Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, χθες ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην 26η Διάσκεψη των Μερών του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη ως συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δέσμευση για τα δάση.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε: «Τα δάση είναι οι πράσινοι πνεύμονες της γης. Πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα αποκαταστήσουμε. Με χαρά ανακοινώνω ότι δεσμευόμαστε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την προστασία των παγκόσμιων δασών. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της δέσμευσης της ΕΕ να ηγηθεί της παγκόσμιας αλλαγής για την προστασία του πλανήτη μας, σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ».

Η επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, Jutta Urpilainen , πρόσθεσε: “Η συμβολή της ΕΕ που δεσμεύτηκε σήμερα για βιώσιμη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των δασών θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, τον μετριασμό και την προσαρμογή του κλίματος, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις χώρες εταίρους μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί σε εταιρικές σχέσεις με κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιδιωτικούς φορείς, σε μια πολυμερή προσέγγιση, για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και για να τεθούν πρώτα οι άνθρωποι και ο πλανήτης . Η ειδική εστίαση στη λεκάνη του Κονγκό είναι ένα επίκαιρο μήνυμα για τη σημασία αυτή η μοναδική περιοχή και το οικοσύστημά της».

Αυτή η δέσμευση είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δέσμευση για τα παγκόσμια δάση που δόθηκε στο COP26 από τη διεθνή κοινότητα. Ως συνέχεια, η ΕΕ θα συνεργαστεί με τις χώρες εταίρους για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των δασών με ολοκληρωμένο και ολοκληρωμένο τρόπο. Εντός του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που δεσμεύτηκε σήμερα, 250 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στη λεκάνη του Κονγκό, καλύπτοντας οκτώ χώρες (Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Μπουρούντι και Ρουάντα) για προστασία η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή τροπικών δασών στον κόσμο, βελτιώνοντας παράλληλα τα μέσα διαβίωσης για τους πληθυσμούς της.

Σημειώνεται, πως:

Περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα δάση για τρόφιμα, φάρμακα και τα προς το ζην. Τα δάση διατηρούν το έδαφος και υποστηρίζουν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, με τις μεγαλύτερες δασικές λεκάνες εκτός της επικράτειας της ΕΕ.

Επειδή παράγουν οξυγόνο και καθαρίζουν τον αέρα, τα δάση είναι επίσης απαραίτητα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής καθώς απορροφούν έως και το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι εξίσου σημαντικά για την κλιματική προσαρμογή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ 1990 και 2016, ο κόσμος χάνει τη δασική κάλυψη με ρυθμό που ισοδυναμεί με περίπου 800 γήπεδα ποδοσφαίρου την ώρα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ΕΕ υποστηρίζει τη διατήρηση των δασών, ιδιαίτερα στην Κεντρική Αφρική μέσω του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ ECOFAC (Διατήρηση της βιοποικιλότητας και των εύθραυστων οικοσυστημάτων στην Κεντρική Αφρική). Αυτή η συνεχής υποστήριξη βοήθησε στη διατήρηση περίπου 16 εκατομμυρίων εκταρίων υγρών δασών στη λεκάνη του Κονγκό, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα μέσα διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού.

Η σημερινή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρηματοδοτείται από το μέσο NDICI-Global Europe.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή