Της Λένας Παγώνη

Όμορφες αναμνήσεις, καλοκαιρινές εδώ και χρόνια στα  υπέροχα νερά, στο Κουφονήσι. Με τον μοναδικό  Καπετάν Πράσινο, έντονη νησιώτικη φυσιογνωμία να μας υποδέχεται. Αρχοντας στο νησί του. Με φίλους, στο καΐκι του Νίκου Καρακώστα,  ένα από τα ωραιότερα, που στολίζει τις ελληνικές θάλασσες,  έχουμε οργώσει το Αιγαίο.

Μαζί με τα τραγούδια του στην κιθάρα, μιλάει στην “ Ψυχή των Καϊκιών “, ένα από τα χαρακτηριστικά έργα του.  Και βέβαια πάντα βόλτες απέναντι στην μαγική, μυστηριώδη Κέρο. Πιο  πρόσφατα, φεγγαρόλουστες βραδιές, μία μαγεία, την αγναντεύουμε από την βεράντα της αρχιτεκτόνισσας  Μαρίας Παπαδάκη στο Κουφονήσι, όπου έχει κάνει σπουδαίο τουριστικό έργο.

Και να τώρα που ξαναέρχονται όλα στο νού. Με αφορμή;  Πριν από 60 χρόνια, ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης ξεκίνησε στην καρδιά του Αιγαίου, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών. Με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας και μιας ομάδας επιστημόνων, το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», η πρώτη συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, μας μεταφέρει στο νησί της Κέρου για να ανακαλύψουμε πώς ο συγκεκριμένος τόπος αποτέλεσε τη γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, το ντοκιμαντέρ «ΚΕΡΟΣ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ», με παρουσιαστή τον αρχαιολόγο Δρ. Κώστα Πασχαλίδη, μας μεταφέρει στην Κέρο, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου.

Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα δούμε πώς το μικρό νησί Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν o καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, ο Δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project, η Δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο Δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Η επιστημονική ομάδα συμμετείχε στην παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο ψηφιακής ενημερωτικής συνάντησης, και μίλησε για τη σπουδαιότητα της ανασκαφικής έρευνας στην Κέρο, σε παγκόσμια κλίμακα. Στην παρουσίαση έλαβαν μέρος και οι κ.κ. Δημήτρης ΜιχαλάκηςExecutive Director COSMOTE TV, και Βασίλης ΗλιόπουλοςCountry ManagerThe Walt Disney Company Greece.

Με ανυπομονησία το περιμένουμε, πηγή γνώσεων για μικρούς και μεγάλους, μας έλεγε ο επαρκέστατος στο πόστο του, πάντα ευγενής Κων. Πολυχρονιάδης.