Η ιστορία επαναλαμβάνεται ή όχι; Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε -προκαλώντας συνειρμούς με την εποχή του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο- με τα κόκκινα βραχιολάκια τα οποία φορούν υποχρεωτικά στο χέρι τους οι μετανάστες στην πόλη Κάρντιφ της Ουαλίας, ώστε να δικαιούνται συσσίτιο, η Clearsprings ανακάλεσε τα βραχιόλια της ντροπής.

 

Η εταιρεία Clearsprings είναι ο υπεργολάβος της βρετανικής κυβέρνησης που έχει αναλάβει τη στέγαση και τη σίτιση νεοαφιχθέντων σε πολλές περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας.

 

«Τα περιβόητα κόκκινα βραχιολάκια, που φορούν οι πρόσφυγες στο Κάρντιφ της Ουαλίας, δεν έχουν καμία σχέση με την Ναζιστική Γερμανία και τον ολοκληρωτικό διωγμό εκατομμυρίων Εβραίων του Ολοκαυτώματος, που υποχρεώθηκαν να φορούν στα ρούχα τους το περιβόητο κίτρινο αστέρι του Δαυίδ και που η παράνομη αφαίρεσή του τιμωρούνταν με παραδειγματικό θάνατο», τόνισε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian o Tζίλ Φρέιζερ.

Τιμωρία όμως υπάρχει και μάλιστα σοβαρή. Για τους πρόσφυγες στον ξενώνα Λυνξ στο Κάρντιφ, η αφαίρεση του βραχιολιού τιμωρούνταν μέχρι χθες με την στέρηση τροφής, αφού χωρίς αυτό δεν τους επιτρεπόταν η πρόσβαση στο συσσίτιο.

 

Τα κόκκινα βραχιολάκια φοριούνταν επί μήνες από τους ενοίκους του ξενώνα, μέχρις ότου οι εντονότατες διαμαρτυρίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, παγκοσμίως, φθάσουν στους πολιτικούς της περιοχής, οι οποίοι πίεσαν την εταιρεία Clearsprings να αλλάξει την τακτική της. Η εταιρεία υποστήριξε με δήλωσή της ότι τα βραχιόλια είναι ένας τρόπος να ξεχωρίζουν όσοι πρόσφυγες δικαιούνται δωρεάν το γεύμα.