Το Tell Me About Europe, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe, είναι μια σειρά εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων Ευρωπαίοι μοιράζονται τις αναμνήσεις τους και καλούνται να συζητήσουν μεταξύ των γενεών. Το σχέδιο αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιες τιμές οικοδομήθηκε η Ευρώπη; Τι θα πρέπει να έχει η Ευρώπη στο μέλλον; Ποια είναι η ώθηση που δίνουν ιδίως οι νέοι στην προώθηση του διαγενεακού έργου που είναι η Ευρώπη; Και πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνοχή μεταξύ των Ευρωπαίων;Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνοχή στην Ευρώπη; Το πρόγραμμα Goethe του Ινστιτούτου Goethe καλεί τους Ευρωπαίους σε 13 χώρες να συμμετάσχουν σε διάλογο μεταξύ των γενεών σχετικά με το μέλλον της ηπείρου

Το σχέδιο αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ποιες τιμές οικοδομήθηκε η Ευρώπη; Τι θα πρέπει να έχει η Ευρώπη στο μέλλον; Ποια είναι η ώθηση που δίνουν ιδίως οι νέοι στην προώθηση του διαγενεακού έργου που είναι η Ευρώπη; Και πώς μπορεί να ενισχυθεί η συνοχή μεταξύ των Ευρωπαίων; Η πανδημία COVID-19 των τελευταίων μηνών υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημασία της αντιμετώπισης ζητημάτων όπως αυτά.

Η σειρά των συζητήσεων στο κεφάλαιο Tell Me About Europe φέρνει σε επαφή ανθρώπους κάθε ηλικίας και καταγωγής για να συζητήσουν, εδώ και τώρα, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της Γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η σειρά αυτή έχει ως στόχο να δείξει ευρύ φάσμα προοπτικών για την Ευρώπη και να ενισχύσει την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων μεταξύ των γενεών.

Επτά κύρια θέματα προς συζήτηση

Για το σχέδιο Tell Me About Europe, η ομάδα επιμέλειας — Edouard Bard και Leona Lynen — συνεντεύξεις που επιλέχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με επιμέλεια, σε συνδυασμό με επτά κύρια θέματα που πρέπει να εξεταστούν στα γεγονότα:

  • Η αναζήτηση ταυτότητας, μεταξύ αξιών και πολιτισμών
  • Ενωμένοι στην πολυμορφία; Μια Ευρώπη των εθνών
  • Διάλογος μεταξύ Ανατολής και Δύσης
  • Η δημόσια σφαίρα της Ευρώπης
  • Μια Ευρώπη πολλών γενεών
  • Μετανάστευση
  • Καθημερινή ζωή στην Ευρώπη

Πρώτες εκδηλώσεις στην Πράγα, το Ελσίνκι και το Ζάγκρεμπ

Η σειρά θα αρχίσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου, με τη Γερμανίδα-Τσέχο συγγραφέα και κοινωνιολόγο, την Alena Wagnerová, η οποία γεννήθηκε το 1936. Θα μιλήσει για τις προσωπικές της εμπειρίες και τη δική της προοπτική για την Ευρώπη.

Στο Ελσίνκι, στις 15 Σεπτεμβρίου, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών θα συναντηθούν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης Oi. Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν από τη φινλανδική οπτική. θα περιλαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων και τον τρόπο με τον οποίο η Φινλανδία κατέστη περισσότερο διεθνής μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο  και χάρη στην προσχώρησή της στην ΕΕ. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν θέματα όπως: Πώς μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία; Τι θα μοιάζει με το μέλλον των νέων Ευρωπαίων; Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα φινλανδικά, θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο, με το ψηφιακό κοινό να μπορεί να θέτει ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Στις 1 Οκτωβρίου, στο Ζάγκρεμπ, με δημοσιογράφους και ιστορικούς.

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις Tell Me About Europe, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφάλειας COVID, στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στην Τιφλίδα, στη Μόσχα, στην Πράγα, το Στρασβούργο, τη Ρώμη, στα Τίρανα, στο Ζάγκρεμπ, το Ελσίνκι, το Όσλο και το Λουξεμβούργο. Οι καταγραφές όλων αυτών των συζητήσεων θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του σχεδίου. Ο ιστότοπος θα προσφέρει επίσης εικονικές ξεναγήσεις, συνεντεύξεις με τους μάρτυρες και τους εμπειρογνώμονες, καθώς και συλλογές βίντεο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Tell Me About Europe και τις ημερομηνίες των προσεχών εκδηλώσεων:

Goethe — Tell me on Europe External link

ΕΕ-2020: Το «Goethe-Institut for Europe External link» (Ο εξωτερικός σύνδεσμος Goethe

Σημείωση

Το Leet Me για την Ευρώπη είναι ένα έργο του Ινστιτούτου Goethe. Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται με ειδική χρηματοδότηση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το σωματείο «Arbeit Europa».

Το Goethe Institut

Το Goethe Institut είναι το πολιτιστικό ίδρυμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Δραστηριοποιείται παγκοσμίως και διαθέτει 157 υποκαταστήματα σε 98 χώρες, προωθεί τη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία, μεταφέρει σύγχρονη εικόνα της Γερμανίας και προάγει και ενισχύει τις αξίες της ΕΕ — ελευθερία, ισότητα και διαφάνεια — μέσω των δραστηριοτήτων της. Διαθέτει συνολικά 52 υποκαταστήματα στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ