Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει τη δύναμή της στην πανδημία, δήλωσε οJens Spahn, Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, που προήδευσε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, και πρόσθεσε.

Μαζί παράγουμε, προμηθεύουμε και διανέμουμε εμβόλια COVID-19. Βοηθάμε ο ένας τον άλλον στη φροντίδα των ασθενών. Και χτίζουμε ένα δίκτυο με τις εφαρμογές προειδοποίησης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου ενισχύσαμε την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και πήραμε από κοινού διδάγματα από την πανδημία. Και μαζί είμαστε αφοσιωμένοι στην ασφαλή προμήθεια φαρμάκων, τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων για την υγεία, στο ισχυρό ECDC και στην ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή στην παγκόσμια πολιτική για την υγεία.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για έγκριση εμβολίων COVID-19, τονίζοντας ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για να αποφασιστεί εάν θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο.
Οικοδόμηση ευρωπαϊκής ένωσης υγείας

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα διδάγματα covid-19 που αντλήθηκαν στον τομέα της υγείας. Η άντληση των διδαγμάτων από την τρέχουσα κρίση και -σε μια κοινή προσπάθεια- η εξαγωγή των σωστών συμπερασμάτων θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς μια ισχυρότερη και πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση περιελάμβανε συζήτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής «Οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας: Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ για διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας». Οι Υπουργοί συμμερίστηκαν επίσης γνωμοδοτήσεις σχετικά με τρεις νομοθετικές προτάσεις: κανονισμό για σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn

Οι Υπουργοί εξέφρασαν συνολικά την ικανοποίησή τους για τις νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής ως αποφασιστικό βήμα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών τόνισε ότι το ECDC και ο EMA, προκειμένου να ενισχυθούν, πρέπει να λάβουν περισσότερους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας.

Ταυτόχρονα, πολλές αντιπροσωπίες προσδιόρισαν ορισμένους τομείς, οι οποίοι θα πρέπει να εξεταστούν κατά τις προσεχείς συζητήσεις σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις, όπως η αποφυγή της επικάλυψης καθηκόντων και του πρόσθετου διοικητικού φόρτου, καθώς και των αρμοδιοτήτων των διαφόρων οργάνων και μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, και η σαφής διάκριση μεταξύ των επιπέδων λήψης εμπειρογνωμόνων και πολιτικών αποφάσεων. Σε σχέση με αυτό, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι εθνικές αρμοδιότητες. Τόνισαν επίσης τη σημασία της ενισχυμένης διαφάνειας, της στενότερης συνεργασίας και του εντατικού διαλόγου, καθώς και με οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Μια φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη

Οι υπουργοί Υγείας μοιράστηκαν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τη στρατηγική που παρουσιάστηκε πρόσφατα, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση τόσο της ετοιμότητας όσο και της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συστημάτων. Συζήτησαν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ ως μία από τις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με την Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια της Γενικής Διευθύντριας της ΓΔ SANTE, στόχος της νέας φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου. είναι “να προσφέρει στη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ ένα μακροπρόθεσμο όραμα, ώστε να την καταστήσει ανθεκτική στις κρίσεις και βιώσιμη, και να ενισχύσει τη θέση της ΕΕ ως παγκόσμιας ηγέτιδας δύναμης σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση των ασθενών σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα”.

Γιατί μια νέα φαρμακευτική στρατηγική

Η κα Γκαλίνα ανέφερε σχετικά με τη σκοπιμότητα δημιουργίας μιας νέας φαρμακευτικής στρατηγικής, ότι η τρέχουσα πρωτοφανής πανδημία έφερε πράγματι ξανά στο προσκήνιο τη σημασία ύπαρξης ενός φαρμακευτικού πλαισίου που μπορεί να εξασφαλίζει φάρμακα οικονομικώς προσιτά και διαθέσιμα τόσο κατά τη διάρκεια κρίσεων όσο και υπό κανονικές συνθήκες.

Η δυνατότητα πρόσβασης σε οικονομικά φάρμακα και η διαθεσιμότητά τους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι ελλείψεις επιφέρουν άνοδο των τιμών, ενώ τα νοσοκομεία και οι πολίτες μας ανταποκρίνονται με δυσκολία στο αυξανόμενο κόστος.

Ένα ζήτημα που κατέστη σαφές από την πανδημία COVID-19 είναι η εξάρτηση της Ένωσης από τρίτες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, για τα φάρμακά μας και τα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Η φαρμακευτική στρατηγική παρέχει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της ανθεκτικότητάς της στον τομέα αυτό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα φάρμακα που χρειάζεται.

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν αποτελούν πρωτόγνωρο φαινόμενο —το πρόβλημα αυτό έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσον αφορά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου και των διαταραχών του νευρικού συστήματος.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com- επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής