Οι «Νόμοι της έλξης» δεν είναι μία συνηθισμένη ρομαντική κομεντί, όπου οι ήρωες έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Αντίζηλος του αγοριού είναι ένα κορίτσι, που διεκδικεί το κορίτσι που εκείνος ερωτεύτηκε. Η παράσταση μιλά για την καθημερινότητα των νέων του 21ου αιώνα, τα date apps, το sexting, τις εφήμερες παρέες, το άγχος της δουλειάς, όλα αυτά με φόντο την Αθήνα του 2022.

Στους Νόμους της έλξης, οι ήρωες είναι νέοι της διπλανής πόρτας. Οι ρομαντικές κομεντί συνηθίζουν να μας δείχνουν την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, το πώς θα εξελισσόταν θετικά η γνωριμία των ηρώων. Όσο για το τέλος της ιστορίας; Είναι αυτό που πιθανότατα θα συνέβαινε κι έξω από τη μυθοπλασία. Αν με ρωτάτε γιατί κάποιος να δει την παράσταση, είναι γιατί έχουμε ζήσει αυτές τις ιστορίες. Γι’ αυτές τις ιστορίες έχουμε πονέσει και κατά κάποιο τρόπο μάς «λυτρώνουν».

Εμείς μιλήσαμε με το συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Κατσιφή και μάθαμε τα πάντα για την παράστασή του που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στο Θέατρο 104!

Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το συγκεκριμένο θεατρικό έργο;

Το έργο το έγραψα ως μια ρομαντική κομεντί το 2017 και παρουσιάστηκε στο Επί Κολωνώ  το 2018 σε σκηνοθεσία Ιωάννη Μπακογεώργου. Την περίοδο της καραντίνας ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι ανάλαφρο  με χιούμορ. Να είναι πιο ψυχαγωγικό. Ενώ προσπαθούσα να γράψω αποτυχημένα κωμωδία ήρθαν στο μυαλό μου οι Νόμοι της έλξης και είπα ναι. Αυτό θα κάνω.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι ο συγγραφέας να είναι και σκηνοθέτης του έργου;

Γενικά είναι δύσκολο. Στο έργο αυτό είχα την τύχη να το έχω γράψει τέσσερα χρόνια πριν που ήμουν σε μια άλλη ηλικία,  έβλεπα αλλιώς τα πράγματα. Ήταν πιο εύκολο ουσιαστικά να είμαι τρίτο μάτι. Και πιστεύω λειτούργησε.

Το έργο σας μιλάει για έναν ομόφυλο έρωτα. Πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία στην αποδοχή αυτών των σχέσεων;Εν έτη  2022 δεν τίθεται θέμα να αναφέρουμε καν την ύπαρξη ομόφυλων ζευγαριών στην δραματουργία. Για εμένα θεωρείται δεδομένο. Δεν ξέρω πως μπορώ να αντιδράσει η κοινωνία, πότε δεν πήγαινα με τα νερά της και σκέφτομαι έξω από αυτή. Νομίζω η ιστορία μας δείχνει πολύ καθαρά ότι το έργο μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις. Όταν τελειώνει η ιστορία έχεις ξεχάσει τα φύλα των ζευγαριών. Πήρες κάτι μόνο από τη σχέση τους. Σε ποιον μπορεί να φανεί προκλητική μια αγνή αγάπη;

Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται ακόμη ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Πώς το κρίνετε αυτό;

Δεν το καταλαβαίνω. Η εκκλησία έχει διαχωρίσει τη θέση της και καλά κάνει. Γιατί όμως ένα Ευρωπαϊκό  κράτος να μην επιτρέπει πολιτικό γάμο -ξαναλέω- εν έχει 2022.

Πώς ήρθε η συγγραφή στη ζωή σας;

Πάντα έγραφα. Ένιωθα την ανάγκη να το κάνω. Μικρότερος είχα προσπαθήσει στην λογοτεχνία και την ποίηση και είχα αποτύχει. Όταν περίπου στα 18 δοκίμασα με το θέατρο βρήκα αυτό που ήθελα να κάνω. Και δεν ήμουν καν θεατρόφιλος.

Συμπληρώστε τη φράση: Γράφω γιατί….

Γράφω γιατί έχω την ανάγκη να το κάνω. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου , αν δεν το προσέχω ή δεν το εξασκώ δεν περνάω καλά. Νιώθω ότι χάνω κάτι από εμένα.

Συντελεστές της παράστασης

Kείμενο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Κατσιφής
Κίνηση-Χορογραφίες: Φανή Παρλή
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Σκηνικά-Κουστούμια: η Ομάδα
Μουσική παραγωγή/σύνθεση/sound design: Δημήτρης Μορφέας Σπανός
Φωτογραφίες- σχεδιασμός αφίσας: Άρτεμις Σκεύα
Σχεδιασμός αφίσας promo: Στέφανος Χατζηλάμπρος

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ναταλία Καντεμνίδη (Δανάη), Εύα Μοσχολιδάκη (Βίκυ), Κωνσταντίνος Πεσλής (Άρης), Νικόλ Χριστοδούλου (Αλίκη)

Οι «Νόμοι της έλξης» κάθε Παρασκευή στις 21:15 στο Θέατρο 104

https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/ii-nomii-tis-elxis/