Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία οι προβολείς του κόσμου θα πέσουν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον κρίσιμο πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου όπου προβλέπεται ένα πραγματικό ντέρμπι.

Η τετράδα των υποψηφίων που κοντράρονται για τον τελικό, ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά αποδοχής.

Ο νέος κάτοικος του Elysee Palace θα μπει στις 6 Μαΐου και σε περίπτωση που είναι η Μαρίν Λεπέν θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης. Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί κρυφό πόθο για να ανακοπεί ο εθνικιστικός αέρας στην καρδιά της ηπείρου.

Αυτό το γνωρίζει η Γερμανία και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή Σόιμπλε. «Πιθανόν να ψήφιζα Μακρόν. Ασκεί μια πολύ μεγάλη γοητεία» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  όταν ρωτήθηκε για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Μιλώντας στη web TV του Spiegel, ο Σόιμπλε δεν έδειξε ιδιαίτερη συμπάθεια για τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν.

 

Αβεβαιότητα στον πρώτο γύρο

Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της «Pop2017 BVA-Salesforce», η οποία δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Παρασκευή, ο Εμμανουέλ Μακρόν παραμένει στάσιμος με 23%. Ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχασε μια μονάδα, με 22% και ακριβώς πίσω τους βρίσκονται ο  Φρανσουά Φιγιόν και ο Μελανσόν με 20% πρόθεση ψήφου.

 

Ο μεγάλος χαμένος

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού κόμματος Μπενουά Αμόν έχασε καταποντίζεται  στο 7,5% και ακολουθούν πολύ πίσω οι υπόλοιποι υποψήφιοι (συνολικά 11).

 

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας φαίνεται δύσκολη, παρά το γεγονός ότι άλλες δημοσκοπήσεις, όπως οι OpinionWay, Ifop, Ipsos, Odoxa προέβλεπαν ότι Μακρόν και Λεπέν θα προκριθούν για τον δεύτερο γύρο.

Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότερες έρευνες είναι πως η Λεπέν θα χάσει με μεγάλη διαφορά από κάθε αντίπαλο στον τελικό: με Εμμανουέλ Μακρόν 64%-36%, με Φρανσουά Φιγιόν 64%-36% ακόμα και με  Μελανσόν 58%-42%.

Η επικράτηση του Μελανσόν αντί του Φιγιόν (58%-42%) αν συναντηθούν στον τελικό, αποτελεί αρνητική έκπληξη για τον Συντηρητικό υποψήφιο.