Κουστουρίτσα, Κεν Λόουτς, Γαβράς και Φατίχ Ακίν στο πλευρό του αιτήματος των αιθουσών Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδα

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Στην υπερπλήρη αίθουσα του σινεμά «Αστορ» από εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και των κινηματογραφικών σωματείων καθώς και με προσωπικότητες του χώρου διεξήχθη η πολύωρη ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου που κάλεσαν οι διευθυντές των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Αστορ».

Τη συνέντευξη και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κλάδου χαιρέτισαν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος οι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Φατίχ Ακίν, με τον Κώστα Γαβρά να τονίζει:«Θέλω να απευθυνθώ στην Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη. Είμαι σίγουρος πως έχει πολιτιστικό πατριωτισμό. Και ελπίζω να έχει και κινηματογραφικό πατριωτισμό για να σώσει αυτές τις αίθουσες». Γραπτά, ένθερμα μηνύματα έστειλαν και οι σκηνοθέτες Εμίρ Κουστουρίτσα και Κεν Λόουτς, Με τον Λόουτς να τονίζει: «Υποστηρίζουμε όλοι μας σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά. Αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης». Και τον Κουστουρίτσα να καταλήγει: «Για μένα η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι’ αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια». ( ολόκληρα τα μηνύματά τους στο τέλος του άρθρου).

Για την επικείμενη κατεδάφιση των αιθουσών αυτών όπως και της «Ίριδας», και τα μέχρι σήμερα μέτρα που έλαβαν και προτίθενται να λάβουν, μίλησαν οι ιδιοκτήτες των δυο αιθουσών, ο πατέρας και γιος της οικογένειας Κονταράκη για το Αστορ και οι αδελφοί Γιώργος και Σπύρος Σπέντζος για το Ιντεάλ, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των σωματείων (Σκηνοθετών, Σκηνοθετών/Παραγωγών, Ηθοποιών, ΠΟΘΑ, Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, του Γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, και άλλων, με όλους να καταδικάζουν την αρνητική, μέχρι στιγμής, απαράδεκτη στο αίτημά τους, στάση της υπουργού Πολιτισμού, κας Μενδώνης.

Παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης, που αναφέρθηκε στα δυο ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για υποστήριξη του αιτήματος των αιθουσαρχών, εκπρόσωποι των κομμάτων (του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Κ.Κ.Ε.και Μέρα25), εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, εκπρόσωποι του κινηματογράφου «Ίριδα», εκπρόσωπος του κινηματογράφου «Στούντιο», και πολλοί άλλοι. Ανάμεσα στους υπόλοιπους που μίλησαν, αναφέρω τους σκηνοθέτες Δήμο Αβδελιώτη, Βασίλη Βαφέα, κ.ά.

Ο υπογράφων, ως εκπρόσωπος του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, τόνισα τον κοινωνικό ρόλο της αίθουσας και την ανάγκη υποστήριξης όλων των αιθουσών, ιδιαίτερα εκείνων που, με την υποστήριξη των Europa Cinemas, προβάλλουν, σε ένα μεγάλο ποσοστό, ευρωπαϊκές (μαζί και ελληνικές) ταινίες, και που μαζί με άλλες αίθουσες, χρειάζεται να υποστηριχτούν και να ανακηρυχθούν διατηρητέες (όπως τις 37 θερινές αίθουσες που ήδη ανακηρύχθηκαν διαγηρητέες από τη δεκαετία του ‘90, όταν υπουργός πολιτισμού ήταν η Μελίνα Μερκούρη), αίθουσες που ανάφερε και ο κ. Μπακογιάννης στη δική του παρέμβαση. Καταλήγοντας, διάβασα τα κείμενα υποστήριξης του αιτήματος των αιθουσαρχών των Ιντεάλ, Άστορ και Ίριδας, που μου έστειλαν ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, δυο διασημότητες του ευρωπαϊκου, και όχι μόνο, κινηματογράφου, που είχαν μάλιστα την ευκαιρία στο παρελθόν να παρακολουθήσουν ταινίες τους στο «Ιντεάλ» και να τιμηθούν με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος για το σύνολο του έργου τους.

Τα μηνύματα των Λόουτς και Κουστουρίτσα:

«Υποστηρίζουμε όλοι μας σθεναρά τον αγώνα σας να διαφυλάξετε τα ιστορικά σας σινεμά. Αποτελούν τμήμα της κουλτούρας της πόλης. Τμήμα της ιστορίας της. Οι επισκέπτες έρχονται για να δουν τις διάφορες πτυχές του παρελθόντος σας. Όσα περισσότερα επιτρέπουμε στους επιχειρηματίες να καταστρέφουν, τόσοι λιγότεροι άνθρωποι θα μας επισκέπτονται και λιγότεροι άνθρωποι θα βλέπουν τις ταινίες μας. Οι αίθουσες είναι αναγκαίες. Η καμπάνια σας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του χαρακτήρα της θαυμάσιας πόλης σας».
Κεν Λόουτς και όλοι στην εταιρία Sixteen Films

«Συμμερίζομαι την οργή σας! Σοκαρίστηκα όταν πληροφορήθηκα πως αίθουσες όπως το ΙΝΤΕΑΛ (όπου περισσότερες από μια φορά είχα ο ίδιος την ευκαιρία να συναντήσω το ελληνικό κοινό, όταν προσκλήθηκα και τιμήθηκα για το έργο μου από το φεστιβάλ Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου), το ΑΣΤΟΡ και η ΙΡΙΔΑ, θα κατεδαφιστούν για να δώσουν τη θέση τους σε τουριστικά ξενοδοχεία! Κι αυτό σε μια περίοδο που εμείς, οι κινηματογραφιστές, και οι πιστοί μας θεατές, δεν προσβλέπουμε μόνο στην προβολή των ταινιών μας στις αίθουσες αλλά ενθαρρύνουμε το κτίσιμο περισσότερων αιθουσών, που είναι οι μόνοι χώροι για τους οποίους γυρίζονται οι ταινίες μας. Οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι οι μόνοι χώροι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, συζητούν και έρχονται σε επαφή και κατανόηση, συναισθήματα και επαφές που το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες και το home Cinema αδυνατούν να προσφέρουν. Για μένα η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι’ αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια».
Εμίρ Κουστουρίτσα