένας από τους πιο έγκριτους ερευνητές-μεταφραστές του Έλληνα συγγραφέα, ο Βρασίδας Καραλής, ένας από τους 500 ακαδημαϊκούς στον κόσμο υπό την αιγίδα της Βασίλισσας της Αγγλίας και πολλοί άλλοι.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 1863, όντας το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου-Ιωάννου Καβάφη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1870 και την χρεωκοπία της επιχείρησης, η μητέρα του Χαρίκλεια, μετακόμισε με τα παιδιά της πρώτα στο Λονδίνο και μετά στο Λίβερπουλ. Ακολούθησαν το 1873 η Αλεξάνδρεια, το 1874 η Κωνσταντινούπολη και η επιστροφή στην Αλεξάνδρεια το 1885.

Εργάστηκε στην Υπηρεσία Αρδεύσεων από το 1892 ως το 1922, όταν παραιτήθηκε προκειμένου να αφοσιωθεί στο ποιητικό του έργο. Το 1907 εγκαταστάθηκε στο σπίτι της οδού Λέψιους 10, όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1933 σε ηλικία 70 ετών. Mε όπλα του την υπομονή και την βαθιά πεποίθηση στο έργο του, o Κωνσταντίνος Π. Καβάφης τόλμησε να ξεφύγει από τα ασφυχτικά όρια της νεοελληνικής λογοτεχνίας και να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ποιητές του 20ού αιώνα.

Στο νέο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο Ντάνιελ Μέντελσον, ο βραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας και μεταφραστής του καβαφικού έργου.