Όπως αποκάλυψε ο Ε. Τσακαλώτος, οι εκπρόσωποι των δανειστών, που δεν έκρυψαν ποτέ την απέχθεια τους στις πάσης φύσεως ρυθμίσεις οφειλών, απαίτησαν όσοι έχουν υπαχθεί στις 100 δόσεις να μην μπορούν να ρυθμίσουν τις όποιες νέες οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η  φορολογική παιδεία μας

Το βασικό επιχείρημα των πιστωτών είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καλή κουλτούρα έγκυρης πληρωμής, ότι υπάρχει μια κουλτούρα ότι μπορεί να καθυστερήσεις, ότι μπορεί να μην πληρώσεις και κάτι θα γίνει στο τέλος, κάπως θα αντιμετωπιστεί το πράγμα. Το θεωρούν ένα συστατικό στοιχείο της ,«τρύπας» στα  έσοδα.

Οπότε η αρχική τους θέση ήταν ότι θα πρέπει κάποιος που θα είναι στο σύστημα με τις 100 δόσεις, να χάσει αυτή τη ρύθμιση αν καθυστερήσει έστω και μια μέρα σε κάποια άλλη πληρωμή φόρου, ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος.

Η ελληνική πλευρά υποστήριζε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους μετακύλισης οφειλών, γιατί είμαστε στο χαμηλότερο σημείο της κρίσης και άρα εγώ μπορεί να καθυστερήσω γιατί έχει καθυστερήσει ο «Χ» να με πληρώσει αυτά που μου χρωστάει και ο «Χ» να μην μπορεί να με πληρώσει γιατί έχει καθυστερήσει ο «Ψ» να πληρώσει τον «Χ» και πάει λέγοντας…

 

Σταδιακή πίεση για πληρωμές των φορολογουμένων

Είχαμε πει ότι 30 μέρες μπορεί να ισχύει αυτό. Ο συμβιβασμός έγινε να είναι μεν 30 μέρες, αλλά σταδιακά καθώς φεύγουμε από την κρίση και άρα τα προβλήματα ρευστότητας μειώνονται, να μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα πιέζουμε τους φορολογούμενους να είναι πιο συνεπείς στις πληρωμές. Όταν δηλαδή λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας και άρα υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Οπότε αυτό το μέτρο σταδιακά θα γίνεται πιο αυστηρό.

Συγχρόνως, οι πιστωτές μας έλεγαν ότι αν είσαι στο σύστημα των 100 δόσεων δεν θα μπορείς να μπεις σε άλλη ρύθμιση, για παράδειγμα στις 12 δόσεις. Εμείς είπαμε ότι αυτό δεν είναι σωστό και συμφωνήσαμε να γίνει ένας συμβιβασμός με βάση τις δικές μας προτεραιότητες που είναι κατ΄ αρχάς να έχει το κράτος έσοδα. Και δεύτερον να μπορεί ο κόσμος να πληρώσει. Να μη χάνει την ευκαιρία να μπει στις 12 δόσεις και τις άλλες ρυθμίσεις, αν έγκαιρα πάει και το συζητήσει με τις Φορολογικές Αρχές.

 

Τι αλλάζει

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν εφεξής να υπάγονται στις 12 δόσεις πριν καταστούν οι οφειλές τους ληξιπρόθεσμες, εφόσον υποβάλουν δήλωση αδυναμίας πληρωμής στην εφορία.. Ως τώρα, για να μπει κάποιος στην πάγια ρύθμιση, έπρεπε να καταστεί πρώτα μια δόση ληξιπρόθεσμη και εν συνεχεία μπορούσε να «σπάσει» και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 12 δόσεις, συμπληρώνοντας την ειδική ηλεκτρονική ηλεκτρονική φόρμα που υπάρχει στο TAXIS, χωρίς να εξετάζει επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής.

Αυτό πλέον αλλάζει, αφού για να υπαχθεί κάποιος στις 12 δόσεις θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός των ημερών.

 

«Δεν μπορεί κάποιος να έχει εισόδημα και καταθέσεις και να δηλώνει αδυναμία πληρωμής» σημειώνει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικώνα, φανερώνοντας την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να κάνει λιγότερο εύκολη την πρόσβαση στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως οι επαγγελματίες-οφειλέτες που χρησιμοποιούν το σύστημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως »κερασάκι στην τούρτα», αφού πέρα από τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου εισοδήματος, πέρα από τα Τέλη Κυκλοφορίας, έρχονται ανατροπές στη φορολογική κλίμακα, στη φορολογία ενοικίων, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίες ενεργοποιούνται από τις αρχές του νέου χρόνο