Η συγγραφέας Υγείας και δημοσιογράφος Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον νευροχειρουργό Αντώνη Ανδρουλή στο ιατρείο του στους Αμπελόκηπους και συζήτησαν σχετικά με την Σπονδυλική Στένωση!

1. Τι είναι η σπονδυλική στένωση;

Η Σπονδυλική Στένωση γενικά αναφέρεται σε δύο τμήματα της σπονδυλικής στήλης, τόσο στον αυχένα όσο και στην οσφυϊκή μοίρα. Είναι, όμως, δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Στον αυχένα, τα συμπτώματα είναι πιο σπουδαία. Η σοβαρή σπονδυλική στένωση αυχένα, δηλαδή, η αυχενική σπονδύλωση οδηγεί συνήθως σε προβλήματα αυχενικής μυελοπάθειας, διότι το στενό κανάλι, όπου διέρχεται ο νωτιαίος μυελός, δημιουργεί μία δομή, όπου τα νεύρα και νωτιαίος μυελός που είναι ευπαθείς, δεν έχει αρκετό χώρο, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα στο βάδισμα, στην κίνηση των χεριών και των ποδιών.

2. Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η στένωση τόσο στον αυχένα όσο και στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), είναι πιθανό να ξεκινήσει με πόνο. Ωστόσο, μπορεί να έχει πιο ιδιαίτερα συμπτώματα όπως κράμπες, δυσκολία στην βάδιση, κούραση κατά τη βάδιση, μουδιάσματα (στα χέρια-αυχενική σπονδυλική στένωση, στα πόδια στην οσφυϊκή στένωση).

3. Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για την διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μία εξέταση βασική, η οποία θα μας δώσει και τη διάγνωση.

4. Η θεραπευτική αντιμετώπιση που συνίσταται για έναν ασθενή με σπονδυλική στένωση είναι αποκλειστικά χειρουργική;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς επισκέπτονται έναν νευροχειρουργό, έχοντας περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα στην προσπάθεια της διάγνωσης και όταν ο πόνος έχει γίνει ανυπόφορος και τα συμπτώματα (μουδιάσματα, δυσκολία στη βάδιση κλπ) έχουν μεγιστοποιηθεί. Οπότε, η θεραπεία, όταν η πάθηση έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο είναι χειρουργική.

Μπορούμε, βέβαια, με πιο ήπιες θεραπείες να πετύχουμε την ανακούφιση από τον πόνο και την βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι θεραπείες αυτές είναι επεμβατικές αλλά όχι χειρουργικές. Για παράδειγμα, ο πόνος στη μέση μπορεί να υφεθεί με κάποιες εγχύσεις τοπικών αναισθητικών.

Από εκεί και πέρα, όταν τα συμπτώματα επιμείνουν, είτε με μεγάλο χειρουργείο ανάλογα με το πόσα επίπεδα στην σπονδυλική στήλη πάσχουν, είτε με πιο μικρές επεμβάσεις της Μικροχειρουργικής και της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, δίνουμε λύση στη Στένωση και ο ασθενής περπατά και κινείται φυσιολογικά χωρίς πόνο.

5. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται η Σπονδυλική Στένωση;

Πολλές φορές εμπεριέχεται το θέμα της γενετικής προδιάθεσης, δηλαδή το γονίδιο που μεταφέρει η κάθε γενιά. Επίσης, η επιβάρυνση που μπορεί να έχουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας με διάφορες πράξεις και επαγγέλματα, τα οποία μας εμποδίζουν να έχουμε μία καλή στάση και καλή θέση. Τέλος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η καθιστική ζωή συνηγορούν και προδιαθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που έχει την προδιάθεση, να έχει προβλήματα με τη μέση και τη σπονδυλική στένωση.