Ίσως δεν είχε άδικο ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, όταν χαρακτήρισε τη… μοδάτη γερμανική πρωτεύουσα «φτωχή αλλά σέξι».

Πράγματι, σύμφωνα με νέα μελέτη, το Βερολίνο είναι η μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που πιέζει πτωτικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας της. Το Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας της Κολονίας, το οποίο εξέτασε το πώς θα επηρεαζόταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μιας χώρας σε περίπτωση που αυτή αναγκαζόταν να τα βγάλει πέρα χωρίς την πρωτεύουσά της, ανακάλυψε πως μεγάλες οικονομίες θα πλήττονταν ιδιαίτερα χωρίς τις βασικές οικονομικές περιοχές τους… εκτός από τη Γερμανία.

 

Χωρίς το Λονδίνο, η Βρετανία θα ήταν κατά 11% πιο φτωχή σε κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ η Γαλλία θα έχανε το 15% του κατά κεφαλήν εισοδήματός της αν δεν είχε το Παρίσι, στο οποίο έχουν την έδρα τους κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της, όπως η Total, η Renault και η Peugeot. Η Ελλάδα θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα της τάξης του 20% χωρίς την Αθήνα.

 

Ωστόσο η Γερμανία κάλλιστα θα τα έβγαζε πέρα χωρίς το Βερολίνο από οικονομικής άποψης, αφού σε αυτή την περίπτωση ο μέσος Γερμανός θα ήταν κατά 0,2% πλουσιότερος αν δεν ήταν υποχρεωμένος να στηρίζει οικονομικά τη σχετικά φτωχή -αλλά σέξι- πρωτεύουσά του. Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό, αλλά δεν είναι και τόσο, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη.

 

Το Βερολίνο έχει δυσκολευθεί πολύ να ανακάμψει μετά το 1989 και την πτώση του Τείχους. Η ανεργία στην πρωτεύουσα είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τον εθνικό μέσον όρο, ενώ το Βερολίνο, μια πόλη-κρατίδιο, έλαβε περισσότερες επιδοτήσεις σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα γερμανικά κρατίδια πέρυσι.

 

Παράλληλα, παρότι η γερμανική πρωτεύουσα έχει προσπαθήσει να πλασάρει τον εαυτό της ως κέντρο τεχνολογικών startups και προσελκύει πολλούς τουρίστες, η Φρανκφούρτη παραμένει η χρηματοοικονομική «καρδιά» της χώρας.