Καλατζής-καλαϊτζής, γανωτής- γανωματής ή-επί το …καλλιτεχνικότερο,  κασσιτερωτής: επάγγελμα,  πλανόδιο και μη , που αφορούσε σκεύη μαγειρικής καταπολεμώντας την ανθυγιεινή οξείδωση.

ΚΑΘΑΥΤΟ δεν το βρίσκεις πια. Κυκλοφορεί όμως σε άλλες μορφές και επηρεάζει τις …αγάνωτες κοινωνίες όσο δεν μπορεί ο καθείς να φανταστεί.

ΜΕ “ΑΕΡΑ”, αντί κασσίτερου, γίνονται πλέον τα νέα …γανώματα!

Kαι αποδίδουν διττά: αφενός να μένει ανέγγιχτη των κοινωνιών η σκουριά,  αφετέρου να πλασάρονται ντενεκέδες ξεγάνωτοι τυλιγμένοι σε σελοφάν  γυαλιστερά!

Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ «επικοινωνία» στεγάζει τους νέους …καλαϊτζήδες!. Και δη το …υπόστεγο:  διαφήμιση-προπαγάνδα.

ΒΑΣΙΚΟΣ πελάτης-χρηματοδότης του “υπόστεγου” το εμπόριο κατ αρχήν. Από το οποίο όμως-και εδώ είναι το θέμα, η πολιτική ουδόλως αφίσταται.

_ΣΤΟ ΘΕΜΑ λοιπόν, και δεν θα «κομίσω γλαύκαν…»  λέγοντας ότι  πολιτική χωρίς επικοινωνιολόγους (καλαϊτζήδες) δεν νοείται πλέον. Ενίοτε μάλιστα, οι δυο ‘‘επιστήμες’’, είτε  ταυτίζονται εντελώς είτε-το χειρότερο, η πρώτη αντικαθιστά πλήρως τη δεύτερη.

ΕΛΕΙΨΕΙ, στοιχειώδους έστω, θετικού μπούσουλα για το μέλλον-στον πραγματικό κόσμο και όχι σε κάποιον φανταστικό-επικρατεί το χειρότερο. Και, όπως προανέφερα, για να επιβιώσει λειτουργεί διττά.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ποντάρει και επιδοτεί τη διατήρηση της κοινωνικής σκουριάς κι από την άλλη σκεπάζει την αδυναμία των αστοιχείωτων ντενεκέδων με σελοφάν επιτηδευμένης ψευτιάς και νταϊλίδικης ξετσιπωσιάς.

_ΚΑΠΩΣ έτσι και το ‘‘γάνωμα’’ που ζει, εν όψει εκλογών-και όχι μόνο, το μακριά νυχτωμένο ελλαδιστάν.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ και πολιτιστικά αγάνωτοι οι-επί κοινωνίας, γανωματήδες (εξ ου και αδίστακτοι) που διεκπεραιώνουν την επιχείρηση ‘‘γανώστε γιατί χανόμαστε’’!

ΣΟΒΙΕΤΙΑ από παλιά και τώρα Βενεζουέλα τα …άστρα που φωτίζουν τη στράτα τους, την …προοδευτικιά!

ΤΑ ΔΕ σανά τους, για τα ζωντανά που λιγουρεύονται ακόμα τη σκουριά: νεοφιλελευθερισμός, Μητσοτάκης, ακροδεξιά…

Επιμύθειο: Πάρε πατριώτη γάνωμα ΠΦΑ,  φάε της  σκουριάς σανά και  φτύσε με αν ο τόπος αναπέμψει ποτέ ξανά το καθαυτό ωσαννά!