Τα ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια, ή αλλιώς «σούπερ μικρόβια», θα μπορούσαν να κοστίσουν 10 εκατομμύρια ζωές ετησίως, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να κοστίσουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να επιβραδυνθεί η άνοδος της ανθεκτικότητας στα φάρμακα.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έκθεση επάνω στη μικροβιακή αντοχή (AMR), τα μικρόβια που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα των λοιμώξεων είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα», καθώς υπάρχουν έντονες ενδείξεις πως τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

 

Τα συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία προήδρευσε ο οικονομολόγος Jim O’Neill, προειδοποιούν πως η ύπαρξη τέτοιων μικροβίων είναι πλέον πραγματικότητα και πως οι γιατροί φαίνονται ανήμποροι να τα αποτρέψουν ή να μας προστατεύσουν από αυτά. Η έρευνα, με τίτλο Review on Antimicrobial Resistance, ξεκίνησε στα μέσα του 2014 και από τότε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, ή από σούπερ βακτήρια. Και σε αυτό το διάστημα οι γιατροί ανακάλυψαν βακτήρια που αντιστέκονται ακόμα και στην κολιστίνη, κάτι που δείχνει ότι ο πλανήτης βαδίζει προς μια «μετα-αντιβιοτική εποχή».

 

111trhryhujrt

 

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές λοιμώξεις μέχρι το 2050. Η έρευνα καταλήγει πως πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Μεταξύ άλλων:

  • Μείωση στην περιττή χρήση αντιβιοτικών στη γεωργία, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται σήμερα «εξαιρετικά κρίσιμα» για την ανθρώπινη υγεία.
  • Βελτίωση της εποπτείας της εξάπλωσης της ανθεκτικότητας στα φάρμακα.
  • Πληρωμή 1 δισ. δολαρίων στις εταιρείες που θα ανακαλύπτουν και θα παράγουν κάθε νέας μορφής αντιβιοτικό.
  • Οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη νέων τεστ, ώστε να προλαμβάνεται η χορήγηση αντιβιοτικών, σε περιπτώσεις που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι απαραίτητη και αν δεν λειτουργεί.
  • Αλλά και προώθηση της χρήσης εμβολίων και άλλων εναλλακτικών λύσεων στη φαρμακευτική αγωγή.