Η συζήτηση για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όπως δείχνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αλλά και οι συνεχείς αναφορές μέσα κι έξω από τη Βουλή. Τόσο, που αναγκάστηκε ο Μανώλης Κορρές να δώσει στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένη δοκιμή αναστρεψιμότητας μιας πλάκας από τη νέα διάστρωση που έγινε επί του βράχου της Ακρόπολης.

Η πλάκα αφαιρέθηκε με μηχανικά μέσα από το βράχο αφού προηγουμένως κόπηκε χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην επιφάνεια που ήταν ως τώρα ορατή. Προφανώς το βίντεο γυρίστηκε για να προβληθεί και στο διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα έργα της Ακρόπολης που θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Απαντώντας πάντως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου για το αν έχουν τηρηθεί και τηρούνται στην Ακρόπολη όλες οι δεσμεύσεις, που απορρέουν από τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, τόνισε:

«Σας βεβαιώ –επειδή θέλετε να το παραγνωρίζετε- ότι η Ελλάδα και το επιστημονικό δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό την επιστημονική επιμέλεια και εποπτεία του Μανώλη Κορρέ επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και άρτιο επιστημονικά έργο στην Ακρόπολη. Τα έργα στην Ακρόπολη έχουν ξεκινήσει εδώ και 40 χρόνια -στα περισσότερα είναι εμπλεκόμενος ο κ. Κορρές- με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της Χάρτας της Βενετίας και των Διεθνών Συμβάσεων.

Αναφερθήκατε στην Ερώτησή σας στο άρθρο 172 των Επιχειρησιακών Οδηγιών της UNESCO: Το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει σύσταση προς τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν την UNESCO για την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν μεγάλης κλίμακας εργασίες και κατασκευές -επαναλαμβάνω, μεγάλης κλίμακας εργασίες και κατασκευές- σε ένα χώρο ή μνημείο που προστατεύεται από τη Σύμβαση και μπορεί να έχουν επίπτωση στην Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του.

Κατ’ αρχήν πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι εργασίες για τη διαμόρφωση των διαδρομών στην Ακρόπολη για άτομα ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και η τοποθέτηση του ανελκυστήρα πλαγιάς θεωρούνται έργα μικρής κλίμακας.

Και προφανώς αγνοείτε ότι στη Δήλωση Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας (statement of universal value), που υπέβαλε, το 2013, η χώρα μας στην UNESCO για την Ακρόπολη, και η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015, περιλαμβάνονται οι εργασίες που έγιναν και γίνονται, και μάλιστα με σαφή αναφορά στα έργα προσβασιμότητας για εμποδιζόμενα άτομα. Μεταφράζω τη δήλωση: “Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, στις διαδρομές και τις εξυπηρετήσεις των επισκεπτών, ειδικά των εμποδιζόμενων ατόμων».

Σας θυμίζω, ακόμη, ότι τα έργα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε χώρους και μνημεία είναι υποχρέωση όλων των κρατών σύμφωνα με το Στόχο 10 της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης εντάσσεται στο αυστηρό πλαίσιο προστασίας του Ν.3028/02 και ακολουθούνται πάντοτε όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την έγκριση και υλοποίηση μελετών και επεμβάσεων στα μνημεία της χώρας μας.

Όλες οι μελέτες που υλοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των υφιστάμενων, από το 1976, διαδρομών στον Βράχο, εξετάστηκαν από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής Συντήρησης Έργων Ακρόπολης και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ενώ οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ επέβλεψαν επισταμένως και την εφαρμογή των μελετών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 3028/2002.

Οι τσιμεντένιες διαδρομές του αείμνηστου Γιάννη Τραυλού προϋπήρχαν της ένταξης της Ακρόπολης στα μνημεία UNESCO. Οι διαδρομές σήμερα αποτελούν επανάληψη των παλαιών με καλλίτερο υλικό.

Καταθέτω στα Πρακτικά φωτογραφίες που φαίνεται το πριν και το μετά, καθώς και οι διάφορες φάσεις από το 1976 και εξής. 

Κυρία Βουλευτή,

Αναφέρεστε σε προγραμματισμένα έργα στη δυτική πρόσβαση έμπροσθεν των Προπυλαίων. Σας ενημερώνω ότι

η μελέτη για την διαμόρφωση της δυτικής προσπέλασης της Ακρόπολης εκπονείται από τον Μανώλη Κορρέ και τους συνεργάτες του. Εκπονείται. Και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές θα παρουσιαστεί, μετά την ολοκλήρωσή της, στην επιστημονική κοινότητα το προσεχές φθινόπωρο, στο πλαίσιο Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα έργα στην Ακρόπολη, όπου και θα συζητηθεί αρμοδίως. Στο εν λόγω συνέδριο έχουν προσκληθεί και εμπειρογνώμονες από την UNESCO, οι οποίοι έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόσκλησή μας.

Τα περί απόκρυψης λοιπόν, αρχαιολογικών δεδομένων, απαξίωσης του φυσικού τοπίου, ή διακινδύνευσης της ασφάλειας των μνημείων αποτελούν εικασίες, τις οποίες το κόμμα σας αναπαράγει συστηματικά.

Αναφέρεστε, επίσης, στην μη ύπαρξη διαχειριστικού σχεδίου, σύμφωνα με τα άρθρα 108-118 των «Λειτουργικών Κατευθυντήριων Αρχών» (Operational Guidelines) του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και ότι κακώς γίνονται έργα.

Θα έπρεπε να ξέρετε ότι όλες σχεδόν οι εγγραφές των κρατών μελών πριν το 2005, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη, δεν διέθεταν διαχειριστικά σχέδια, καθώς τότε –την εποχή που εντάχθηκαν- δεν ήταν προαπαιτούμενα.

Ίσως δεν γνωρίζετε, ότι το 2018 ξεκίνησε το έργο της κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης για όσα μνημεία ενταγμένα στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και δεν τα διαθέτουν. Το έργο αυτό ολοκληρώνεται σύμφωνα με τα δικά σας χρονοδιαγράμματα, το 2023. Ειδικά για την Ακρόπολη πέραν την συμπερίληψής της στο συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση ως προς την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισής της, εκπονείται επιπλέον από εμάς, από το 2020 Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων.

Ειδικά για την Ακρόπολη των Αθηνών.

κυρία Βουλευτή,

Δεν θυμάμαι, επειδή δεν υπήρχε διαχειριστικό σχέδιο, την περίοδο 2015-19 να σταματήσατε τα έργα στην Ακρόπολη.

Όπως δεν θυμάμαι να έχει τεθεί και από κανέναν παρόμοιο θέμα στην UNESCO.

Και δεν θυμάμαι ακόμα, να έχει καταβληθεί ποτέ τέτοια συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους μιας πολιτικής παράταξης, με συνεχή fake news, προκειμένου να διαβληθεί η αξιοπιστία της χώρας, των Υπηρεσιών και των στελεχών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων σε έναν διεθνή Οργανισμό.

Kάποιοι δεν διστάζουν στο βωμό προσωπικών και ενδεχομένως σεβαστών επιστημονικών αντιπαραθέσεων, να διασύρουν τη χώρα διεθνώς με ψευδή στοιχεία και πάντοτε στο παρασκήνιο»

Στη δευτερολογία της η Λίνα Μενδώνη είπε επίσης:

Κα Βουλευτή,

Προφανώς δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε κάποιες απαντήσεις, δεν σας αδικώ. Δεν ξέρετε τις διαδικασίες. Αναφέρεστε σε σχήματα τα οποία έχετε στο μυαλό σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να το κάνετε όπως έχω κάθε δικαίωμα κι εγώ να σας πω ότι εσείς η οποία σήμερα υπεραμύνεστε τάχα της Ακρόπολης, αφήσατε μία Ακρόπολη εγκαταλελειμμένη με ατυχήματα που ούτε καν η αντικεραυνική προστασία δεν ήταν κ. Αναγνωστοπούλου σε κατάσταση τέτοια που να προστατεύσει τους τέσσερις ανθρώπους που τον Μάρτιο 2019 τραυματίστηκαν εξαιρετικά σοβαρά. Προφανώς και δεν το απαιτώ, αλλά δεν γνωρίζετε ότι για οποιαδήποτε μνημείο εάν κάτι πρέπει να γίνει είναι η εκπόνηση της μελέτης. 

Προφανώς και δεν έχω την απαίτηση να γνωρίζετε. Αναφέρεστε στη δυτική πρόσβαση. Σας είπα, η μελέτη εκπονείται τώρα. Η υποχρέωσή μας λοιπόν είναι να εκπονήσουμε τη μελέτη – η μελέτη εκπονείται. Εσείς προσπαθείτε να πείτε ότι αυτά έχουν γίνει. Η μελέτη εκπονείται, θα τεθεί υπόψη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στο συνέδριο του Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα υπάρξει οποιαδηποτε ενημέρωση εάν κριθεί ότι είναι μείζον παρέμβαση στην UNESCO.  

Μην μου κουνάτε το δάχτυλο με αυτό τον τρόπο. Ακούστε να σας πω κάτι: σας έχω ενημερώσει χιλιάδες φορές από αυτό το βήμα. Η πρόσβαση της Ακρόπολης είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει αποτελεί προτεραιότητά μας. Τα έργα της Ακρόπολης βασίζονται σε σαφή επιστημονικά δεδομένα και ακολουθούν τις αρχές του Χάρτη της Βενετίας. Οι παρεμβάσεις περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες και σέβονται το αρχαίο δομικό σύστημα, ενώ παραμένουν σχολαστικά συνεπείς στην αρχή της αναστρεψιμότητας. Σας παραπέμπω στο βίντεο το οποίο έχει αναρτήσει η ΥΣΜΑ που τεκμηριώνει αδιάψευστα την αναστρεψιμότητα των διαδρομών.

Για τα έργα που υλοποιούνται στην Ακρόπολη έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα 10 διεθνή συνέδρια και όπως σας είπα και προηγουμένως το Νοέμβριο θα οργανωθεί το 11ο. στα συνέδρια αυτά εκτίθενται πλήρως οι μελέτες, αποκτούν την αναγκαία δημοσιότητα και από εκεί και πέρα ανάλογα με την κρίση των ειδικών τροποποιούνται ή εφαρμόζονται. Παρά ταύτα εσείς και η παράταξή σας αρνείστε πεισματικά να αποδεχτείτε την αλήθεια και αναλώνεστε σε ένα παιχνίδι. Έσχατο επεισόδιο αυτού που προσπαθείτε να πείτε αποτελεί ο ισχυρισμός σας περί μη τήρησης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της UNESCO.

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση ότι η αντιπολίτευση, για ακόμη μία φορά, προσπαθεί να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Να δημιουργήσει εντυπώσεις προκειμένου για να περισώσετε δικά σας λάθη και να αμφισβητήσετε το έργο που κάνουν το ΥΠΠΟΑ και τα στελέχη του.

Δεν προκαλεί εντύπωση ούτε και το γεγονός ότι, στην προσπάθειά σας αυτή, μηχανεύεστε ψευδείς ισχυρισμούς περί δήθεν μη τήρησης των προβλεπόμενων από την UNESCO υποχρεώσεων της χώρας.

Σας κατέθεσα την έγκριση του 2015, την οποία αγνοείτε. 

Δεν μπορώ, όμως, να μη σταθώ στο γεγονός ότι η κομματική γραμμή της παράταξής σας έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής, σε σημείο που ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επι 4,5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτε στον πολιτισμό, ούτε στην Ακρόπολη, στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε ψευδείς ειδήσεις, οδηγούμενος σε απελπισμένες ανακοινώσεις, με χρήση διχαστικής γλώσσας, διαστρεβλώσεων και συνεχών fake news.

Κυρία Αναγνωστοπούλου,

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στην άρνηση, το μαύρο και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε λογικές αναχρονιστικές, που αδιαφορούν πλήρως για την αξία και τη σημαντικότητα της ανάδειξης και της εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού μέσα από έργα και δράσεις, που διακατέχονται από καθεστώς νομιμότητας και σύγχρονης αντίληψης.

Εξού και η τοποθέτησή σας για τη χθεσινή εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο». 

Επίσης, δείτε το βίντεο με την απόσπαση δοκιμίων από τον Μ. Κορρέ