Η ιδιωτική εταιρεία  του Elon Musk, SpaceX, ανακοίνωσε πως ετοιμάζει να στείλει δύο ιδιώτες που την προσέγγισαν, για μια επανδρωμένη πτήση γύρω από τη Σελήνη, μέσα στο 2018. Αν τελικά πραγματοποιηθεί η αποστολή, οι δύο τουρίστες θα ταξιδέψουν πιο γρήγορα και πιο μακριά από οποιονδήποτε άνθρωπο έχει περάσει τα σύνορα της Γης μέχρι σήμερα.

Οι δύο διαστημικοί τουρίστες, οι οποίοι γνωρίζονται, θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις και όταν αυτές ολοκληρωθούν, θα γίνουν γνωστά τα ονόματά τους. Επίσης θα εκπαιδευθούν κατάλληλα, καθώς θα είναι μόνοι τους στο διαστημικό σκάφος και η πτήση τους γύρω από τη Σελήνη θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη, έπειτα από περίπου 45 χρόνια, όταν και η NASA είχε στείλει την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo.

Για τους σκοπούς της αποστολής θα χρησιμοποιηθούν η κάψουλα «Dragon 2» και ο πύραυλος Falcon Heavy, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση το καλοκαίρι.

Η τουριστική πτήση θα πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα η SpaceX μεταφέρει αστροναύτες της NASA στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Για την ώρα, η εταιρεία σχεδιάζει μια μη επανδρωμένη αποστολή του Dragon στον ISS. Οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις με αστροναύτες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2018 και αν όλα πάνε καλά, θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι με τους δύο διαστημικούς τουρίστες. Η εκτόξευση θα γίνει από το Pad39A του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, από όπου εκτοξεύτηκαν και τα διαστημόπλοια του προγράμματος «Απόλλων».

Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται: «Όπως οι αστροναύτες του προγράμματος “Απόλλων”, αυτά τα άτομα θα ταξιδέψουν στο Διάστημα φέροντας μαζί τους τις ελπίδες και τα όνειρα της ανθρωπότητας, ωθούμενα από το ανθρώπινο πνεύμα της εξερεύνησης. Αναμένουμε την πραγματοποίηση τεστ υγείας και φυσικής κατάστασης, καθώς και την έναρξη της εκπαίδευσης αργότερα μέσα στο έτος. Άλλες ομάδες πτήσης έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον και περιμένουμε να ακολουθήσουν περισσότερες.

Επιπλέον πληροφορίες για τις ομάδες πτήσεις θα δημοσιοποιηθούν ανάλογα με την έγκρισή τους και την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των τεστ υγείας και φυσικής κατάστασης. Αργότερα μέσα στο έτος, στο πλαίσιο του Commercial Crew Program της NASA, θα εκτοξεύσουμε το νέο μας διαστημόπλοιο Crew Dragon (Dragon Version 2) στον ISS. Η πρώτη αποστολή επίδειξης θα είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς πλήρωμα. Θα ακολουθήσει μια αποστολή με πλήρωμα το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η SpaceX έχει συμβόλαιο για τέσσερις αποστολές με Dragon 2 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά μέσον όρο ανά έτος, τρεις με φορτίο και μία με πλήρωμα».