ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 22 Απριλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

22 Απριλίου  1500

Ο σπουδαίος  Πορτογάλος θαλασσοπόρος – εξερευνητής του 15ου αιώνα Πέντρο Άλβαρες Καμπράλ, αντικρίζει τις ακτές της Βραζιλίας ενεργώντας εν ονόματι του Βασιλέως της Πορτογαλίας. Η χώρα παρέμεινε αποικία των Πορτογάλων ως το 1822.

 

  22 Απριλίου  1912

 Κυκλοφορεί στην Αγία Πετρούπολη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Πράβντα», (Αλήθεια)  το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος. Πρώτος εκδότης της, ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν.

 

22 Απριλίου  1915

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία χρησιμοποιεί τις πρώτες βόμβες δηλητηριωδών αερίων, κατά του γαλλικού μετώπου, στην πόλη Ιπρ, του Βελγίου.Οι γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

 

22 Απριλίου  1940

 Γερμανικά βομβαρδιστικά με αιφνίδιες αεροπορικές επιθέσεις διαλύουν νορβηγικές πόλεις. Η αντίσταση των Νορβηγών κάμφθηκε μετά από ένα μήνα. Η Δανία καταλήφθηκε σχεδόν χωρίς μάχες. Η επιχείρηση ονομάστηκε Weserübung.

 

22 Απριλίου   1963

Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) στο θέατρο Χατζηχρήστου στην Αθήνα. Πρώτος πρόεδρός της θα εκλεγεί στις 28 Απριλίου ο μετέπειτα δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος.

 

 

22 Απριλίου  1980

Η πρώτη γυναίκα που πέταξε στο διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, επισκέπτεται την Αθήνα. Η θρυλική ρωσίδα  έμεινε στην ιστορία με το όνομα κλήσης της σε αυτή την πτήση «Τσάικα» που στα ρωσικά σημαίνει «γλάρος».