Κέρδισε χρόνο για άλλη μια φορά η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στην επένδυση του «Ελληνικού».Λύση δεν διαφαίνεται γιατί αν ήθελαν να ξεμπλοκάρουν την υπόθεση διασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη προστασία των αρχαιοτήτων όπως ζητεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, θα εισήγαγαν το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με το ερώτημα κήρυξης ή μη ως αρχαιολογικού χώρου της τμήματος ή ολόκληρης της έκτασης.

Η  χτεσινή τρίτη αναβολή για τη συζήτηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά από δίωρη συζήτηση, και με την παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη έξω από το ΚΑΣ, ως εκπροσώπου των 53 με σκοπό την συμπαράσταση του αγώνα των αρχαιολόγων, όπως ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους, δεν προδιαθέτει για αίσια έκβαση. Η αντιπαλότητα στους κόλπους του κόμματος για το Ελληνικό δεν θα μπορούσε να γίνει πιό φανερή.

Ο Ν. Φίλης ενώ δήλωσε πως κατά την άποψη του πρέπει να γίνει η επένδυση υπό την προϋπόθεση όμως  ότι θα τηρηθούν  οι όροι (σ,σ. για την προστασία των αρχαιοτήτων και του «δάσους»), όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πως η κίνησή του έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της κυβέρνησης ως προς το θέμα του Ελληνικού, απάντησε πως αισθάνεται ελεύθερος να εκφέρει την άποψή του. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως επικεφαλής των «53» είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν η Κυβέρνηση θέλει την επένδυση στο Ελληνικό, όπως δατείνεται, τι ρόλο παίζουν  οι  κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όταν είναι γνωστή και η θέση του δεύτερου που έχει υπερασπιστεί την κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικής;

Η διγλωσσία της κυβέρνηση έχει πάρει εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις και μέσα στο Υπουργείο Πολιτισμού με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη να ανταλλάσουν επιστολές μεταξύ τους για το θέμα αντί να συνομιλούν. Αυτό αποκάλυψε χτες η κα Βλαζάκη κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την υπουργό γιατί δεν της απάντησε στην επιστολή που της έστειλε, ζητώντας της να προηγηθεί η κήρυξη. Ωστόσο, μοναδική υπεύθυνη για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης του ΚΑΣ είναι η γενική γραμματέας που προεδρεύει και του Συμβουλίου.

Προφανώς, η γγ για το χειρισμό μεγάλων θεμάτων  όπως το Ελληνικό θα έπρεπε να είχε την σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της υπουργού. Η κα Βλαζάκη όμως «έδωσε» τη Λυδία Κονιόρδου και για την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την  Ελληνικό ΑΕ, τονίζοντας πως δεν ισχύει (σ.σ. το Μνημόνιο) γιατί έπρεπε να είχε προηγηθεί  η  κήρυξη ή μη του χώρου. Ευθυγραμμίστηκε -αν δεν υπαγόρευσε-, ό,τι ακριβώς ισχυρίζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζοντας ότι «το Μνημόνιο έγινε για να μη γίνει η κήρυξη». Η αλήθεια είναι ότι η Λυδία Κονιόρδου παρέκαμψε, ως μη όφειλε, τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την υπογραφή αυτού του Μνημονίου.

Η κα Βλαζάκη κατά την  διάρκεια της συζήτησης του θέματος φάνηκε πως βρίσκεται σε αντίθεση και με την γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Έλενα Κόρκα, κατηγορώντας την ότι δεν πήρε θέση στην αντιπαράθεσή της με την υπουργό. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν απαντήσατε στην επιστολή μου, προς την υπουργό, που σας  κοινοποίησα».

Συζητώντας την αναβολή ή μη της συζήτησης η άποψη της νομικής σσυμβούλου του υπουργείου (εκπρόσωπος του νομικού συμβουλίου του κράτους στο ΥΠΠΟΑ) ήταν ότι δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κήρυξη. Θα μπορούσαν να συζητηθούν  η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το ΣΟΑ  και η κήρυξη να ακολουθήσει. Κι επειδή έχει γίνει λόγος για προσωρινές κηρύξεις, ούτως ή άλλως σε περίπτωση χωρικών ρυθμίσεων (όπως είναι η ΣΟΑ) τελούν υπό την αίρεση πως υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιότητες. Το ΚΑΣ έχει το δικαίωμα υπό κάποιους όρους να προσθέσει θέμα όπως η κήρυξη στην ημερήσια διάταξη, άρα να συζητηθεί επί τόπου και να μην αναβληθεί, αλλά ο φάκελος του θέματος έπρεπε  να είχε κατατεθεί στη γραμματεία του Συμβουλίου 48 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ώστε τα μέλη να έχουν στη διάθεσή τους το υπό εξέταση υλικό.

Στο τραπέζι έπεσε κι άλλη μια πρόταση. Να ακολουθήσει η κήρυξη μετά την ολοκλήρωση των έργων και αφού έχουν ανασκαφεί όλες οι αρχαιότητες- οι οποίες έτσι κι αλλιώς προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, από τη στιγμή που θα εντοπισθούν, όπως είπε η έφορος Αθηνών Ελένη Μπάνου. Το ίδιο πρότεινε και η έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη.

Τελικά αποφασίστηκε με 11 ψήφους επί 17 παρόντων η αναβολή της συζήτησης του θέματος προκειμένου να εισαχθεί στο επόμενο ΚΑΣ (την προσεχή εβδομάδα) το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου. Συνεπώς, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.