Χωρίς λογοτεχνικά βραβεία  θα απονεμηθούν και φέτος όπως και το 2018 τα βραβεία  της Ακαδημίας Αθηνών. Η εκδήλωση λόγω κορονοϊού έχει μετατεθεί για το καλοκαίρι. Οι βραβευόμενοι θα λάβουν τα έπαθλα των βραβείων τους (όσα συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα) στους λογαριασμούς τους.

Τα λογοτεχνικά βραβεία που είναι και τα πιο δημοφιλή βραβεία μετά από αυτά  των πράξεων ηρωισμού και  αυτοθυσίας, δεν θα δοθούν για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για τα βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη που απονέμονται ετησίως για  έργα ποιητικού, αφηγηματικού πεζού λόγου, κριτικής ή δοκιμίου και παιδικής λογοτεχνίας και για τα βραβεία του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη  διηγήματος, νουβέλας και μυθιστορήματος. Καθένα από αυτά συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.ΟΟΟ ευρώ. Ενα ποσόν σεβαστό,  που θα ήταν μια ανάσα για τους συγγραφείς που δοκιμάζονται λόγω πανδημίας.

Τι συμβαίνει όμως στο πλούσιο Ιδρυμα Ουράνη, με αποθεματικό πάνω από 3 εκατ. ευρώ, που αρνείται να εκπληρώσει την βασική αυτή καταστατική του υποχρέωση; Πού διοχετεύονται οι πόροι του  εφόσον δεν είναι σε θέση  η διοίκησή του να συνεδριάσει και όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος είναι 5μελές συγκροτείται αποκλειστικά από μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρός του μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020, ήταν η ποιήτρια Κική Δημουλά. Καθαιρέθηκε με πρωτοβουλία του τότε γεν. γραμματέα της Ακαδημίας Βασ. Πετράκου και με συνοπτικές διαδικασίες λίγες μέρες πριν από το θάνατό της. 

Αντιπρόεδρος ήταν και παραμένει ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος θα έπρεπε ως λογοτέχνης να γίνει Πρόεδρος. Γεν.Γραμματέας παραμένει  η βυζαντινολόγος  Χρύσα Μαλτέζου, μέλος ο τέως γ.γ. της Ακαδημίας Βασ . Πετράκος (ex officio) και  αντεπιστέλλοντα μέλη ο Αντώνης Ρεγκάκος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κώστας Μιχαηλίδης.  Το ερώτημα γιατί αντικαταστάθηκε η Κική Δημουλά πριν το θάνατό της και μάλιστα από κάποιον που δεν ήταν λογοτέχνης, αλλά ούτε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος δεν έχει ακόμη απαντηθεί. 

Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε ως πραξικοπηματική και αυθαίρετη πράξη την οποία κατήγγειλε δημοσίως ο Θανάσης  Βαλτινός. Μάλιστα  σε επιστολή του προς τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Χρήστο Ζερεφό του ζητεί να συμμετάσχει πλέον στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, όπως δικαιούται εκ της θέσης του,  και να μεριμνήσει ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα μετά την «παράνομη και αυθαίρετη τοποθέτηση ενός αρχαιολόγου τον περασμένο Φεβρουάριο στην προεδρία του Ιδρύματος».

Η συνέχεια δόθηκε από τον τέως γ.γ. της Ακαδημίας  Βασ. Πετράκο ο οποίος απάντησε στον κ.  Βαλτινό υποστηρίζοντας  ότι ο επιγραφικός Μιλτιάδης Χατζόπουλος, τον οποίο εκείνος πρότεινε για την θέση του Προέδρου του Ιδρύματος Ουράνη εξελέγη ως «λογοτέχνης» γιατί έχει συγγράψει ένα 3τομο μυθιστόρημα  και «προσεχῶς ἐκδίδεται νέο λογοτεχνικὸ ἔργο του, πολύ σημαντικό»(;) 

Με λίγα λόγια  ο κ. Πετράκος επανα-συστήνει στα μέλη της Ακαδημίας  τον ακαδημαϊκό κ. Χατζόπουλο  όχι μόνο ως «διαπρεπή, διεθνως, ἐπιγραφικὸ και ἱστορικὸ» που είναι , ἀλλὰ καὶ ως «εξαίρετο λογοτέχνη»  συγκρίνοντας τον μάλιστα «με τον τραπεζικό υπάλληλο Ηλία Βενέζη και τον δημόσιο υπάλληλο του Γενικου Λογιστηρίου τοῦ Κράτους Τάκη Παπατσώνη» όπως γράφει χαρακτηριστικά. Λες και έχει σημασία να θυμάται  κανείς τον Ηλία Βενέζη ή τον Τάκη Παπατσώνη ως υπαλλήλους. 

 Στη συνέχεια, ο κ. Πετράκος επισημαίνει στην ίδια επιστολή που κοινοποίησε σε όλα τα μέλη της Ακαδημίας ότι «η ἐκλογὴ τοῦ κ. Χατζοπούλου στὸ  ΙἽδρυμα Οὐράνη ἔγινε ἀπὸ τὴ Σύγκλητο στὶς 27 Ἰανουαρίου  2020 καὶ μετεῖχαν ἡ Πρόεδρος κυρία Μπενάκη, ὁ Ἀντιπρόεδρος κ. Χριστοφόρου, ὁ Γενικὸς Γραμματεὺς καὶ οἱ κύριοι Παπαδῆμος, Ζερεφός, Ἤμελλος, Ρεγκάκος, Τιβέριος, Θάνος». Ωστόσο, κάποιοι από τους ανωτέρω ερωτηθέντες από συνάδελφό τους, αν μετείχαν σε αυτή τη συνεδρίαση, απάντησαν  ότι δεν θυμούνται να έχουν πάρει μέρος και να έχουν ψηφίσει. Το καταστατικό όμως του Ιδρύματος Ουράνη ορίζει ότι η εκλογή του προέδρου γίνεται μέσα από το Διοικητικό του Συμβούλιο, πράγμα που δεν συνέβη στην περίπτωση αυτή, εξ ου και η διαμαρτυρία του Θ. Βαλτινού. 

Συνεπώς, το νέο προεδρείο της Ακαδημίας, ο νέος πρόεδρος που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο ο Λουκάς Χριστοφόρου και ο νέος αντιπρόεδρος ο οποίος μόλις εξελέγη με επιστολική ψήφο ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ Αντώνιος Ρεγκάκος και η  Τάξη Γραμμάτων και Τεχνών οφείλουν να στελεχώσουν το Δ.Σ. του Ιδρύματος με νέα, πιό δραστήρια μέλη. Αναμένεται ένα νέο μέλος όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής ακαδημαϊκού στη θέση της Ιστορίας της Λογοτεχνίας.

Έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα οι ομότιμοι καθηγητές: του ΑΠΘ Γιώργος Κεχαγιόγλου (γεν.1947), του ΕΚΠΑ Γιάννης Παπακώστας (γεν.1947), του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης (γεν.1945) και του ΕΚΠΑ Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου. Εχει ήδη κατατεθεί η Εισηγητική Εκθεση από την 3μελή επιτροπή των ακαδημαϊκών: Α. Ρεγκάκου, Μ. Χατζόπουλου και Βασ. Πετράκου και αναμένεται η αυτοπρόσωπη συνεδρίαση της ολομέλειας για την εκλογή. Το lockdown όμως καθιστά ανέφικτη επί του παρόντος αυτή τη διαδικασία και για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη. Ας ελπίσουμε πως δεν θα χαθεί και όλη η επόμενη χρονιά.