Του Συμεών Σολταρίδη

Μετά παρέλευση ορισμένων μηνών με τη νέα κυβέρνηση, θελήσαμε να πάρουμε μία πρόγευση σχετικά με την Θράκη και την μειονοτική πολιτική που πιθανώς θα μεταβληθεί .

Αν και δεν υπάρχει χαραγμένο κάτι νεότερο, εν τούτοις από τα λεγόμενα ορισμένων αναλυτών, πολιτικών και πηγών του Υπουργείου Παιδείας , εξάγονται κάποια συμπεράσματα . Όλοι καταλήγουν ότι πρέπει να στηριχθεί η Θράκη  οικονομικά, επενδυτικά, να υποστηριχθεί το σύνολο των κατοίκων χωρίς καμιά διάκριση και να παταχθούν οι γραφειοκρατικές αρνητικές συνέπειες. Επί πλέον, από όλους,  τονίστηκε η σημασία του Πανεπιστημίου Θράκης και η  συνεργασία του με την τοπική κοινωνία.

Ξενόγλωσσα τμήματα, δίγλωσσα νηπιαγωγεία

Η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ , σημείωσε ότι θα πρέπει η Θράκη να στηριχτεί αναπτυξιακά, επενδυτικά και υποστήριξε την δημιουργία ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης .

Σχετικά με την Μειονότητα, αν και δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει χαραχθεί μια νέα μειονοτική πολιτική, εν τούτοις τονίζοντας ότι οι σκέψεις είναι προσωπικές, υποστήριξε την θέση της δημιουργίας δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Ενώ , από τα λεγόμενα της άφησε να εννοηθεί ότι θα τεθεί εν ενεργεία, η σε αχρησία ευρισκόμενη νομολογία που αφορά τις βακουφικές εκλογές    για να αρθούν κάποια εμπόδια.

Για το εμφανιζόμενο από πλευράς μειονότητας πρόβλημα των βιβλίων του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού θα γραφτούν στα Τουρκικά  και στην συνέχεια θα μεταφραστούν στα Ελληνικά. «Διερωτώμαι , είπε, αν αυτό είναι πρόβλημα, δηλαδή να μεταφραστούν στην γλώσσα του κράτους».

Τέλος, υποστήριξε ότι αφού διορθωθεί, μάλλον καταργηθεί,  το θέμα της σαρίας στις Μουφτείες , μπορεί να υπάρξουν εκλογές Μουφτήδων με ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα. «Δεν μπορώ να πω ποιου αριθμού, αλλά θα είναι ευρύ που θα εκλέξει το νέο Μουφτή, για την θέση του οποίου θα είναι ελεύθεροι οι πάντες να θέσουν υποψηφιότητα».

Υπογεννητικότητα

Για την υπογεννητικότητα της περιοχής, μίλησε ο βουλευτής νομού Ροδόπης , Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ και είπε ότι «το δημογραφικό είναι δεινό, το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώνεται ραγδαία και  φεύγουν τα «καλά» μυαλά για το εξωτερικό». Και , συμπλήρωσε  «αυτό ισχύει για όλο τον πληθυσμό, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, χωρίς διαχωρισμούς».

Για την μειονότητα είπε  ότι  έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, και ότι αρχίζει και κυριαρχείται από μια ακραία μη Ερντογανική πολιτική πτέρυγα , σημειώνοντας  ότι «τα προβλήματα της Τουρκίας μεταφέρονται και στην μειονότητα». Τέλος ,   δήλωσε ότι «μέσα στη ΝΔ υπάρχει μεγάλη διάθεση  επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία. Και εγώ την θέλω. Το κακό είναι ότι όσο υπάρχει αυτή η τεχνητή ένταση, το casus belli, η Κύπρος κ.λ.π  δεν μπορεί να γίνουν όλα όσα επιθυμούμε για διάλογο»

Προβολή μνημείων

Σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής μίλησε και ο Κώστας Πιταβούκης, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του μπλοκ «Εvros news», λέγοντας  ότι «ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιάσει κάτι σημαντικό για την Θράκη. Θα στραφεί , ελπίζω,  στις επενδύσεις, στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Επίσης στην αξιοποίηση της σχέσης Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα στον Βόρειο Έβρο στα αγροτικά και στις καλλιέργειες. Στην στήριξη των νέων αγροτών».

Σε άλλο σημείο είπε « ότι πρέπει να  στηρίξει  και αξιοποιήσει τουριστικά την Θράκη, χωρίς διακρίσεις και να αναδείξει   μνημεία, Χριστιανικά, Μουσουλμανικά, Εβραϊκά. Να αναδείξει την ιστορία και το περιβάλλον. Οπότε η ανάπτυξη θα έχει τα σκέλη τουρισμός, επενδύσεις, περιβάλλον».

Αναφερόμενος στην Μειονότητα τόνισε ότι «το κράτος διαχρονικά έχει ευθύνες έναντι της μειονότητας» και ότι η λύση είναι να αναπτυχθεί οικονομικά, ελεύθερα, ισότιμα  μέσα στο σύνολο του πληθυσμού. Τελευταία  συμπλήρωσε αυτό άρχισε να γίνεται». Και συνέχισε «πρέπει να μορφωθεί η μειονότητα.  Να αναπτυχθεί ο ορεινός όγκος. Να στηριχθεί μέσα στο γενικό πλαίσιο ανάπτυξης της Θράκης. Να αναπτυχθεί η μειονότητα οικονομικά , πνευματικά, χωρίς αδικίες. Να αξιοποιηθούν τα μνημεία της».

Εργαλειοποίηση μειονότητας

Σχετικά , με την μειονότητα στην Θράκη, ο Θάνος Ντόκος , γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, είπε ότι «η Τουρκία  έχει αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια  το ενδιαφέρον της, εργαλειοποιώντας την Μειονότητα προς όφελος της. Η αίσθησή μου είναι ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Ελλάδας. Υπάρχει πλέον η ισονομία, η ισοτιμία, η ισοπολιτεία, παρά τα όποια λάθη έγιναν στο παρελθόν και νομίζω ότι όποιος παίζει με τους κανόνες του παιχνιδιού θα ενταχθεί ομαλά στην Ελληνική πραγματικότητα. Βασικό όπλο είναι η εκπαίδευση. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει ο διαχωρισμός των εθνοτικών ομάδων. Η διαχρονική ανικανότητα να δώσει αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη» .

Ισονομία-Ισοτιμία

Για την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης της Θράκης και την προσέλκυση επενδύσεων μίλησε ο βουλευτής του βόρειου τομέα της Αθήνας , Δημήτρης Καιρίδης της ΝΔ,  ο οποίος σημείωσε και αυτός την σημασία ενίσχυσης του Πανεπιστημίου. Σχετικά με την μειονότητα  δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  θα ασχοληθεί με την περιοχή αυτή σε μελλοντικό χρόνο,  με βάση το δόγμα του πατέρα του της ισονομίας και ισοπολιτείας ».

Πηγές Υπ. Παιδείας

Στην ίδια πολιτική γραμμή και κάποιες πηγές του Υπουργείου Παιδείας , που αναφερόμενες στην Θράκη , σημείωσαν ότι αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση πολιτικής , τόνισαν ότι «προέχει η ανάπτυξη της περιοχής , οι επενδύσεις και η οικονομία», λέγοντας  ότι «η περιοχή αλλάζει και πρέπει η πολιτεία να βλέπει τα προβλήματα συνολικά».

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο μειονοτικό, τόνισαν ότι βασιζόμενες στους νόμους που ψηφίστηκαν ,  με διαφανείς τρόπους οργανώθηκαν οι Μουφτείες, ενώ σχετικά με τις εκλογές για Μουφτή, σημείωσαν ότι το ΣτΕ δεν επιτρέπει τις εκλογές στις Μουφτείες , εφόσον οι Μουφτήδες έχουν αρμοδιότητα του δικάζειν». Επίσης αναφερόμενες στην μειονοτική εκπαίδευση τόνισαν ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες  μεταρρυθμίσεις και υλοποιήθηκαν όλες οι αλλαγές υπέρ των μειονοτικών εκπαιδευτικών.

Διερωτήθηκαν,  γιατί προβλήθηκε το θέμα των βιβλίων , αφού θα γραφούν στα Τουρκικά, από τους ίδιους τους μειονοτικούς που θα πληρωθούν και στην συνέχεια θα μεταφραστούν στην Ελληνική συμπληρώνοντας  «ποιο το μεμπτό, να μεταφραστούν στην γλώσσα του κράτους». Επί πλέον άφησαν αιχμές για κάποιους που έγραφαν βιβλία, φωτοτυπούσαν και πουλούσαν στα παιδιά , δημιουργώντας ένα είδος «φάμπρικας»!

Καταλήγοντας , είπαν « και όλα αυτά σε γνώση, ένθεν κακείθεν, όλων που γίνονται «πρόξενοι εντάσεων» για να δικαιολογήσουν τις παρουσίες τους».

Όχι στις εκλογές Μουφτή

« Αν και από πλευράς Ελληνικής δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην υπάρχουσα πολιτική , υπάρχει δέσμευση για στήριξη της Θράκης από οικονομικής και επενδυτικής πλευράς», είπε ο Άγγελος Συρίγος , βουλευτής της Α΄Αθήνας της ΝΔ  και αναφέρθηκε στην μειονοτική πολιτική , λέγοντας ότι « από πλευράς Ελληνικής δεν υπάρχει κάποια δράση, σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία παρουσιάζει μία δράση από εκπαιδευτικής πλευράς και σηκώνει το θέμα».

Αντίθετος με τις εκλογές για τους Μουφτήδες με οποιοδήποτε εκλεκτορικό σώμα, αναφέρθηκε στην μειονοτική εκπαίδευση , τονίζοντας ότι « η μειονοτική εκπαίδευση μέρα με την μέρα γίνεται καλύτερη, ενώ το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων , εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που παρουσιάζεται σε όλη την Επικράτεια». Και συμπλήρωσε « αυτό οφείλεται στην ίδια την μειονότητα η οποία επιδιώκει να στέλνει τα παιδιά της σε δημόσια σχολεία με καλύτερη εκπαίδευση».

Πολυπολιτισμικός χώρος

Για την γεωγραφική θέση της Θράκης που εξακολουθεί να είναι σημείο άκρατου ενδιαφέροντος των όμορων χωρών και πολυπολιτισμικός χώρος, μίλησε ο βουλευτής Ξάνθης, του Κινήματος Αλλαγής, Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος σημειώνει ότι η περιοχή της Θράκης «έχει επηρεαστεί στο μέγιστο βαθμό από την οικονομική κρίση».

Συνεχίζοντας , αναφέρθηκε στην μειονότητα και σημείωσε ότι «παρά τα πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή έχουν καταφέρει δύο πολιτισμικές και θρησκευτικές κοινωνίες να ζουν αρμονικά χωρίς διαφορές».

Και κατέληξε «μειονότητα μαστίζεται καθημερινά σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: Η μη αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων, πληθώρα των οποίων υπάρχει στην εύφορη γη της περιοχής, ο κατασκευαστικός κλάδος και των απασχολούμενων σε αυτόν, όπως επίσης και οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν στην ειδίκευσή τους.

Στα ανωτέρω ζητήματα, ήρθαν με τη σειρά τους να προστεθούν αυτά της μειονοτικής εκπαίδευσης η οποία αποτελεί έρμαιο των πολιτικών τεχνασμάτων. Προς επίρρωση όλων αυτών αναφέρω επιγραμματικά το κλείσιμο των μειονοτικών Δημοτικών σχολείων,
καθώς και την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση του μειονοτικού
Γυμνασίου- Λυκείου Ξάνθης, με τις μη κατάλληλες και βιώσιμες συνθήκες για μαθητές και διδάσκοντες».

Συνοπτικά και συμπλήρωμα

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να ανακεφαλαιώσουμε, ότι

  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη δημιουργίας νέας πολιτικής για την Θράκη, μέσα στην οποία εντάσσεται και το μειονοτικό.
  • Υπάρχουν καλές προθέσεις σχετικά με την ανάπτυξη, επενδύσεις στην Θράκη. Μιας ανάπτυξης που πρέπει να γίνει, όπως τονίζουν όλοι,  ισομερώς και χωρίς διακρίσεις.
  • Υπάρχουν απόψεις που «συγκρούονται» μεταξύ τους, σχετικά με τις εκλογές Μουφτήδων και εκλογές στις διαχειριστικές και βακουφικές επιτροπές. Ενδεχόμενα όμως να γίνουν στις Μουφτείες μετά την κατάργηση του «δικάζειν» του Μουφτή.
  • Με βάση τα λεγόμενα των πηγών του Υπουργείου Παιδείας «ξεκαθάρισαν» οι Μουφτείες και οργανώθηκαν προς το καλύτερο.
  • Υπάρχουν κύκλοι , ένθεν κακείθεν που  μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε «πρόξενους  εντυπώσεων και εντάσεων» για να δικαιολογήσουν τις παρουσίες τους.
  • Εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα , παρά την εξ αντιθέτου άποψη, στην μειονότητα, τα οποία χρήζουν ίασης.

Απλά θα συμπληρώναμε, ότι

  • Για να υπάρξει ισομερώς ανάπτυξη θα πρέπει όλοι οι πολίτες να μπορούν με κληρονομικό δικαίωμα να δηλώνουν τις περιουσίες τους , αφού προηγούμενα θα λαμβάνουν τίτλους κυριότητας,  για να μπορούν  να εντάσσονται σε προγράμματα.
  • Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
  • Να υπάρχει ελαστικότητα στο θέμα της παρουσίας των μειονοτικών εκπαιδευτικών στα μαθήματα εξομοίωσης στο Πανεπιστήμιο.
  • Να εκλείψουν προσωπικές πολιτικές παρεμβάσεις και να εφαρμόζονται οι πολιτικές που χαράσσονται αρμόδια . Να μην εφαρμόζονται και προτείνονται πολιτικές, ένθεν κακείθεν, από «τοπάρχες» που στην συνέχεια  γίνονται αποδεκτές .
  • Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλοι οι πολίτες της Θράκης , έχουνε δικαιώματα και υποχρεώσεις, έναντι αυτού του «ταλαιπωρημένου» τόπου.

Σημείωση: Επειδή οι πολιτικές χαράσσονται και υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις, θελήσαμε να λάβουμε τις απόψεις  ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών και ορισμένων αναλυτών, καθώς και του καθ ύλην αρμόδιου  Υπουργείου Παιδείας, για την εκπαίδευση. Ζητήσαμε όμως και τις απόψεις κάποιων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν.