Αν και το Μουσείο της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για εκθέσεις που αφορούν σε θέματα άσχετα με το περιεχόμενό του, η έκθεση με τίτλο “Ενδυμα Ψυχής” που θα παρουσιαστεί στις 20 Δεκεμβρίου με φωτογραφίες ενδυμάτων και στολών του 18ου και 19ου αιώνα, διαθέτει το προσόν της εξαιρετικής αισθητικής.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο αείμνηστος Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, ο γεν. Γραμματέας του, αποφάσισαν να εορτάσουν τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με μια πρωτότυπη έκθεση. Εμπιστεύθηκαν τις αυθεντικές ενδυμασίες της συλλογής του μουσείου σε δύο καλλιτέχνες, τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γκεοργκίεφ, για να τις παρουσιάσουν με έναν νέο τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους-μοντέλα.

Οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν δημιουργικά, τύπωσαν τις φωτογραφίες πάνω σε ύφασμα και κκάποιες λεπτομέρειες των ενδυμάτων κεντήθηκαν δημιουργώντας μια νέα τέχνη εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής. Πρόκειται για 70 έργα τα οποία επρόκειτο να παρουσιαστούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για την Ελληνική Επανάσταση, Εξ αιτίας όμως της πανδημίας, δεν στάθηκε αυτό δυνατό. Ετσι, με αφορμή την φετινή επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η έκθεση θα φιλοξενηθεί ως τις 26 Μαρτίου 2023 στο Μουσείου Ακρόπολης με την πλήρη μορφή της, καθώς σ’ αυτήν περιέχονται και ενδύματα από την Μικρά Ασία.

Τα έργα έχουν κατανεμηθεί σε πέντε ενότητες και συγκεκριμένα στις ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες». Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αιώνα.

Ορισμένα από τα έργα αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Η συνολική παρουσίασή τους στο Μουσείο Ακρόπολης γίνεται με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Και για να υπάρχει μια σχέση με την αρχαιότητα και τα μουσεία που υποδέχονται την έκθεση το πρώτο έργο αναφέρεται στο ένδυμα της περίφημης Κυρίας της Ωξέρ, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και συγκρίνεται με πρωτοαρχαϊκά γλυπτά, όπως η Κόρη της Ελεύθερνας στην Κρήτη. Ενώ ανάλογα, επίσης κεντήθηκε δείγμα από διακοσμητικές λεπτομέρειες αρχαϊκής Κόρης του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν πάνω στο λευκό της επιδερμίδας του μαρμάρου, μικρή αναφορά σε ένα παρελθόν που διαλαλεί την κοινότητα της ομορφιάς του ντυμένου με διαχρονική διάρκεια, έως το σήμερα.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.