Επιστρέφουν και πάλι στα μηχανογραφικά δελτία των μαθητών εννέα τμήματα των ΤΕΙ που είχαν καταργηθεί, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους των ΤΕΙ.

Τα τμήματα αυτά περιλαμβάνονταν σε μία ομάδα 20 τμημάτων ΤΕΙ, που με βάση το σχέδιο Αθηνά και το νόμο Αρβανιτόπουλου  θα έχαναν την αυτονομία τους και θα συγχωνεύονταν με άλλα τμήματα ή θα καταργούνταν.

«Στην πρόταση που καταθέσαμε στον υπουργό και την οποία δέχθηκε, δεν έχουν καταγραφεί μόνο τα τμήματα που θέλουμε να επαναλειτουργήσουν, αλλά και οι δεσμεύσεις των ΤΕΙ ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό με την απόφαση αυτή» δήλωσε ο Δημήτρης Βελισσαρίου, πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, εξήγησε πως τα 20 τμήματα των ΤΕΙ λειτουργούν μέχρι και σήμερα κανονικά, αλλά έχουν σταματήσει πλέον να δέχονται εισακτέους: «Με βάση τα μέχρι πρότινος ισχύοντα, τα τμήματα θα λειτουργούσαν και θα βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2018 και από εκεί και πέρα θα αποφασιζόταν εάν θα διατηρούσαν την αυτονομία τους, εάν θα συγχωνεύονταν ως κατευθύνσεις σε κάποιο άλλο τμήμα, ή εάν θα καταργούντο».

Ο κ. Βελισσαρίου τονίζει πως αν και τα τμήματα πρόκειται να λειτουργήσουν κανονικά, δεν είναι σίγουρο μέχρι το και το 2018 πώς θα εξελιχθεί σίγουρα το όλο θέμα. «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταργηθούν. Ίσως να χάσουν μόνο την αυτονομία τους», διευκρίνισε.

Ειδικά για το ΤΕΙ Πελοποννήσου, στο οποίο θα επαναλειτουργήσει το τμήμα Λογοθεραπείας, ο κ. Βελισσαρίου τόνισε ότι οι λόγοι να παραμείνει αυτοδύναμο το τμήμα και να μη συγχωνευθεί με κάποιο άλλο ήταν πολλοί: «Κατ’ αρχήν, το συγκεκριμένο τμήμα έχει πλήρεις εγκαταστάσεις, με εργαστήρια και εξοπλισμό.

Επίσης, πρόκειται για ένα τμήμα που έχει τεράστια ζήτηση. Οι φοιτητές μας, που ορκίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, σχεδόν όλοι είχαν ήδη βρει δουλειά. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 3 τμήματα λογοθεραπείας και το ένα ήταν να κλείσει», είπε.

Από την πλευρά του ΤΕΙ Αθήνας, όπου θα επαναλειτουργήσει το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό: «Πρόκειται για ένα δυναμικό τμήμα. Έχει ήδη 10 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, άρα η λειτουργία του θα έχει ελάχιστο κόστος».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει μία λογική κατανομή εισακτέων, για να μην υπάρξουν θέματα και με τις μετεγγραφές φοιτητών, όπως φέτος, και πως όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός και το επαρκές προσωπικό, θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των εισακτέων.