Της Νινέττας Κοντράρου Ρασσιά

To θέατρο της Σικυώνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα θεατρικής αρχιτεκτονικής σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα μνημείο εμβληματικό και μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Επιδαύρου σε αρχιτεκτονικό σχέδιο, διαστάσεις, χωρητικότητα, ακουστική, κατασκευή, σύμφωνα με τον έφορο αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνο Κίσσα.

Για το μοναδικό αυτό οικοδόμημα μίλησε ο κ. Κίσσας στη Σικυώνα καθώς είναι και ο ανασκαφέας του. Ανέφερε ότι οι διαστάσεις της ορχήστρας του είναι περίπου όμοιες με της Επιδαύρου ενώ η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 13.000 θέσεις. Τυχαίνει να είναι και ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα διατηρημένα μνημεία. Το μέγεθός του αντικατοπτρίζει την ακμή της επί αιώνες εύρωστης Σικυώνος.

Η αρχαία Σικυώνα, αυτόνομη διοικητικά και πολιτικά, υπήρξε ενδοξότερη και από την πολιτική της ιστορία για τις καλλιτεχνικές σχολές της, είπε ο κ. Κίσσας. Είχε αρχιτεκτονική από την αρχαϊκή εποχή, φημισμένους ζωγράφους και γλύπτες (όπως ο Λύσιππος) και ένα περιβάλλον σπουδαίας καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας, αντίστοιχο με αυτό της Αθήνας.

Το θέατρο διασώζει τα μέρη που διαμορφώνουν τον αρχιτεκτονικό του τύπο. Διατηρεί το ανάγλυφο του κοίλου σε όλη του την έκταση. Ο ανασκαφέας του θεωρεί πως είναι το μοναδικό θέατρο στον ελλαδικό χώρο με θολωτές διόδους για την είσοδο θεατών. Τοποθετεί την κατασκευή του περί το 300 π.Χ. και την αρχή της λιθολόγησής του για την κατασκευή άλλων κτηρίων κατά την ύστερη αρχαιότητα, στα τέλη της ρωμαϊκής περιόδου. Το μνημείο σταδιακά καλύφθηκε από χώματα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αντιληπτή η ύπαρξή του. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές έγιναν από τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα, τον Αναστάσιο Ορλάνδο και την Καλλιόπη Κρυστάλλη- Βότση.

Η τοπική εφορεία έχει προβεί σε εκτενείς καθαρισμούς και αποψιλώσεις, αναστήλωση της Νότιας Θολωτής Διόδου και προσωρινή υποστύλωση της Βόρειας. Εν τω μεταξύ προ 3ετίας υποβλήθηκε στο κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο ένα επταετές πρόγραμμα αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του θεάτρου που εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Σικυωνίων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου 200.000€. Προσέθεσε και 12.000 ευρώ το «Διάζωμα» που συγκέντρωσε σε ειδικό κουμπαρά. Ετσι, ξεκίνησαν οι εργασίες με στόχο την συνολκή ανάδειξη του μνημείου και αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του για ασφαλή υποδοχή επισκεπτών.

3 σικ

Χρειάζεται ωστόσο να γίνουν πολλά ακόμα μέχρι να δοθεί προς χρήση, αν κρίνει κανείς από την πρόταση που παρουσίασε ο κ. Κίσσας και η οποία περιλαμβάνει έργα για την ανάκτηση της αρχαίας στάθμης της ορχήστρας, για την συμπλήρωση- αναστήλωση του κάτω κοίλου συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου- διαζώματος για την κίνηση των θεατών- επισκεπτών, αναστήλωση ΒΔ. Θολωτής Διόδου,. κάλυψη του άνω κοίλου και παράλληλη δημιουργία διαδρομών, σημείων θέασης και σήμανση των κλιμάκων. Πριν από όλα αυτά χρειάζεται να γίνει ανασκαφική έρευνα, διάρκειας δύο ετών η οποία υπολογίζεται να κοστίσει μαζί με τις μελέτες αναστήλωσης 1 εκατ ευρώ. Η υλοποίηση του αναστηλωτικού προγράμματος μαζί με την συντήρηση θα χρειαστεί άλλα 5-6 εκατομμύρια.

Η προεργασία πάντως για το μεγάλο αυτό έργο έχει ξεκινήσει. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων πέρσι και φέτος έκανε διερευνητικές ανασκαφικές τομές σε καίριες θέσεις σε όλη την έκταση του μνημείου. Εκπονείται τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του θεάτρου και διενεργούνται εργασίες συντήρησης.