Ανάμεσα σε ξύλινα παραδοσιακά σκάφη, στο ναυπηγείο του Ψαρρού στο Πέραμα, κόπηκε το περασμένο Σάββατο η Πρωτοχρονιάτικη πίττα του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.

Ηταν μια γιορτή για όλους όσους συμμετέχουν στον αγώνα διάσωσης της ελληνικής ξυλοναυπηγικής που απειλείται με Οδηγίες της Ε.Ε. για την απόσυρση των ψαροκάϊκων με σκοπό τημείωση της παράκτιας υπεραλίευσης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νικόλαος Καβαλλιέρος στην ομιλία του, ευχαρίστησε τους Επίτιμους Προέδρους του Συνδέσμου, Μανώλη Ψαρρό και Γιώργο Ανωμερίτη και απέτισε φόρο τιμής στους εκλιπόντες: Γιάννη Καψή και τον επίτιμο Αρχηγό Λ.Σ. Ναύαρχο Μανώλη Πελοποννήσιο, που παραχώρησε την  παραδοσιακή βάρκα του  «ΑΝΤΙΜΟΝΗ» στον Σύνδεσμο για αγώνες ιστιοπλοΐας. Επίσης ευχαρίστησε όλους ανεξαιρέτως τους φίλους που παραβρέθηκαν  στην εκδήλωση για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.

Οι στόχοι αυτοί είναι, η διάσωση μέσω της αλλαγής χρήσης  των αλιευτικών παραδοσιακών ξύλινων σκαφών και η έκδοση ΚΥΑ προκειμένου να αδειοδοτηθούν τα λίγα τεναπομείναντα παραδοσιακά ελληνικά καρνάγια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι πρώην Υπουργοί: Γιώργος Ανωμερίτης και Νίκος Δένδιας, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, η Πολιτευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και Νήσων Πιέρρος Χατζηπέρος. Τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού εκπροσώπησε ο Υποναύαρχος Δημήτριος Σούφρας Γενικός Επιθεωρητής Π.Ν, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος Αναστασία Παλούμπη, η Διευθύντρια του ΥΝΝΠ Γεωργία Κρασακοπούλου, καθώς και πλήθος κόσμου, φίλοι όλοι των παραδοσιακών σκαφών. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά εδέσματα και ποτά. Το φλουρί που αντιστοιχούσε σε ένα  ασημένιο αντίγραφο παραδοσιακού ιστιοφόρου κέρδισε ο Πάτμιος Σώζων Καμίτσης, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ταρσανά.