Στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, 2 Ιουλίου, με την έγκριση του πολιτικού μανιφέστου, η Φώφη Γεννηματά πρότεινε να εκλεγεί αρχηγός από τη βάση τον ερχόμενο Οκτώβριο και να διενεργηθεί ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολυ-κόμματος τον Δεκέμβριο του 2017.

Το στοίχημα που βάζει το ευρωπαϊκό μπλοκ των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΠΟΤΑΜΙ-ΚΙΔΗΣΟ έχει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις για το τρίτο πόλο, της Κεντροαριστεράς.

Η πρόταση Γεννηματά δεν βρίσκει απόλυτη αποδοχή και η έλλειψη κοινής πλατφόρμας θέτει εμπόδια που μπορεί να είναι ανυπέρβλητα. Το φλερτ από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ  με τη Φώφη δε θα ευωδοθεί και ο κόσμος αμφισβητεί το νεέο με παλια υλικά.

Μόνο η προγραμματική συμφωνία και η κοινή εκλογική κάθοδος θα ισοδυναμούσε με κάτι δαιφορετικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δείξει πόσο πραγματικά διατεθειμένος είναι για συναίνεση και να καθαρίσει την ΝΔ, να φέρει νεα στελέχη έτοιμα για ανοίγματα, διαφορετικά θα την πατήσει σαν τον Γιώργο Παπανδρέου που δεν το τόλμησε στο ΠΑΣΟΚ του 44% και το πήγε στο 4%.

Όπου λαλούν πολλοί αρχηγοί-κοκόροι αργεί να ξημερώσει και εκεί επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας στη φιλοδοξία που έχουν για τη νέα καρέκλα και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να παίξει το χαρτί των εκλογών.

Η εθνική πορεία είναι στον αυτόματο πιλότο για τα επόμενα 43 μόλις χρόνια έτσι και αλλιώς και οι πολιτικές παρεμβάσεις είναι περιορισμένες.