ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ 2019

Με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου οι φετινές Κάνες

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Μερικά από τα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως ο Τέρενς Μάλικ, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Τζιμ Τζάρμους, οι αδερφοί Νταρντέν, ο Κεν Λόουτς και ο Βέρνερ Χέρτσοκ, θα παρουσιάσουν ταινίες τους στο φετινό 72ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών, που αρχίζει στις 13 και λήγει στις 25 Μαϊου. Τις 19 ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος (την επόμενη βδομάδα αναμένεται να προστεθούν ακόμη μερικές), που διαγωνίζονται για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία του φεστιβάλ, θα κρίνει διεθνής επιτροπή με πρόεδρο τον διάσημο, βραβευμένο με 4 Όσκαρ Μεξικανό σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ιναρίτου.


A Hidden life

Αν και η πολυαναμενόμενη ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Κάποτε στο Χόλιγουντ», με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ, τοποθετημένη στη Μέκκα του κινηματογράφου, το 1969, περίοδο των δολοφονιών του Μάνσον, τελικά, δεν περιλαμβάνεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα επειδή, όπως ανάφερε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, η ταινία «δεν είναι έτοιμη», μια και ο σκηνοθέτης της, που γύρισε την ταινία του σε φιλμ των 35 χιλστ., βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του μοντάζ.

Πάντως, οι ταινίες του φετινού επίσημου τμήματος φεστιβάλ (διαγωνιστικό τμήμα, εκτός διαγωνισμού και «Ένα κάποιο βλέμμα») κινήθηκαν ανάμεσα τόσο σε έργα καθιερωμένων όσο και νέων δημιουργών, ενώ, στο συνολικό επίσημο πρόγραμμα των Κανών, περιλαμβάνονται και 13 γυναίκες σκηνοθέτριες (από τις οποίες 4 στο διαγωνιστικό τμήμα), μετά τις περσινές διαμαρτυρίες πως στις επιλογές οι γυναίκες σκηνοθέτριες είχαν ένα πολύ μικρό ποσοστό.


The Dead Don’t Die

Η συμμετοχή της Ελλάδας φέτος περιορίστηκε στις μικρού μήκους ταινίες, με την ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, που η ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθάνουν» συμμετείχε στο φεστιβάλ του Σάντανς και στο Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Επίσημη έναρξη του 72ου φεστιβάλ θα γίνει με την κωμωδία τρόμου «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν», του Τζιμ Τζάρμους, γύρω από μια ήσυχη κωμόπολη που πολιορκείται από μια στρατιά ζόμπι. Στην ταινία «Μια κρυμμένη ζωή, ο Τέρενς Μάλικ (που το 2011 είχε κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του «Το δέντρο της ζωής») παρουσιάζει το πορτρέτο ενός Αυστριακού αντιρρησία συνείδησης του β’ παγκόσμιου πολέμου, ενώ, στη δική του ταινία, «Sorry We Missed You», ο Κεν Λόουτς καταπιάνεται με ένα ντελιβερά αυτοκινήτου και τη γυναίκα του που δυσκολεύονται να επιβιώσουν στη σημερινή Αγγλία.

Οι βραβευμένοι δυο φορές με το Χρυσό Φοίνικα, αδερφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν στην ταινία τους, Ο νεαρός Αχμέντ», καταγράφουν την πορεία ενός έφηβου που, επηρεασμένος από την ιδεολογία των τζιχαντιστών, εκπονεί ένα σχέδιο δολοφονίας του καθηγητή του. Ημι-αυτοβιογραφική είναι η ταινία «Πόνος και δόξα» του Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, γύρω από ένα σκηνοθέτη που αναπολεί τις, συχνά καταστροφικές, αποφάσεις που έκανε στη ζωή του. Με τον Βέρνερ Χέρτσοκ να επιστρέφει στις Κάνες, ύστερα από αρκετά χρόνια, με το ντοκιμαντέρ, «Family Romance LLC».

Ανάμεσα στους άλλους γνωστούς σκηνοθέτες αναφέρω τον Παλαιστίνιο Ελία Σουλεϊμάν, με την ταινία «It Must Be Heaven», με τον σκηνοθέτη να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις όπου βρίσκει αναπάντεχους παραλληλισμούς με την πατρίδα του την Παλαιστίνη, τον Καναδό Ξαβιέ Ντολάν («Ματίας και Μαξίμ»), τον Ιταλό Μάρκο Μπελόκιο («Ο προδότης», το πορτρέτο ενός αληθινού μαφιόζου στη Σικελία της δεκαετίας του ’80) και ο Ρουμάνος Κορνέλιου Παρεμπόιου του νέου ουγγρικού κύματος («La Gomera», σύγχρονο φιλμ νουάρ).


Pain and Glory

Στις εκτός συναγωνισμού ταινίες και το «Rocketman» του Ντέξτερ Φλέτσερ (σκηνοθέτη του Bohemian Rhapsody), μιούζικαλ γύρω από τα πρώτα χρόνια της μουσικής πορείας του Έλτον Τζον, με τον ίδιο τον τραγουδιστή να παρευρίσκεται, όπως υποσχέθηκε, στις Κάνες για την προβολή της ταινίας.

Από τις γυναίκες σκηνοθέτριες αναφέρω την Σελίν Σιάμα που θα παρουσιάσει την ταινία «Portrait of a Lady on Fire», με τη Βαλέρια Γκολίνο, ιστορία, με φόντο τον 18ο αιώνα, γύρω από τη λεσβιακή σχέση μιας γυναίκας ζωγράφου με το μοντέλο της. Στην επιστημονική φαντασία στρέφεται η Αυστριακή Τζέσικα Χάουσνερ με την ταινία της «Little Joe», ενώ, η Ντανιέλ Λέσοβιτς, με την ταινία της «Port Authority» (με executive producer τον Μάρτιν Σκορσέζε και παραγωγό τον Πάρι-Κασιδόκωστα-Λάτση), αφηγείται τον έρωτα, στη σύγχρονη Νέα Υόρκη. ανάμεσα σ’ ένα 20 νέο και ένα 22χρονο κορίτσι, που τελικά αποκαλύπτεται ότι είναι τρανσέξουαλ. Η γυναίκα κυριαρχεί και στην αφίσα του φεστιβάλ, με μια νεαρή, 26χρονη Ανιές Βαρντά (που πέθανε πρόσφατα), « η μοναδική σκηνοθέτρια της νουβέλ βαγκ» (όπως τόνισε ο Φρεμό), ανεβασμένη στους ώμους του οπερατέρ της να γυρίζει την πρώτη της ταινία La pointe courte.


Rocketman

Το τιμώμενο φέτος πρόσωπο του φεστιβάλ θα είναι ο 84χρονος Αλέν Ντελόν, που θα τιμηθεί με το Ειδικό Χρυσό Φοίνικα. Ο Ντελόν, ο οποίος έχει πάψει πια να ερμηνεύει ρόλους για τον κινηματογράφο, δήλωσε, μετά την ανακοίνωση πως θα βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα, «Είναι κάτι που δεν κατάφερα να κάνω και που θα με στοιχειώνει σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή μου. Θα ήθελα να με σκηνοθετούσε μια γυναίκα πριν πεθάνω».

Alain Delon

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
The Dead Don’t Die (σκην: Τζιμ Τζάρμους)
Atlantique (σκην: Mati Diop)
Bacarau (σκην: Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο & Τζουλιάνο Ντορνέλ)
Frankie (σκην: Ίρα Σακς)
A Hidden Life (σκην: Τέρενς Μάλικ)
It Must Be Heaven (σκην: Ελία Σουλεϊμάν)
Les Misérables (σκην: Λάντι Λι)
Little Joe (σκην: Τζέσικα Χάουσνερ)
Matthias and Maxime (σκην: Ξαβιέ Ντολάν)
Oh Mercy! (σκην: Αρνό Ντεπλεσέν)
Parasite (σκην: Μπονγκ Τζουν-χο)
Portrait of a Lady on Fire (σκην: Σελίν Σιάμα)
Sibyl (σκην: Τζιουστίν Τρίετ)
Sorry We Missed You (σκην: Κεν Λόουτς)
Pain and Glory (σκην: Πέδρο Αλμοδόβαρ)
The Traitor (σκην: Μάρκο Μπελόκιο)
La Gomera (σκην: Κορνέρλιου Παρουμπόιου)
The Wild Goose Lake (σκην: Ντιάο Γίναν)
The Young Ahmed (σκην: Ζαν-Πιερ & Λικ Νταρντέν)

ΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟ ΒΛΕΜΜΑ

Adam (σκην: Μάριαμ Τουζάν) Dylda (σκην: Καντερίμ Μπαλάγκοβ)
A Brother’s Love (σκην: Μόνια Τσόκρι)
Bull (σκην: Άνι Σίλβερσταϊν)
The Climb (σκην: Μάικλ Κοβίνο)
Evge (σκην: Ναρίμαν Αλίεβ)
Liberté (σκην: Άλμπερτ Σέρα)
Invisible Life (σκην: Καρίμ Αϊνούζ)
Jeanne (σκην: Μπρούνο Ντιμόν)
Room 212 (σκην: Κριστόφ Ονορέ)
Papicha (σκην: Μούνια Μεντούρ)
Port Authority (σκην: Ντανιέλ Λασοβίτς)
Summer of Changsha (σκην Ζου Φενγκ)
The Swallows of Kabul (σκην: Ζαμπού Μπρέιντμαν & Ελέα Γκομπέ Μεβελέκ)
A Sun That Never Sets (σκην: Ολιβιέ Λαξ)
Zhuo Ren Mi Mi (σκην: Μιντί Z)

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

The Best Years of a Life (σκην: Κλοντ Λελούς)
Diego Maradona (σκην: Ασίφ Καπαντία)
La Belle Époque (σκην: Νικολά Μπεντός)
Rocketman (σκην: Ντέξτερ Φλέτσερ)
Too Old to Die Young – North of Hollywood, West of Hell (τηλεοπτική σειρά – σκην: Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν)

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

The Gangster, the Cop, the Devil (σκην: Λι Γουόν-Τάε)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Family Romance, LLC (σκην: Βέρνερ Χέρτσοκ)
For Sama (σκην: Γουάαντ Αλ Κατέαμπ, Εντουαρντ Γουάτς)
Que Sea Ley (σκην: Χουάν Σολάνας)
Share (σκην: Πίπα Μπιάνκο)
To Be Alive and Know It (σκην: Αλέν Καβαλιέ)
Tommaso (σκην: Έιμπελ Φεράρα)