Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Έναρξη ισχύος της Συμφωνίας του Παρισιού εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που αρχίζει τη Δευτέρα.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου τέθηκε νόμιμα σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού, 30 μόλις ημέρες αφότου επικυρώθηκε από την Ε.Ε., εξέλιξη που αποτελεί ιστορικό γεγονός. Επετεύχθη σε λιγότερο από ένα έτος μετά τη συμφωνία-ορόσημο και λίγες μόλις ημέρες πριν από την ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP22) στο Μαρακές του Μαρόκου (7 έως 18 Νοεμβρίου 2016).

Η Επιτροπή θα εκπροσωπείται στη Διάσκεψη από τον επίτροπο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Η Ε.Ε. προσδοκά ότι θα σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας, όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων και των διαδικασιών που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να εφαρμόσουν τα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα.

 

Όσον αφορά στο κλίμα, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της αποτελούν τους μεγαλύτερους χορηγούς δημόσιων κονδυλίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Από κοινού παρέχουν περίπου το ένα τρίτο των δημόσιων χρηματοδοτικών πόρων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σχεδόν το ήμισυ των δεσμεύσεων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Πώς φθάσαμε στη Συμφωνία του Παρισιού
Στο κείμενο που ακολουθεί παραθέτουμε σε συντομία όσα προηγήθηκαν από τη διαπραγμάτευση έως την επικύρωση της Συμφωνίας από την Ε.Ε. στις 4 Οκτωβρίου 2016.

Η Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα
Από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα. Πρόκειται για την 21η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP 21) της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) και την 11η σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο (CMP 11). Αντιπροσωπίες από περίπου 150 χώρες συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για μια νέα, παγκόσμια και νομικώς δεσμευτική συμφωνία σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Συμφωνία επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015
Στις 12 Δεκεμβρίου, επιτυγχάνεται νέα παγκόσμια συμφωνία για την αλλαγή του κλίματος. Η συμφωνία αποτελεί ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και περιλαμβάνει σχέδιο δράσης στόχος τους οποίου είναι να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ κάτω» των 2°C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί στον 1,5°C.

Η Συμφωνία του Παρισιού μένει ανοικτή προς υπογραφή επί έναν χρόνο από τις 22 Απριλίου 2016, στη Νέα Υόρκη. Καλύπτει το διάστημα από το 2020 και μετά, και θα τεθεί σε ισχύ μόλις κυρωθεί από 55 χώρες υπεύθυνες για τουλάχιστον 55 % των παγκόσμιων εκπομπών.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. επικροτούν την ιστορική συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στα πλαίσια της COP 21, στο Παρίσι και κάλεσαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της διάσκεψης έως τον Μάρτιο του 2016, ιδίως ενόψει του πλαισίου δράσης για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030, καθώς και να προετοιμάσουν για τα επόμενα στάδια.

Στις 5 Οκτωβρίου 2016, η Ε.Ε. επικύρωσε επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι εκπρόσωποι της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν τα επίσημα έγγραφα για την επικύρωση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θεματοφύλακα της συμφωνίας.

Στη συνέχεια, στις 7 Οκτωβρίου 2016 κατατέθηκαν επίσημα οι πράξεις επικύρωσης της Συμφωνίας του Παρισιού σε επίσημη τελετή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.