Ένα  ντοκιμαντέρ με συναρπαστικό θέμα, την λογοκρισία στον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το οποίο παρουσιάζει αποσπάσματα από 75 λογοκριμένες ταινίες, προβάλλεται την Τετάρτη 28 Ιουνίου (7.30 μ.μ) στον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για την βραβευμένη ταινία «Στοργή στο λαό» του Βασίλη Δούβλη, που αποτελεί μια παραγωγή της Τηλεόρασης της Βουλής. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτση. Για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του, θα μιλήσει ο Βασίλης Δούβλης.

Η προβολή της ταινίας στον ιστορικό κινηματογράφο «Αλκυονίς» που επαναλειτούργησε μετά από πολλά χρόνια λουκέτου, δεν είναι τυχαία.  Οι λογοκριμένες ταινίες, ελληνικές αλλά και ξένες, στις οποίες αναφέρεται το ντοκιμαντέρ, στην πλειονότητά τους προβλήθηκαν την εποχή εκείνη (1967-1974) στην «Αλκυονίδα», που τολμούσε στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας να αντιστέκεται στη λογοκρισία και να υποστηρίζει τους δημιουργούς και την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, με όλο το κόστος που υπέστη και η ίδια.

«Η ταινία αποτυπώνει τη γελοιότητα και τον παραλογισμό της μισαλλοδοξίας αλλά και την προσπάθεια των δημιουργών να υπερβούν τα προβλήματα και να αρθρώσουν λόγο» εξηγεί ο σκηνοθέτης, ο οποίος χρησιμοποιεί μια αντιστικτική φόρμα παραλληλίζοντας προπαγανδιστικές εικόνες του καθεστώτος με τις απαγορευμένες σκηνές και ταυτόχρονα περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες γυριζόταν μια ταινία στα χρόνια της χούντας, με συνεντεύξεις και μαρτυρίες σκηνοθετών, όπως ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, αλλά και ο Νίκος Κούνδουρος και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που δεν είναι πια κοντά μας…

Πρόκειται πραγματικά περί παραλογισμού, καθώς στα κομμένα αποσπάσματα και τις εντελώς λογοκριμένες ταινίες, δεν συναντά κανείς μόνο πολιτικά φιλμ όπως το «Κιέριον» του Δήμου Θέου, μια ταινία που παραπέμπει στην πολύκροτη υπόθεση Πολκ και εμμέσως στους μηχανισμούς του παρακράτους στη χουντική Ελλάδα, αλλά ακόμα και την «Κόρη μου τη σοσιαλίστρια» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (!).

Ο τίτλος της ταινίας ειρωνικός. «Στοργή στο Λαό» ήταν ένα σύνθημα της προπαγάνδας της χούντας, τυπωμένο με σφραγίδα σ’ ένα επίσημο έγγραφο που ανέπτυσσε την πολιτική του καθεστώτος απέναντι στον κινηματογράφο. Το πομπώδες ύφος είναι, ως γνωστόν, χαρακτηριστικό της αισθητικής όλων των φασιστικών καθεστώτων, που θέλουν να εμφανίζονται ως στοργικοί πατέρες, και προστάτες του λαού», σημειώνει ο Βασίλης Δούβλης.

 

”Η ιδέα του ντοκιμαντέρ μου γεννήθηκε, όταν πριν μερικά χρόνια έμαθα, εντελώς τυχαία ότι ένα μέρος από το αρχείο της λογοκρισίας της χούντας είχε σωθεί. Η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που δεν θα βασιζόταν μόνο στις μαρτυρίες των σκηνοθετών που έζησαν στο πετσί τους τη λογοκρισία των συνταγματαρχών, αλλά και στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της χούντας, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας.

Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να ταυτοποιηθεί,  να ταξινομηθεί, να συντηρηθεί και να ψηφιοποιηθεί το υλικό αυτό. Τις κομμένες σκηνές τις χρησιμοποίησα στην ταινία όπως ακριβώς τις βρήκα κι όχι στην σημερινή αποκαταστημένη τους μορφή. Ήταν μια αισθητική επιλογή καθώς δεν θέλησα να σβήσω από πάνω τους τα σημάδια της βάναυσης μεταχείρισης την οποία είχαν υποστεί. Οι όποιες φθορές τους και τα αλλοιωμένα τους χρώματα εγγράφουν κατά τη γνώμη μου πάνω στο ίδιο το σελιλόιντ το τραύμα της λογοκρισίας.”

Έτσι, σήμερα, μετά από πολλά χρόνια  η «Στοργή στο λαό» θα φέρει και πάλι στη μεγάλη οθόνη του σινεμά ΑΛΚΥΟΝΙΣ  τις απαγορευμένες εικόνες αποκαλύπτοντας την βαναυσότητα που υπέστη η τέχνη του κινηματογράφου αλλά και γενικότερα η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης στα χρόνια της δικτατορίας, που, πρέπει να πούμε, κάποιοι σήμερα εμφανίζονται να νοσταλγούν….