Το απαγορευμένο νευροτοξικό δηλητήριο VX, που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση» των διεθνών συνθηκών, ανακοίνωσε σήμερα η Νότια Κορέα.

«Έχουμε συγκλονιστεί από τις τελευταίες αποκαλύψεις των μαλαισιανών αρχών σύμφωνα με τις οποίες το VX (…) χρησιμοποιήθηκε για να σκοτωθεί ο Κιμ Γιονγκ Ναμ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για «μια κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τα χημικά όπλα και άλλων διεθνών προδιαγραφών».

Η Σεούλ, η οποία βλέπει το χέρι της Πιονγκγιάνγκ πίσω από τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, έχει υπογράψει, αντίθετα από τη Βόρεια Κορέα, τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που τέθηκε σε ισχύ το 1997.

«Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται αυστηρά, παντού, για οποιονδήποτε λόγο», συνεχίζει το υπουργείο. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας είχε υποστηρίξει το 2014 σε έκθεσή του πως η Βόρεια Κορέα είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 να παράγει χημικά όπλα και εκτιμάται ότι διαθέτει απόθεμα 2.500 έως 5.000 τόνων.

Το 2015 η αμερικανική δεξαμενή εγκεφάλων Nuclear Threat Initiative εκτιμούσε από την πλευρά της πως η Βόρεια Κορέα ήταν η χώρα που διέθετε το τρίτο μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου που δημοσιεύθηκαν από το ιαπωνικό κανάλι Fuji TV δείχνουν τη στιγμή κατά την οποία οι γυναίκες φαίνονται να επιτίθενται στον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος αργότερα φαίνεται στα πλάνα να ζητά ιατρική βοήθεια από υπαλλήλους του νοσοκομείο, για να ξεψυχήσει κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από τη χρήση έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων.

Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει το θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού, και θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.

Χθες η Μαλαισία ζήτησε από την Ίντερπολ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Βορειοκορεάτες υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο. Η αστυνομία κρατεί επίσης και άλλον έναν Βορειοκορεάτη, αλλά αναζητά άλλα επτά άτομα που έχουν σχέση με την δολοφονία.

H σκηνή του δηλητηριασμού του Ναμ από δύο γυναίκες, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες του αεροδρομίου: