Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στέκεται δίπλα στο ΙΝΤΕΑΛ, το ΑΣΤΟΡ και την ΙΡΙΔΑ

Δίπλα στις αίθουσες που κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν στέκεται το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και προβάλλει δωρεάν την Κυριακή και την Πέμπτη στις αίθουσες «Τρισνόν» και «Στούντιο», δυο κλασικές ταινίες. Στην ανακοίνωση του, το φεστιβάλ της Αθήνας σημειώνει:

Το Πανόραμα συμμετέχει στην έκκληση για να σωθούν οι αίθουσες με δωρεάν των ταινιών:

Κυριακή 2 Απριλίου: ΤΡΙΑΝΟΝ στις 9.30 μ.μ. : ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΖΟ του Κεν Λόουτς
Πέμπτη 6 Απριλίου: ΣΤΟΥΝΤΙΟ στις 8 μ.μ.: Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ του Εμίρ Κουστουρίτσα

«Η κινηματογραφική αίθουσα είναι φάτνη και ναός και λειτουργία κοινωνική! Εκεί γεννήθηκε ο κινηματογράφος, εκεί μεγάλωσε, εκεί άλλαξε τις διάφορες μορφές του (Βωβός, Ομιλών, τρισδιάστατη οθόνη, Σινεμασκοπική, 70 m.m. Ψηφιακή). Εκεί μοιράζεσαι το γέλιο, τη συγκίνηση, την αγωνία, με τους συνανθρώπους σου.
Μιλάνε για πολιτισμό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο τουρισμός! Ο τουρισμός έχει αρκετούς χώρους για να υπάρξει.
Τα ιστορικά μνημεία είναι λιγοστά και απαιτούν την υποστήριξη μας. Να τα διαφυλάξουμε!
Ιστορικά μνημεία; Δυστυχώς αυτοί τα βάζουν εκεί που ξέρετε… ακόμη και όταν υπάρχουν νόμοι και προεδρικά διατάγματα! Το ΙΝΤΕΑΛ, το ΑΣΤΟΡ και η ΙΡΙΔΑ είναι αίθουσες ιστορικές (όπως και το ΑΣΤΥ και το ΣΤΟΥΝΤΙΟ και το ΤΡΙΑΝΟΝ και το ΑΤΤΙΚΟΝ και ο ΑΠΟΛΛΩΝ, δυο αίθουσες που αδικαιολόγητα παραμένουν κλειστές ), που πρέπει, και είναι ανάγκη (και υποχρέωση του κράτους, αν θελουμε να υπάρχει κράτος, γιατί κράτος χωρίς πολιτισμό δεν είναι και δεν μπορεί να αποκαλείται κράτος), που πρέπει να υποστηρίζονται και να φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού! Ναοί στους οποίους χρειάζεται να βαπτιζόμαστε και να βαπτίζουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Για να μας προσφέρουν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Έβδομη Τέχνη.
Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, όπως και άλλα φεστιβάλ, ξεκίνησε σε παρόμοιες αίθουσες και θα συνεχίσει την πορεία του σ’ αυτές. Και θα τις υποστηρίζει!
Αυτή την ώρα τα ΧΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, για να παραφράσω τον τίτλο του πολιτικού θρίλερ του Φραντσέσκο Ρόζι.
Το ΙΝΤΕΑΛ, το ΑΣΤΟΡ και η ΙΡΙΔΑ μας χρειάζονται, όπως μας χρειάζονται και άλλες μονές αίθουσες. Στεκόμαστε δίπλα τους και φωνάζουμε μαζί τους: κάτω τα χέρια σας! Κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό».