Έκθεση σχετικά με τη συνολική διενέργεια των επίσημων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη μέλη (2019-2020) με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Επισημαίνεται, πως ως «επίσημος έλεγχος» νοείται οποιαδήποτε δραστηριότητα διεξάγει η αρμόδια αρχή χώρας της ΕΕ, ώστε να επαληθεύσει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, τους κανόνες για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και ότι τα ζώα και τα προϊόντα πληρούν τις απαιτήσεις.

Η έκθεση,που μόλις κυκλοφόρησε, καλύπτει τη συνολική λειτουργία των επίσημων ελέγχων των χωρών της ΕΕ και των δραστηριοτήτων ελέγχου της Επιτροπής που διενεργήθηκαν το 2019 και το 2020 για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας και εμπιστοσύνης στην τροφική αλυσίδα, από το αγρόκτημα στο πιάτο.

Οι έλεγχοι και συστηματικές επιθεωρήσεις,επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, είναι σημαντικό να επαληθεύουν ότι οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις και, κατ’ επέκταση, ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή. Είναι επίσης καίριας σημασίας για τη διευκόλυνση της ομαλής διεξαγωγής του ασφαλούς εμπορίου τροφίμων, ζώων και φυτών τόσο στην ΕΕ όσο και με χώρες εκτός ΕΕ.

Οι εθνικές αρχές είναι αρμόδιες για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων με βάση τον κίνδυνο. Εάν οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα δεν συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία, οι αρχές υποχρεούνται να επιβάλουν τις απαιτήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις τις πληρούν.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ελέγχουν τη διενέργεια επίσημων ελέγχων και τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων επιβολής από τις χώρες της ΕΕ. Οι εκθέσεις που υποβάλλονται για αυτούς τους ελέγχους, οι οποίες δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Επιτροπής, παρέχουν σαφή εικόνα των επιδόσεων των χωρών της ΕΕ και αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας επανεξέτασης που διασφαλίζει ότι η νομοθεσία της ΕΕ είναι «κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό»

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

Η EE,συμπεραίνει η Επιτροπή, διαθέτει ολοκληρωμένη νομοθεσία για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την ασφάλεια και των ζητημάτων μη συμμόρφωσης από το αγρόκτημα στο πιάτο. Οι ετήσιες εκθέσεις των χωρών της ΕΕ σχετικά με τους επίσημους ελέγχους καταδεικνύουν ότι οι εθνικές αρχές εξακολουθούν να εκπληρώνουν τον ρόλο τους όσον αφορά την παρακολούθηση και την επαλήθευση ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα συμμορφώνονται με τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ και λαμβάνουν μέτρα επιβολής σε αντίθετη περίπτωση.

Η θέσπιση τυποποιημένου υποδείγματος για τις ετήσιες εκθέσεις διευκόλυνε τη συλλογή συγκρίσιμων πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τους επίσημους ελέγχους των χωρών της ΕΕ σε ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Η παρούσα έκθεση και το συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής παρέχουν μια σύνθεση των εν λόγω συγκρίσιμων δεδομένων σε στατιστικές σε επίπεδο ΕΕ για το έτος 2020. Με την πάροδο του χρόνου, τα δεδομένα αυτά θα καταστήσουν δυνατό τον εντοπισμό τάσεων όσον αφορά τους ελέγχους και τα ζητήματα μη συμμόρφωσης. Για το 2020, οι στατιστικές για 26 χώρες δείχνουν ότι υπήρχαν 16,8 εκατομμύρια οντότητες που ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής των επίσημων ελέγχων και ότι οι εθνικές αρχές διενήργησαν πάνω από 4 εκατομμύρια επίσημους ελέγχους στις εν λόγω οντότητες. Με βάση τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν περίπου 655 000 ζητήματα μη συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα την επιβολή 388 000 διοικητικών κυρώσεων και τη ανάληψη 13 000 δικαστικών ενεργειών.

Δεδομένου ότι το τυποποιημένο υπόδειγμα εντύπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, δεν κατάφεραν όλες οι χώρες της ΕΕ να υποβάλουν όλα τα δεδομένα στον απαιτούμενο μορφότυπο. Μετά την κατάρτιση του εγγράφου καθοδήγησης της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της ετήσιας έκθεσης, θα βελτιωθεί περαιτέρω η συγκρισιμότητα των πληροφοριών που παρέχονται στα πλαίσια ανοικτού κειμένου.

Πηγή: ΕΕ – pelazkarabo.blogspot.com