Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ολοκληρώνει την εξαιρετική φετινή της συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου μουσικής δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», με τη συναυλία «Έργα για κοντραμπάσο και πιάνο»,  τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στις 20.30 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Ως είθισται πλέον, πριν από τη συναυλία (19.30), ένας εκ των επιμελητών του Μουσείου και εν προκειμένω η επιμελήτρια της Ισλαμικής Συλλογής Μίνα Μωραϊτου, θα προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τη συλλογή μέσα από μια θεματική ξενάγηση*.

Τιμή εισιτηρίου: € 7

Εισιτήρια προπωλούνται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

*Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών στις ξεναγήσεις (έως 35 άτομα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Τ 210 3671 014, Δευτέρα-Πέμπτη, 10.00 – 14.00.

Πληροφορίες για τις συναυλίες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Τ 210 7257601-3, www.koa.gr

Η παρακολούθηση της συναυλίας είναι ελεύθερη με την προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Αγίων Ασωμάτων 22 και Διπύλου 12, Κεραμεικός, Τ 210 3251311

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Μαΐου 2017

19:30

Ξενάγηση στην συλλογή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης από τη Μίνα Μωραϊτου, Επιμελήτρια της Ισλαμικής Συλλογής.

20:30 Έργα για κοντραμπάσο και πιάνο

Lowell Lieberman (γεν.1961)

Σονάτα για κοντραμπάσο και πιάνο

Zoltan Kodály (1882-1967)

Επιγράμματα (Epigrams)

L.V Beethoven (1770-1827)

Σονάτα αρ. 5 για πιάνο και βιολοντσέλο σε ρε μείζονα

Σολίστ:

Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο

Μαριάννα Τσίκα, πιάνο

Με τη λεπτότητα και την ομορφιά που έχουν τα ανοιξιάτικα βράδια στην Αθήνα, η τελευταία συναυλία μουσικής δωματίου συνόλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την τρέχουσα σεζόν, φέρνει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης ένα εκλεκτό ντούο κοντραμπάσο-πιάνο.

Ο σπουδαίος κοντραμπασίστας της Κ.Ο.Α. Νίκος Τσουκαλάς και η διακεκριμένη πιανίστα Αναστασία-Μαριάννα Τσίκα επιλέγουν να ερμηνεύσουν την Πέμπτη σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν, τα «Επιγράμματα» του Ούγγρου συνθέτη, παιδαγωγού, εθνομουσικολόγου και φιλοσόφου Ζόλταν Κόνταλυ καθώς και τη Σονάτα για κοντραμπάσο και πιάνο του Λόουελ Λίμπερμαν, ενός από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους Αμερικανούς συνθέτες.

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του το 1997 στο κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη και στα θεωρητικά με τούς Βασίλη Φόστερ και Ιωσήφ Παπαδάτο στο Ωδείο Φ.Νάκας. Το 2000 πήρε το πτυχίο ειδικού αρμονίας με βαθμό ‘άριστα’ και το 2002 το δίπλωμα κοντραμπάσου με βαθμό ‘άριστα παμψηφεί’.

Το 2003 απέσπασε από το Ι.Κ.Υ. υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2004 έγινε δεκτός από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου στο πρόγραμμα Masters of Music in performance με καθηγητές τούς Dunkan McTier, Corin Long και Graham Mitchel στο κοντραμπάσο, αλλά και τους Neil Heyde, Peter Sheppard στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Έδωσε το τελικό του ρεσιτάλ τον Οκτώβριο του 2006 αποφοιτώντας με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό (‘distinction’), καθώς και το τιμητικό βραβείο ‘Diploma of the Royal Academy of Music for an outstanding final recital’.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια-master classes με πολλούς σημαντικούς εκτελεστές του οργάνου, όπως οι Duncan McTier, Τhomas Martin, Petya  Bagovska, Jοrma Katrama, Dan Styffe, Thierry Barbe.

Στο Λονδίνο είχε πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα και έχει παίξει σε μερικά από τα σπουδαιότερα συναυλιακά κέντρα της πόλης (Royal Albert Hall, Covent Garden, Hamstead Parish Church, Hellenic Centre κ.ά.), υπό την μπαγκέτα σημαντικών αρχιμουσικών όπως οι Sir Colin Davies, Sir Charles Macheras, Hugh Wolf, Jan Pascal Tortelier, Danielle Gatty.

Το 2005 ήταν μέλος της Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου ενώ από τον Οκτώβριο του 2006 εώς τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε και προσελήφθη ως μόνιμος μουσικός της Κ.Ο.Α., ήταν μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πέραν των ορχηστρικών του δραστηριοτήτων, έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κ.Ο.Α., με την ΑΣΟΝ, με την ορχήστρα του δήμου Ψυχικού κ.ά., ενώ έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε Λονδίνο και Αθήνα έχοντας στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων για κοντραμπάσο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΣΙΚΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με καθηγήτριες τις Μ.Κουτούβαλη και Ι.Rozenkranz Mαργαρίτη, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1993, παίρνοντας το δίπλωμα της με το βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο Παμψηφεί». Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών με διακεκριμένους καθηγητές όπως οι Κonstantin και Julia Ganevi, Dimo Dimov, Stella Dimitrova και Αlexander Raichev. Συμμετείχε σε πολλά Master Classes, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπό τη διδασκαλία των Κ.Randalu και P.Badura Skoda.

 

Εργάστηκε ως korrepetitor στην τάξη τραγουδιού της καθηγήτριας Μechtild Σταματάκη και παρακολούθησε σεμινάρια ερμηνείας για lied από τον Α. Κοντογεωργίου.

Ως σολίστ και μέλος συνόλων μουσικής δωματίου, εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ στην Αθήνα(Παρνασσός, Αthenaeum, ίδρυμα Ωνάση, Μουσείο Μπενάκη κ.ά.), αλλά και εκτός Αθηνών (Πάρο, Νάξο, Κύθηρα, αρχαίο θέατρο της Κώ κ.α)

Το 2005 κυκλοφόρησε το cd της σε συνθέσεις για σόλο πιάνο του Κ.Μυλωνά από την εταιρεία Φαληρέα.

Ήταν μέλος του Trio Naiades (πιάνο, φωνή, φλάουτο) ενώ από το 2012 συνεργάζεται στην παράσταση «Yambambo» μια ιστορία για χορό, φωνή και πιάνο.

‘Εχει λάβει μέρος σε συναυλίες με έργα νέων Ελλήνων συνθετών και από το 2012 είναι μέλος του Trio Eclipsis (πιάνο, φωνή, φλάουτο).

Από το 2015 διδάσκει στο «Αττικό Ωδείο».