Είναι όλες αυτές οι μικρές πληροφορίες που συναντά κάποιος σε βιβλία, περιοδικά, διαδίκτυο,  στις ενημερωτικές πινακίδες των Μουσείων αυτοκινήτου αλλά και από την καθημερινότητα που έχουν ενδιαφέρον αλλά μόνες τους δεν στέκουν σαν θέμα. Πολλές μαζί όμως…

Μέρος Α’

  1. H πρώτη πίστα στον κόσμο ήταν του Brooklands στην Αγγλία που κατασκευάστηκε το 1907, δίπλα από το εργοστάσιο της εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών Vickers.Σήμερα ανήκει στην Mercedes.
  2. Στην Ιαπωνία η Μερσεντές λέγεται Μερεσεντέσου και είναι αγαπημένο αυτοκίνητο των Γιακούζα.
  3. Στο Ιράν το Hillman Hunter του ’70 παραγόταν ως Paykan μέχρι το 2005 , και το Vauxhall VX της ίδιας δεκαετίας στην Ινδία ως Hindustan Contessa επίσης μέχρι το 2005.
  4. Το Zaz πρώτης γενιάς που παραγόταν στην σημερινή Ουκρανία είχε κάποιες εκδόσεις με ανασυρόμενο πάτωμα για ψάρεμα σε παγωμένες λίμνες.Iδιοκτήτης ενός ΖΑΖ του 1972 είναι και ο Vladimir Putin.
  5. Τα πρώτα πειραματικά συνθετικά αμαξώματα ράγιζαν και στράβωναν από τον ήλιο.
  6. Ο σχεδιαστής του Studebaker Avanti είναι αυτός που σχεδίασε μεταξύ άλλων το λογότυπο της BP και της Shell.
  7. Τα Moskvitsch είχαν απαγορευτεί στην Μ.Βρετανία γιατί δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  8. H ποιότητα κατασκευής των Ινδικών τζιπ Mahindra ήταν τόσο κακή που ο Άγγλος εισαγωγέας έπρεπε να τα επανασυναρμολογεί .
  9. Το Zastava Yugo εξαγόταν στις ΗΠΑ.
  10. To Seat Gredos λεγόταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη Malaga κάτι που για ευνόητους λόγους δεν θα είχε τύχη στην Ελλάδα.
  11. To Steyr 680 είναι γνωστό σε όλους του Έλληνες αφού είναι το βασικό φορτηγό των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.Το όνομα της εταιρίας προέρχεται από την ομώνυμη Αυστριακή πόλη.
  12. H Fiat είχε κατασκευάσει κάποτε ένα πολύ επιτυχημένο όχημα εκτός δρόμου το Campagnola που για μιά περίοδο είχε χρησιμοποιηθεί ως όχημα μεταφοράς του Πάπα.
  13. Η Chrysler κατασκεύασε το 1963 ένα πρωτότυπο οικογενειακό αυτοκίνητο που το κινούσε τουρμπίνα.Οι δοκιμαστές παραπονέθηκαν για τον ήχο ηλεκτρικής σκούπας που είχε και για την τεράστια κατανάλωση καυσίμου.
  14. Πιό επιτυχημένο ήταν το επίσης αεριωθούμενο Rover BRM το οποίο αγωνίστηκε σε αγώνες αντοχής στην δεκαετία του ΄60 με τους Graham Hill και Jackie Stewart τερματίζοντας σε καλές θέσεις όπου συμμετείχε. Ο Hill με το φλεγματικό του χιούμορ είχε πει ότι ένοιωθε σαν να οδηγεί μπρός από ένα Boeing 707.
  15. Το Daf 33 μπορούσε να κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την όπισθεν όσο μπορούσε και με τις υπόλοιπες ταχύτητες.
  16. Τα πισωκίνητα ράλι αυτοκίνητα είχαν πολλές φορές ειδικές βάσεις για τα πόδια στον προφυλακτήρα και χειρολαβές στο πίσω μέρος της οροφής για να ανεβάινει ο συνοδηγός και με το βάρος του να αυξάνει την πρόσφυση των ελαστικών σε λασπώδες έδαφος.
  17. Πολλά επιβατικά της British Leyland είχαν αερανάρτηση.
  18. Τα μεταχειρισμένα Trabant ήταν ακριβότερα από τα καινούργια γιατί τα πρώτα ήταν ετοιμοπαράδοτα ενώ για τα δέυτερα υπήρξε 7 χρόνια αναμονή.
  19. Οι Ανατολικογερμανοί είχαν βγάλει εκατοντάδες ανέκδοτα γιά το Trabant.
  20. To Trabant είχε το παρατσούκλι “Χαρτόνι που τρέχει”.
  21. Οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας είχαν σκαρφιστεί πολλά για να δραπετεύσουν στην Δύση.Κάποιοι κατασκεύασαν κρυφά ακόμα και τεθωρακισμένο λεοφωρείο με το οποίο απλά έσπασαν τις μπάρες και απέδρασαν με επιτυχία.
  22. Σε πολλές χώρες τα πρώτα αυτοκίνητα είχαν λανσαριστεί ως άμαξες χωρίς Άλογα.
  23. Ένα αυτοκίνητο ενός ίππου δεν μπορεί να ρυμουλκήσει ένα άλογο αλλά το αντίθετο ισχύει.
  24. Υπήρξε και αυτοκίνητο Vespa.
  25. Στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης μπορεί κάποιος να ασφαλίσει το αυτοκίνητο του από ζημιές στα καλώδια που μπορόυν να προκαλέσουν Νυφίτσες .
  26. To αυτοκίνητο που έχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας (1223 χλμ/ω)  είναι εξοπλισμένο με την αγγλική έκδοση του κινητήρα του γνωστού μας F4 Phantom.
  27. Saab , Kawasaki , Piaggio , Fiat , Ford , Goodyear και Mitsubishi έχουν κατασκευάσει και  αεροσκάφη.
  28. Τα αμερικάνικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’50 που αντέγραφαν την αισθητική των αεροσκαφών δεν ήταν στην πραγματικότητα καθόλου αεροδυναμικά.
  29. Δύο μεγάλοι οδηγοί της Formula 1 είχαν Ιταλούς γονείς αλλά διάλεξαν άλλη υπηκοότητα. Ο Fangio την Αργεντίνικη και ο Andretti την Αμερικανική.
  30. Υπήρξαν 3 πρωταθλητές στην Formula 1 με το όνομα Hill. O αμερικανός Phil Hill και οι άγγλοι Graham και Damon Hill.
  31. Mέχρι την δεκαετία του ΄80 όπου βελτιώθηκε το επίπεδο ασφάλειας στις πίστες και τα μονοθέσια υπήρξε τουλάχιστον ένας νεκρός πιλότος κάθε χρονιά.
  32. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Niki Lauda είχε δηλώσει ότι στην Formula 1 νικάς μόνο όταν έχεις επιβιώσει.
  33. Ο ίδιος είχε πεί ότι είναι έγκλημα να οδηγεί κάποιος επιθετικά στην καθημερινή του ζωή. “Το αυτοκίνητο είναι για να σε πηγαίνει από το σημείο Α στο σημείο Β και όχι για να σκοτώνει.”
  34. Ένας από τους λόγους που το μονοθέσιο της Formula  1, Brabham Fan car του 1978 που οδήγησε ο Lauda,  αποκλείστηκε ήταν γιατί ο τεράστιος ανεμιστήρας στο πίσω μέρος εκτόξευε πέτρες και αντικείμενα στα μονοθέσια που ακολουθούσαν.
  35. Οι ιδιοκτήτες των NSU Ro 80 έκαναν σινιάλα με τους προβολείς μεταξύ τους ανάλογα με πόσους σπασμένους κινητήρες είχαν αλλάξει στο αυτοκίνητο τους.
  36. Ο εφευρέτης του περιστροφικού κινητήρα Felix Wankel δεν είχε δίπλωμα οδήγησης.Είχε όμως ενα Ro80 με οδηγό.
  37. Πολλά μεταχειρισμένα Mercedes στην Γερμανία έχουν έντυπη απόδειξη ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως Ταξί.
  38. Τυνησία, Αίγυπτος και Αιθιοπία κατασκευάζουν αυτοκίνητα.
  39. Κάποια οχήματα οδοποιίας έχουν πτυσσόμενο τιμόνι για να οδηγούνται και από δεξιά και από αριστερά.
  40. Η McLaren F1 ήταν ένα σπορ αυτοκίνητο που δεν είχε δεξιοτίμονη ή αριστεροτίμονη έκδοση. Η θέση οδήγησης ήταν στο κέντρο.
  41. Μέχρι να καταλήξουν στην σημερινή διαρρύθμιση οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν δοκιμάσει την αντικρυστή, την tandem σαν μαχητικό αεροσκάφος,  αλλά και αυτή με τον οδηγό μπροστά και τους επιβάτες πίσω.
  42. Παλιότερα πολλά αυτοκίνητα είχαν δύο πτυσσόμενες έξτρα θέσεις έξω από την καμπίνα με το καθόλου κολακευτικό όνομα “θέση της πεθεράς”.
  43. O πρωταθλητής ράλι Walter Roehrl επειδή είναι πολύ θρήσκος κάποιοι λανθασμένα πίστευαν ότι κάποτε ήταν σωφέρ του Επισκόπου του Ρέγκενσμπουργκ.
  44. O ίδιος έχει πεί ότι ένα αυτοκίνητο είναι γρήγορο όταν το οδηγάς την μία ημέρα και την επόμενη φοβάσαι να το ξεκλειδώσεις.Όσο για τα αυτοκίνητα του Group B είχε πει ότι είναι γρηγορότερα από την σκέψη.
  45. H Porsche μεταπολεμικά κατασκεύαζε και τρακτέρ. Με ενα τέτοιο γεωργικό ελκυστήρα ο Walter Roehrl έκανε τον γύρο του Nordschleife σε μία ώρα. Στον δρόμο που οδηγούσε στην πίστα ο ίδιος οδηγός είχε μιά κόντρα με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο συμπτωματικά με τον Michael Shcumacher που ήταν και αυτός εκεί  με το ΙΧ του χωρίς να ξέρει ο ένας ποιός είναι ο άλλος.
  46. Υπάρχει μιά παράδοση σε κάποιους αγώνες αυτοκινήτου να δίνονται δωρεάν τα χρησιμοποιημένα λάστιχα των αγωνιστικών σε οποιον θέλει ως αναμνηστικό.
  47. Aπό το 1956 τηρείται στον αγώνα Indianapolis 500 η παράδοση ο νικητής να πίνει γάλα μετά τον τερματισμό.
  48. To 1991 στο βρετανικό Grand Prix o Nigel Mansell  με την Williams του σταμάτησε να παραλάβει τον Ayrton Senna  που είχε μείνει από καύσιμα .Σήμερα αυτό απαγορεύεται από την FIA.
  49. Oι Σκανδιναυοί είναι ικανότατοι οδηγοί.Από το 1977 οδηγοί από αυτή την περιοχή έχουν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές ράλι 17 φορές ενώ και στην Formula 1 έχουμε και τους Φινλανδούς  Hakinnen, Rosberg και Raikonnen.
  50. Ο Valentino Rossi είναι εκτός από πρωταθλητής στα Moto GP  και σπουδαίος οδηγός Rally. Από την άλλη πλευρά λάτρεις των δύο τροχών ήταν και ο Colin McRay αλλά και ο Michael Schumacher. Πολυτάλαντος είναι και ο πρωταθλητής της F1 Kimi Raikonnen που έχει τρέξει και σε Rally  όπως και ο Robert Kubica ενώ  ο δις πρωταθλητής του DTM Matthias Ekstrom  ασχολείται με το Rally Cross. O Mike Heilwood έχει γράψει ιστορία στους 2 τροχούς αλλά έχει τρέξει και στην Formula 1 και στο Lemans . Tέλος ο Niki Lauda είναι πιστοποιημένος πιλότος της Πολιτικής Αεροπορίας και πρώην ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρίας.
  51. Όμως αυτός που “ τα σπάει “ είναι ο  άγγλος John Surtees που έχει στεφθεί πρωταθλητής και στην Formula 1 και στις Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μοτοσικλετών.

 

 

Επεξηγήσεις Φωτογραφιών

  1. Ένα πειραγμένο Trabant.
  2. To αυτοκίνητο της Vespa