Ξεκινούν οι εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στην Παναγία και στις γιορτές που πραγματοποιούνται προς τιμήν Της.

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας θεωρούνται από τις μεγαλύτερες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Οι γιορτές αυτές, αλλά και τα πανηγύρια που γίνονται κατά τη διάρκειά τους, είναι συνυφασμένες με τη λαϊκή ζωή και παράδοση των Ελλήνων, η ψυχή των οποίων εκφράζεται μέσα από το χορό και το τραγούδι. Για τους συμμετέχοντες, αυτά τα πανηγύρια είναι μια ευκαιρία να ξεχάσουν ό,τι τους στενοχωρεί, να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να ξεκουραστούν, να ανταμώσουν και να μιλήσουν μεταξύ τους, να γελάσουν και να γλεντήσουν όλοι μαζί.

 

Το διήμερο 25- 26 Ιουνίου, στο Θέατρο «Δόρα Στράτου», στο Λόφο του Φιλοπάππου (Στάση Μετρό Ακρόπολη), ο Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος Γλυφάδας «Χοροστάσι» παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα αυτών των πανηγυριών, όπως τελούνταν, τελούνται ή θα θέλαμε να τελούνται στις γιορτές της Παναγιάς. Στις εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος πάνω από 300 χορευτές, 30 μουσικοί, που θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τη σκηνή σε ένα μεγάλο γλέντι, όπως μόνο οι Έλληνες ξέρουν να στήνουν.

 

Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 25 Ιουνίου παρουσιάζονται πανηγύρια από την Παναγία Λιμποχόβου (Τρίκαλα), την Παναγία τη Φιδιώτισσα (Κεφαλονιά), την Παναγία της Γουμένισσας (Κιλκίς), την Παναγία Οδηγήτρια (Κέρκυρα), την Παναγία Καστριανή (Κέα), την Παναγία Φανερωμένη (Νέα Αρτάκη Ευβοίας) και την Παναγία Σουμελά (Πόντος).

 

Αντίστοιχα, την Κυριακή 26 Ιουνίου παρουσιάζονται πανηγύρια από τη Μεγάλη Παναγιά (Σαμαρίνα Γρεβενών), την Παναγία την Εκατονταπυλιανή (Πάρος), την Παναγία Μολυβδοσκέπαστη (Κόνιτσα), την Παναγία την Παντοβλεπούσα (Θάσος), την Ξυλοπαναγιά (Σέριφος), την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα (Κύθηρα) και την Παναγιά Κανάλα (Κύθνος). Στην εκδήλωση θα διατίθεται και έντυπο, με πλούσιο λαογραφικό και φωτογραφικό υλικό.