Μετά την πανδημία και για 75 μέρες οι επισκέπτες των ελληνικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα έχουν ευκαιρία να παρακολουθήσουν με το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου τους σε αυτούς, 251 εκδηλώσεις. Παραστάσεις, δρώμενα, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, όλα υψηλής ποιότητας από επαγγελματίες. Οι εκδηλώσεις αυτές που θυμίζουν Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθούν από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σε 111 αρχαιολογικούς χώρους 38 περιφερειακών ενοτήτων.

Σύμφωνα με την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που είχε την ιδέα του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» προκειμένου να ενισχυθεί η καλλιτεχνική δημιουργία μετά την οικονομική καταστροφή που υπέστη από τον κορονοϊό, θα συμμετάσχουν 750 καλλιτέχνες σε συνολικά 55 παραγωγές που ετοίμασαν ή επέλεξαν εποπτευόμενοι φορείς. Σ’ αυτές τις παραγωγές  θα εργαστεί τεχνικό προσωπικό και περίπου 500 εντόπιοι συνεργάτες, ενώ από αυτούς το 91% είναι από την ελεύθερη αγορά.

 Στη διαδικτυακή συνέντευξη που δόθηκε για την παρουσίαση του προγράμματος η κ. Μενδώνη τόνισε, ότι «η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Τη δυνατότητα να συνδυάσει τη σύγχρονη τέχνη με το απαράμιλλο περιβάλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Οι εκδηλώσεις, θα έχουν προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και ανατέθηκαν φέτος στους εποπτευόμενους φορείς. Καθώς αυτή η δράση θα αποτελέσει  έναν  νέο θεσμό από 1ης Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα λειτουργεί εφεξής πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι.  Τα αιτήματα θα εξετάζει 7μελής επιτροπή από καλλιτεχνικούς διευθυντές φορέων.

Το φετεινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει από εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι παρουσιάσεις του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι. Από θέατρο θα δούμε  διάφορες παραγωγές, όπως η «Αθηναίων Πολιτεία» που θα σκηνοθετήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου για το Εθνικό Θέατρο, την Καρυοφιλιά Καραμπέτη («Μήδεια» σε διασκευασμένη παράσταση αλλά και στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά με μελοποιημένα έργα ποιητών). Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ σε Επίδαυρο και Αθήνα, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τις επιμέρους εκδηλώσεις παρουσίασαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, που δήλωσε πως οι εκδηλώσεις μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ήταν και δικό του όνειρο, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκος Κολοβός, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Βακαρέλης και του Momus Συραγώ Τσιάρα.