Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον υπουργείο Εργασίας όπου τον υποδέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου στην είσοδο.

 

Παρόντες οι αναπληρωτές υπουργοί κ. Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου καθώς και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος σε ένα απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων και των μελλοντικών κινήσεων που θα καθορίσουν την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα.

Αχτσιόγλου: Οι Σωματοφύλακες της εργασίας
Στην ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως ο ΣΕΤΕ, ο ΕΦΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΔ αποτελούν τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους και ανέπτυξε την εκπλήρωση των βασικών στόχων της κυβέρνησης:
-αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης
-θεμελίωση του κοινωνικού κράτους

Η πρώτη προτεραιότητα η κάλυψη 400.000 ατόμων σε ρεύμα, ενοίκιο με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2015. Επίσης η μείωση της ανεργίας δραστικά κατά 5 μονάδες στο 21,7% με πολύ κόπο και συντονισμό του ΣΕΤΕ και του ΟΑΕΔ.

Ενέργειες όπως έκτακτο επίδομα 4 εκατ. ευρώ, δεδουλευμένα 24 εκαστ. Ευρώ και πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε τράπεζες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Αναφέρθηκε στην επίλυση του προβλήματος των 36,000 εργατικών κατοικιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας, την αναβάθμιση του συστήματος ΗΡΙΔΑ και την προάσπιση της υγείας στους χώρους εργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία για νομοσχέδιο που θα καταπολεμά την αδήλωτη εργασία και στο αγροτικό τομέα καθώς και την μετατροπή του ΟΓΑ σε πανελλήνιο δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

Τσίπρας: Ξανακτίζουμε το κράτος πρόνοιας κόντρα φιλελεύθερη λαίλαπα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το πιο σοβαρό υπουργείο που έχει το δυσκολότερο έργο και ανακοίνωσε το πλέγμα μέτρων προστασίας της απασχόλησης και την προσήλωση της κυβέρνησης προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα μετατρέπουν την εργασία με μπλοκάκι σε σταθερή μισθωτή απασχόληση. Η διάρκεια θα είναι τουλάχιστον για ένα χρόνο, όπως μας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός με σκοπό την εξάλειψη της «ψευδής αυτοαπασχόλησης» που μαστίζει την αγορά.

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε την πρακτική να μεταμφιέζεται ο μισθωτός σε αυτοαπασχολούμενο και να χάνει τα εργασιακά του δικαιώματα. Το φαινόμενο αυτό διογκώθηκε την εποχή της «Ισχυρής Ελλάδας»(σ.σ. επί Σημίτη) υπογράμμισε και επέμεινε και στην ποινική δίωξη της αδήλωτης εργασίας.

Παρουσίασε τις επιδόσεις στο μέτωπο της ανεργίας με την πτώση στο 21,7% , το μικρότερο ποσοστό από το 2012 με συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση 2,5% ετησίως λόγω της ανάπτυξης που έρχεται. Μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από 120.000 άνεργοι θα έχουν εγγυημένη απασχόληση.

Δεν ‘’έβρεξε ‘’ θέσεις εργασίας αλλά όλα επιτεύχθηκαν με βάση ένα μακρόπνοο σχέδιο που αποδίδει καρπούς. Από το Φλεβάρη του 2015 έχουν δημιουργηθεί 320.000 θέσεις εργασίας και το πρώτο εξάμηνο του 2017 αγγίζουμε τον αριθμό ρεκόρ των 250.000 νέων εργαζομένων.

Καταφέρθηκε προς την αντιπολίτευση για τη δημιουργία πολιτικά εξαρτημένου εργατικού δυναμικού με τα προγράμματα STAGE ενώ εμείς τόνισε επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον σε προγράμματα επιμόρφωσης ώστε να απορροφούνται ακόμα και σε άλλους τομείς.

Ενισχύουμε το ΣΕΤΕ
Ανακοίνωσε την επιδότηση 7,6 εκατ. Ευρώ στο ΣΕΤΕ τόσο για την στελέχωση του όσο και για την τεχνολογική αναβάθμιση. Πάνω από 100.000 έλεγχοι μείωσαν την αδήλωτη εργασία από 19,7% στο 13,58% και θα πάμε καλύτερα πρόσθεσε.

Νομοθετικό έργο: Μόνο αξιοπρεπή εργασία
Αναφέρθηκε και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την νομοθεσία από κρατική χρηματοδότηση.
Σχεδιάζουμε την οικονομική βοήθεια στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι και νσε επίσχεση με ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει 50.000 άτομα.
Απάντησε και στις αιχμές της αντιπολίτευσης για χαμηλές αμοιβές και μείωση του κατώτερου μισθού, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν αύξηση κατά 9,34% του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΦΚΑ: Με πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ κόντρα στις Κασσάνδρες
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν γεμάτο ανισότητες εισφορών και παροχών με ανυπαρξία οργάνωσης και τεχνικού ελέγχου. Οι «ψευδοπροφητείες» κατέρρευσαν και έχουμε και βελτίωση της εισπραξιμότητας από το 53% στο 70%.

Κοινωνική Αλληλεγγύη: ΟΧΙ σε πολίτες Β’ Κατηγορίας
Ο κοινωνικός προϋπολογισμός από 780 εκατ. ευρώ το 20185 θα ανέβει στο 1,570 δις και το 2019 θα φτάσει τα 2,570 δις. Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ θα είναι πάνω από 700.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το πλέγμα προστασίας περιλαμβάνει χαμηλά τιμολόγια ρεύματος, 60.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή τροφίμων.
Αύξηση σε 130.000 μαθητές που θα παίρνουν σχολικό γεύμα σε όλη την επικράτεια και το 2019 ο αριθμός να φτάσει 500.000 παιδιά. Επίσης την δημιουργία 250 κέντρων κοινότητας όπου κάθε πολίτης θα ξέρει τι του αναλογεί σε παροχές χωρίς να είναι πολιτικά δέσμιος των βουλευτών.

Αλλαγή του πλαισίου αναδοχής και υιοθεσίας
Ειδική μέριμνα για τα παιδιά των ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών που φτάνει τα 4 χρόνια μέχρι την τελική απόφαση
Κλείνοντας διαχώρισε τις λογικές που συγκρούονται σήμερα, η μια της φιλελεύθερης οπτικής με την γενικευμένη συρρίκνωσή της και από την άλλη τη δική μας δέσμευση για ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας.
Όσο η χώρα βαδίζει προς την κανονικότητα τόσο θα αναθεωρούνται οι στόχοι προς το καλύτερο. Το 2019 θα είμαστε περήφανοι, δεν θα ντρεπόμαστε για τις συνθήκες εργασίας και θα κριθούμε συνολικά από το λαό, κατέληξε.