Μετά την Ακρόπολη το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει στον υποδειγματικό φωτισμό των Τειχών της Θεσσαλονίκης και του Λευκού Πύργου. «Ο φωτισμός των Τειχών και του Πύργου θα ενισχύσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.

Θα τονώσει και θα τονίσει το παρελθόν της  Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο  αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο το Βυζάντιο», επεσήμανε η  Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την τριήμερη επίσκεψή της στη Μακεδονία, ενώ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας  δήλωσε ότι «οι μελέτες για τον φωτισμό των μνημείων θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

   Ωστόσο, ένα άλλο έργο όχι τόσο εμφανές αλλά πολύ σημαντικό όπως είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Μονής Βλατάδων  περιμένει  πέντε χρόνια να δρομολογηθεί. Ευτυχώς υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να υλοποιηθεί. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο σχεδιάσαμε από το 2015 και πλέον με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε άμεσα» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

 Στο πλαίσιο του έργου για την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Βλατάδων, προβλέπεται η συντήρηση,  η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Μονής. 

«Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ένα χρέος. Διότι όταν κάτι καθυστερεί τόσο πολύ, γίνεται χρέος. Και μεγαλύτερο, όταν αφορά σε αυτό το σπουδαίο αρχείο» είπε η κ. Μενδώνη. «Αν σκεφτούμε την αδιάλειπτη ιστορική πορεία της Μονής από τον 14ο αιώνα, αυτομάτως συνειδητοποιούμε τον τεράστιο πλούτο της, αλλά και την υποχρέωση μας, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, τουλάχιστον όσα παραλάβαμε. Με την επιμονή της Μονής, την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί χρέος του να συνηγορήσει και να υποστηρίξει το έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Μονής, για την προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στην Καστοριά, η κ. Μενδώνη επισκέφτηκε το Βυζαντινό Μουσείο και είπε ότι «είναι πραγματικά ένα κόσμημα για την περιοχή και πρέπει  να  βρούμε τον τρόπο  να προβληθεί περισσότερο, να αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα».

Τέλος, η υπουργός υποδέχθηκε στην Αμφίπολη  τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισκέφθηκε την ανασκαφή και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Μετά την ξενάγησή του από την Λίνα Μενδώνη και τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Και εγώ μαζί με εκατομμύρια Έλληνες, από εκείνο το καλοκαίρι του 2014, δε μπορώ να βγάλω από τη μνήμη μου την εντύπωση και τη συγκίνηση που  μου δημιούργησε η ανασκαφή εδώ, στη Αμφίπολη. Είμαι συγκινημένος και ως Έλληνας και ως Μακεδόνας. Πιστεύω ότι στις νέες χρηματοδοτικές προοπτικές, στο νέο ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να στηρίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εδώ από τις υπηρεσίες αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου».

«Είμαστε πλέον στο τέλος της ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών για το ταφικό συγκρότημα» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη. «Οι υπηρεσίες είναι εδώ, παρούσες. Οι κεντρικές υπηρεσίες και η Εφορεία Αρχαιοτήτων δουλεύουν συστηματικά, ώστε, το 2022 το μνημείο να είναι επισκέψιμο σε ειδικά κοινά».