Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Απεργία πείνας στις φυλακές Εβίν ξεκίνησε ο διάσημος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Πανάχι («Ο κύκλος», «Κλειστή κουρτίνα», «Ταξί στην Τεχεράνη», «Αρκούδες δεν υπάρχουν»). Την ανακοίνωση της απόφασης του Πανάχι ανέβασε σε σελίδα του instagram η γυναίκα του σκηνοθέτη, Ταχερέ Σαϊντι.

Στην ανακοίνωση του, ο Πανάχι αναφέρεται στην παράνομη σύλληψη του από της 10 Ιουλίου του περασμένου χρόνου, εξαιτίας της διαμαρτυρίας του για τη σύλληψη των δυο συναδέλφων του σκηνοθετών Μοχάμαντ Ρασούλοφ και Μοσταφά Αλ-Αχμάντ, μαζί με μια ομάδα σκηνοθετών μπροστά στις φυλακές Εβίν.

«Δηλώνω κατηγορηματικά», καταλήγει στην εκτενή του ανακοίνωση ο Πανάχι, «ότι διαμαρτυρόμενος ενάντια στην παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά του δικαστικού μηχανισμού και του μηχανισμού ασφαλείας, και αυτής της συγκεκριμένης ομηρίας, ξεκίνησα απεργία πείνας τη 12η μέρα του Μπαχμάν, και αρνούμαι να δεχτώ τροφή ή νερό ή φάρμακο μέχρι να απελευθερωθώ. Θα παραμείνω στην κατάσταση αυτή πιθανόν μέχρι το άψυχό μου σώμα απελευθερωθεί από τη φυλακή. Με αγάπη για το Ιράν και τους ανθρώπους της χώρας μου, Τζαφάρ Πανάχι».