«Μα γιατί να μη μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα αεροπλάνο»; πρότεινε ο ποντικός Άρνι στον φίλο του Ζιλ, το σπουργίτι, ένα φθινοπωρινό απόγευμα. «Άρνι, δε σου φαίνεται παράξενο ένα πουλί να κατασκευάζει αεροπλάνο»; Οι δύο φίλοι ξεπερνούν δισταγμούς και αμφιβολίες ρίχνονται με τα μούτρα στην κατασκευή του. ‘Ετσι ξεκινάει ακόμα μια περιπέτεια του Τσέχου παραμυθά Μάρτιν Σόντομκα στη σειρά των «τεχνικών παραμυθιών».

Μέσα από το βιβλίο αυτό οι μικρές και οι μικροί αναγνώστες μπορούν να μάθουν πως είναι δυνατόν να παραμείνει το αεροπλάνο στον αέρα, πως ελέγχεται, ποια όργανα χρειάζεται ο πιλότος στο πιλοτήριο, πως είναι φτιαγμένος ο κινητήρας και άλλα πολλά.

Όμως οι ήρωες της ιστορίας μας δεν παλεύουν μόνο με τις τεχνικές δυσκολίες αλλά και με τις αμφιβολίες τους, με τους φόβους τους, ενώ κάποια στιγμή κινδυνεύει ακόμη και η ίδια τους η ζωή.

Αν και οι τρόποι των ηρώων μας είναι καμιά φορά λίγο απότομοι, εντούτοις, την κρίσιμη ώρα, η δύναμη της φιλίας τους υπερνικά κάθε εμπόδιο! Γίνεται ξεκάθαρο πως ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλον!

Το enetpress είχε μια συνομιλία με τον συγγραφέα με αφορμή την έκδοση των έργων του στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Historical Quest

Τι σας ώθησε να γράψετε τη σειρά «Τεχνικά Παραμύθια»; Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο της σειράς και με ποια σειρά ακολούθησαν τα επόμενα;

Έμπνευση για τη συγγραφή του πρώτου μου βιβλίου ήταν η ανακατασκευή μίας παλιάς, σε ακινησία πια, Σκόντα Οκτάβια του 1963 και έτσι ονόμασα το βιβλίο «Πως να κατασκευάσεις ένα αυτοκίνητο». Μετά ακολούθησαν «το Αεροπλάνο», «το Τρένο», το «Σπίτι» και η Μοτοσικλέτα.

 Έχετε συγγράψει κι άλλα βιβλία για παιδιά;

Εκτός από τις εκδόσεις Τεχνικών Παραμυθιών που περιλαμβάνουν 5 τόμους έγραψα ακόμη δύο βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά στα οποία, παράλληλα με μία περιπέτεια, ασχολούμαι και με τη σύγχρονη φυσική. Πρόκειται για τα βιβλία «Έξω από το Περιβάλλον» και ακολουθεί η συνέχεια με τον τίτλο «Μεσόκοσμος».

Ποια στοιχεία θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου για παιδιά;

Εμένα, προσωπικά, μου αρέσει όταν ένα παιδικό βιβλίο δεν θεωρεί κουτό τον νεαρό αναγνώστη. Τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα απ’ όσο πιστεύουμε. Έτσι δεν ανησυχώ πως δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν πολύπλοκα τεχνικά θέματα.

Η ίδια η περιπέτεια πρέπει να αποδίδει ένα νόημα. Οι ήρωές της πρέπει να συμπεριφέρονται λογικά, να έχουν σαφή κίνητρα για όσα κάνουν και η πλοκή της πρέπει να έχει μία εξέλιξη. Αναπόσπαστο κομμάτι είναι φυσικά το χιούμορ.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας στις μικρές φίλες και φίλους;

Αν είστε καλοί και εργατικοί άνθρωποι τότε μπορείτε να φτάσετε σε αποτελέσματα που θα δώσουν στη ζωή σας νόημα και τότε ίσως να γίνετε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.

Πως συνδέονται τα βιβλία σας με το εκπαιδευτικό σύστημα της Τσεχίας; Έχει επιρροές από την εκπαιδευτική παράδοση της Τσεχίας;

Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω. Η Τσεχία, όμως, είναι από τα μέσα του 19ου αιώνα μία βιομηχανική χώρα και ίσως αυτό να έχει σχέση με την κατεύθυνση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος της βιομηχανικής κατεύθυνσης.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, θα λέγατε ότι τα βιβλία σας ταιριάζουν και για τα παιδιά άλλων χωρών;

Νομίζω πως ναι γιατί στα βιβλία μου δεν πραγματεύομαι μόνο τεχνικά θέματα αλλά κυρίως τη δύναμη της φιλίας, το θάρρος και τη δημιουργική δραστηριότητα.

Μπορείτε να μας πείτε από την εμπειρία σας τι είναι αυτό που φέρνει ένα παιδί κοντά στο παιδικό βιβλίο;

Εκτός από το ότι το παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση στο βιβλίο, αυτό πρέπει να είναι και διασκεδαστικό. Αυτό είναι όλο, δεν πρόκειται για καμιά ιδιαίτερη επιστήμη. Μένει μόνο μία λεπτομέρεια, να γραφτεί και να εικονογραφηθεί το βιβλίο με τέτοιον τρόπο ώστε το παιδί να περάσει καλά και να διασκεδάσει.

Πιστεύετε πως τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από τα βιβλία σας είναι επίκαιρα και με ποιον τρόπο;

Θέλω να πιστεύω πως τα βιβλία μου είναι διαχρονικά και πως θα μπορούσαν να διασκεδάσουν και τους απογόνους μου.

Τι αισθανθήκατε όταν σας ενημέρωσε ο εκδοτικός σας οίκος στη Τσεχία ότι αγοράστηκαν τα δικαιώματα του βιβλίου σας για την ελληνική γλώσσα από εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα;

Φυσικά και χάρηκα πάρα πολύ και ελπίζω η εμπιστοσύνη που μου δίνει ο ελληνικός εκδοτικός οίκος θα τον δικαιώσει…