Διακριτικά παρακολουθεί η Μόσχα τα τεκταινόμενα στην Ε.Ε. και ελπίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας θα επιτρέψει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας. Η αποχώρηση του Λονδίνου και η αναταραχή που προκαλεί στο Βερολίνο αποτελεί την κατάλληλη συγκυρία για να αλλάξει το καθεστώς κυρώσεων προς τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θα υπερισχύσει η ανάγκη οικοδόμησης καλών σχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι «λυπάται» που δεν είναι πάντα «εξίσου προφανής μια βούληση συνεργασίας εκ μέρους των Βρετανών εταίρων».

 

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχολίασε την επιλογή και κράτησε αποστάσεις όλη την περασμένη εβδομάδα για το δημοψήφισμα.

 

«Το θέμα του Brexit είναι εσωτερική υπόθεση της Βρετανίας και των σχέσεών της με την Ε.Ε.» πρόσθεσε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι «ακμάζουσα και σταθερή. Η Ε.Ε. είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, για το λόγο αυτόν η Μόσχα έχει συμφέρον η Ε.Ε. να μείνει σημαντική οικονομική δύναμη, ακμάζουσα, σταθερή και προβλέψιμη», τόνισε ο εκπρόσωπος.

 

Στην κατάψυξη η σχέση Μόσχας-Λονδίνου

Τις σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας έχουν επιδεινώσει πολλά θέματα, κυρίως σε σχέση με τη βρετανική έρευνα για το θάνατο στο Λονδίνο το 2006 του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) Αλεξάντρ Λιτβινένκο ή τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, των οποίων το Λονδίνο είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές.

Ειδικότερα για το δεύτερο ζήτημα υπάρχουν ενστάσεις μέσα στους ευρωπαϊκούς κόλπους για το κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η τιμωρία της Ρωσίας. Για να καμφθεί η αντίσταση του γερμανικού άξονα υπό το φόβο διαλυτικής τάσης της Ευρωζώνης, ο ρωσικός παράγοντας φλερτάρει το Λονδίνο, με σκοπό τη βελτίωση των ψυχρών διμερών σχέσεων.

Ένα περιστατικό που επιδείνωσε την κατάσταση ήταν ο τρόπος θανάτου του Λιτβινένκο και η φημολογούμενη ανάμιξη της Ρωσίας. Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν πρώην κατάσκοπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο οποίος επέκρινε την πολιτική του Βλαντίμιρ Πούτιν και ο οποίος δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πρώην πράκτορα της KGB, όπως φημολογείται. Η δηλητηρίαση προκάλεσε το θάνατό του, ο οποίος από τη Δύση αποδίδεται σε ενέργειες της ρωσικής κατασκοπίας, δημιουργώντας παράλληλα παγκόσμια αίσθηση κυρίως λόγω της φωτογραφίας που δημοσιεύθηκε και η οποία απεικόνιζε παραμορφωμένο τον Λιτβινένκο λίγο πριν από το τέλος της ζωής του.

Ενδεικτικό παράδειγμα της σημασίας που δόθηκε στην υπόθεση από τη βρετανική αστυνομία είναι ότι από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της δηλητηρίασης του Λιτβινένκο η κυβερνητική επιτροπή χειρισμού επειγόντων περιστατικών της βρετανικής κυβέρνησης (COBRA), που απαρτίζεται από εξέχοντες πολιτικούς και αξιωματούχους, συνεδρίασε πολλές φορές προκειμένου να καθορίσει την αντίδραση και την όλη στάση της βρετανικής κυβέρνησης και αστυνομίας.

Η αναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας στο αίτημα του Λονδίνου για έκδοση του Λουγκοβόι φόρτισε την ήδη τεταμένη κατάσταση. Παρόλο που το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων πολιτών, είναι σίγουρο ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση διαπραγμάτευσης λόγω της δυσαρέσκειάς της για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο σε πολλούς Ρώσους, αντιπολιτευόμενους στην πολιτική Πούτιν, με προεξέχοντα τον πολυεκατομμυριούχο Μπορίς Μπερεζόφσκι.

Η διαμάχη πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν και η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες και σταματήσει την έκδοση βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους, προκαλώντας την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες ενέργειες ανήθικες και προκλητικές. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ξεκαθάρισε ότι η αγγλική κυβέρνηση δεν έχει να δικαιολογηθεί για κάτι, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε: «Μας τιμωρούν γιατί εφαρμόζουμε το Σύνταγμά μας».

Από την πλευρά της η Ρωσία προέβη με τη σειρά της στην απέλαση τεσσάρων Βρετανών διπλωματών, ενώ σταμάτησε τις ενέργειες για έκδοση βίζας σε Βρετανούς αξιωματούχους. Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε τον τερματισμό λειτουργίας παραρτημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου εξαιτίας φορολογικών παραβάσεων, απόφαση που θεωρήθηκε ως συνέχιση των ρωσικών αντιποίνων για την απέλαση των τεσσάρων διπλωματών από το Λονδίνο. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2008 ο Βρετανός πρέσβης εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη μη υπακοή των υπαλλήλων των παραρτημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου που παρά την εκδοθείσα απόφαση δεν ανέστειλαν τη λειτουργία αυτών. Στις 16 Ιανουαρίου τα γραφεία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αγία Πετρούπολη έκλεισαν με την αγγλική κυβέρνηση να καταγγέλλει τις ρωσικές αρχές για εκφοβισμό.